Vítáme vás!

Vítáme Vás na oficiálních stránkách Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Přinášíme vám informace o činnosti nejpočetnější organizace v České republice. Máme evidováno 355 468 členů organizovaných v 7 635 sborech dobrovolných hasičů. V našich řadách je také 62 935 dětí a mládeže ve věku do 18 let.
 
Najdete zde informace o práci jednotlivých orgánů SH ČMS, soutěžích dospělých a dětí, o činnosti ústředních hasičských škol Jánské Koupele a Bílé Poličany a Centra hasičského hnutí  Přibyslav. Jsou zde kontakty na jednotlivá OSH a také právní dokumenty týkající se dobrovolných hasičů a jejich činnosti. 
 
 

ZÁPIS KE STAŽENÍ 

Přítomni za ÚORHiM:

Václav Liška – vedoucí ÚORHiM

Miroslav Kružík – Kraj Vysočina

Petra Myslínová Cejpková – Středočeský kraj

František Polák – Středočeský kraj

Rudolf Sirotek – Jihočeský kraj

Jan Štalmach – Zlínský kraj

Jakub Černý – odborný konzultant  

Host: 

Martin Holčík – Zlínský kraj

Omluveni:

Karel Boháč – Liberecký kraj

Ladislav Dvořák – Pardubický kraj

Josef Nitra – odborný konzultant

Průběh jednání:

1/ Zahájení - jednání bylo zahájeno p. Václavem Liškou, vedoucím ÚORHiM, v 10.15 hod. přivítáním přítomných. Vyjádřil potěšení, že jsou přítomni lidé, kteří se věnují historii a omluvil kolegy (p. Boháč, p. Dvořák a p. Nitra), jež se nemohli dnešního jednání zúčastnit.  

Pan Liška navrhl přítomným členům rady, zda souhlasí s tím, aby p. Jakub Černý byl „velvyslanec“ v Radě CTIF (společně s p. Liškou). Tento návrh byl konzultován s pí.  Němečkovou, starostkou SH ČMS, která nemá námitek. Pan Černý je dobře jazykově vybaven a představoval by tedy schopného stálého zástupce na jednání CTIF. Proti tomuto návrhu není ze strany členů rady žádných námitek. 

2/ Potvrzení tajemnice rady - p. Liška navrhl jako tajemnici rady Petru Myslínovou Cejpkovou (z OSH Praha-západ, navržena za Středočeský kraj). Vedoucí rady by byl rád, aby ÚORHiM fungovala na profesionální úrovni, v této souvislosti by osoba tajemnice fungovala jako styčný bod, kam by byly směřovány veškeré podněty a připomínky ostatních členů rady. Proti návrhu není žádný námitek.

Usnesení č. 1/1: Všichni přítomní členové ÚORHiM souhlasí se jmenováním tajemnice rady, Petry Myslínové Cejpkové. 

3/ Představení členů rady - na dnešním jednání je přítomen p. Holčík ze Zlínského kraje, jenž byl měl zájem se rovněž stát členem rady. Návrh ze Zlínského kraje byl dodán pouze na p. Štalmacha, nicméně vedoucí rady p. Liška nevidí problém na rozšíření rady od dalšího člena, bude třeba, aby tato záležitost byla vykomunikována se starostou Zlínského kraje. 

Pan Liška předal jednotlivým členům rady jmenovací dekrety a posléze bylo uděleno slovo členům rady, aby se krátce představili.  

 Z diskuzí o činnosti a zaměření členů Rady vyplynuly tyto úkoly:

Úkol č. 1/1: 

P. Liška požádal p. Holčíka o přípravu kapitoly o muzeu v Kvítkovicích, jež se objeví v publikaci o hasičském regionálním muzeu (tuto publikaci připravuje p. Liška s p. Štalmachem a J. Černým) 

Dále p. Liška požádal p. Poláka o přípravu kapitoly týkající se vzniku, existence a zániku muzea v Rožmitále, aby bylo patrno, že činnost kolem hasičské historie neobsahuje jen kladné, ale i záporné momenty. Samotný text by měl být v rozsahu cca 4 stran z celkových 15, které budou obsahovat obrazovou dokumentaci z doby existence muzea, fotografie artefaktů atd. 

Václav Liška předložil záměr vytvořit elektronickou brožuru s manuálem, jak vést kroniku, a to nejen kroniku ve fyzické, ale také v elektronické podobě, neboť je třeba získat pro kronikářství mladou generaci, protože např. mezi Mladými hasiči je hodně těch, kteří se nevěnují sportovní činnosti a oslovuje je např. tvůrčí práce. Z tohoto vyplynul další úkol:

Úkol č. 2/1: 

P. Liška požádal členy rady P. Myslínovou Cejpkovou a M. Kružíka, aby ve spolupráci s Josefem Myslínem, specialistou v oblasti IT, se pokusili vytvořit elektronickou metodiku týkající se vedení kronik. 

Termín: konec března 2022.

4/ Edukační podpora Mladých hasičů – p. Liška představil projekt brožury o hasičské filatelii, na které spolupracoval s p. Černým. Tato brožura obsahuje hasičské známky, aršíky či historické obálky. V současné době je připravena do tisku, čeká se pouze na návrh loga, neboť brožura bude vydána k 50. výročí založení hry Plamen. Brožura by měla vyjít v nákladu cca 600 ks a p. Liška vyzývá členy rady, aby neváhali přicházet se svými náměty na podobné publikace, které by směřovaly k edukaci mládeže v oblasti historie. 

5/ Plán práce na rok 2022 a výhled do roku 2025 – všem členům rady byl předložen plán práce na příští rok a výhled na další roky až do 7. sjezdu SH ČMS. Pan Liška by byl rád, aby na dnešním jednání byl schválen plán práce na rok 2022, výhled na další roky nechává k zamyšlení členům rady. Po stručné informaci k plánu práce byl stanoven další úkol: 

Úkol č. 3/1:

Vedoucí rady požádal všechny přítomné členy, aby do 15. prosince t. r. zaslali tajemnici rady své podněty, návrhy a připomínky k plánu práce na další období s tím, že na příštím jednání ÚORHiM bude stanoven a schválen výhled plánů do konce volebního období a definitivní plán práce na r. 2023 bude schválen na podzimní zasedání Rady v roce 2022.

6/ Stanovení termínů zasedání ÚORHiM – vedoucí rady seznámil přítomné členy se svým záměrem, aby jednání rady probíhalo 4 x ročně. Proti tomuto návrhu není žádných námitek. Po krátké diskuzi, v níž byly zhodnoceny časové a další možnosti členů rady došlo k návrhu čtyř termínů

Na rok 2022 byly stanoveny tyto termíny jednání ÚORHiM:

  1. Neděle 16. ledna 2022 – jednání proběhne na zámku Řitka v rámci semináře pořádaného OSH Praha-západ pod záštitou ÚORHiM (pozvánka na seminář byla vložena do materiálů k dnešnímu jednání, o vlastním záměru akce bude podána informace v dalších bodech jednání).
  1. Středa 20. dubna 2022 – jednání proběhne v CHH Přibyslav (volba termínu zatím označena jako „pracovní“)
  1. Pátek 29. července 2022 – jednání by proběhlo ve Vyškově (letiště) od 10:00 hod., kde je plánována „HasPárty“. Zde by mohlo proběhnout setkání s řediteli hasičských muzeí, neboť je záměrem, aby toto setkávání proběhlo vždy alespoň jednou do roka. Tiskové oddělení SH ČMS (pí. Špačková) nabízí součinnost v přípravě tiskové zprávy, ve spolupráci s p. Pokorným by připravili mediální výstupy a jejich specifika. 

/Pozn: V roce 2023 by setkání s řediteli has. muzeí proběhlo v Přibyslavi, tematicky zaměřené na prapory. Termíny pro rok 2024 a 2025 jsou zatím neobsazené./

  1. Úterý 18. října 2022 a středa 19. října 2022 – je naplánováno výjezdní zasedání, které by proběhlo v muzeu Chrastava (Liberecký kraj) s tím, že setkání rady by proběhlo ve 13.30 v muzeu, po prohlídce muzea by následovala večeře, poté by proběhla první část jednání rady a ve středu dopoledne druhá část. Předpokládaný konec – středa, cca 12.00 hod. 

Pravděpodobně jarní termín v Přibyslavi by mohlo proběhnout setkání členů rady s vedoucími okresních odborných rad historie. Pan Liška v této souvislosti připraví oficiální dopis pro starosty a starostky všech OSH, zda by mohli na toto setkání vyslat nejen vedoucí rad (tam, kde jsou zřízeny), ale i individuální jedince, kteří se o historii na daném OSH zajímají. 

O plánu práce na rok 2022 je posléze dáno hlasovat.

Usnesení č. 1/2: Plán práce ÚORHiM na rok 2022 byl jednomyslně schválen.

Z diskuze u tohoto bodu rovněž vyplynul další úkol:

Úkol č. 4/1:

Vedoucí ÚORHiM požádal členy rady, aby zaslali na emailovou adresu tajemnice seznam hasičských muzeí v ČR. Vedoucí rady p. Liška rovněž prověří tento seznam u p. Kostrhuna a p. Vídršperka. 

7/ Publikační činnost ÚORHiM – v tomto bodě vedoucí rady projednal s jejími členy příspěvky pro chystané publikace. Z krátké diskuze vyplynuly tyto úkoly: 

Úkol č. 5/1:

Vedoucí rady požádal p. Františka Poláka o přípravu textu o uniformách a sekyrkách. S tímto úkolem p. Polák souhlasí. Bude se jednat o cca 1 str. textu v rozsahu A4 + 8 obrázků.

Úkol č. 6/1:

Vedoucí rady požádal přítomné členy, aby promysleli, jaká témata by rádi zpracovali v rámci publikační činnosti. Náměty budou zaslány přímo na email vedoucího rady. Rovněž požádal členy rady, aby na jeho emailový kontakt zasílali náměty na zajímavé sbírky s hasičskou tematikou. 

Úkol č. 7/1:

Pan Sirotek na vlastní žádost zpracuje text o hasičských pozvánkách. Bude se jednat o cca 1 str. textu v rozsahu A4 + 8 obrázků.

8/ Setkání hasičský historiků a kronikářů – tajemnice rady Myslínová Cejpková představila plánovanou akci, kterou pořádá OSH Praha-západ pod záštitou ÚORHiM. Tato akce proběhne jako historický seminář na zámku Řitka v neděli 16. ledna 2022. V rámci této akce proběhne také první jednání ÚORHiM v r. 2022. Specifickou částí bude mj. digitalizace dokumentů a jejich archivace. Součástí programu dále budou informace o kronikářské praxi či restaurování dokumentů. Člen ÚORHiM, p. Kružík, byl požádán o lektorský vstup na téma archivnictví. 

9/ Zajímavá výročí roku 2022 a 2023 – vedoucí rady podal informaci o jednání se starostkou SH ČMS. Je dohodnuto, aby na každém Shromáždění starostů bylo připomenuto jedno zajímavé výročí se vztahem k hasičům a požární ochraně. Na říjnovém jednání Shromáždění starostů prezentoval p. Liška výročí požáru Národního divadla. Členka rady Petra Myslínová Cejpková aktuálně zpracovává Ohňový patent vydaný císařovnou Marií Terezií, jenž představoval výrazný legislativní počin v oblasti dějin požární ochrany. Cílem je, aby do dalšího sjezdu byly shromážděny materiály o těchto významných výročích, které by mohly vyjít jako samostatná brožovaná publikace. Vedoucí rady oslovil členy, aby popřemýšleli nad náměty, které nemusí být pouze celostátní, ale také regionální – např. výročí hasičské župy, vznik hasičských domů atd. 

Úkol č. 8/1:

Náměty k významným výročím budou členové rady posílat na email tajemnice. První článek bude třeba v červnu roku 2022, avšak úkol lze považovat za průběžný.   T: červen 22, a dále

10/ Strategie ÚORHiM – všichni členové obdrželi ve svých materiálech písemný návrh strategie ÚORHiM s tím, že je nyní záměrem, aby SH ČMS vytvořilo kompletní strategii jako takovou. Každá oblast činnosti SH ČMS předloží tuto strategii, která bude vždy vycházet z jednotné koncepce. Vedoucí rady požádal přítomné členy, aby si prostudovali předložený materiál a zaslali nejpozději do konce listopadu na email tajemnice rady své náměty, připomínky či případná doplnění. Posléze bude provedena finální podoba této strategie v rámci redakční rady složené z těchto členů: V. Liška, P. Myslínová Cejpková, J. Černý a F. Polák. O složení komise je dáno hlasovat:

Usnesení 1/3: Všichni členové ÚORHiM souhlasí s ustanovením výše uvedené komise (redakční rady Strategie).

Úkol č. 9/1:

Nejpozději do konce listopadu 2021 zaslat tajemnici rady náměty, připomínky a doplnění k předložené strategii úseku historie a muzejnictví. 

11/ Různé 

  • P. Holčík - uvedl, že v Klatovech je alokována parní stříkačka, která hasila požár ND.
  • P. Liška – nastínil myšlenku příspěvku do mezinárodního sborníku CTIF pro příští rok, kdy hlavním tématem by měly být parní stříkačky. Pan Holčík k tomuto uvádí, že disponuje kontakty na sbory a místa s parními stříkačkami, které se účastní celorepublikového srazu. Tyto kontakty budou předány vedoucímu rady, p. Liškovi, který se spojí s jednotlivými subjekty ve věci parních stříkaček. Z krátké diskuze vyplynul následující úkol:

Úkol č. 10/1:

Vedoucí ÚORHiM pověřuje p. Holčíka přípravou materiálů, které se budou týkat klatovské parní stříkačky hasící ND k prezentaci na Mezinárodních rozhovorech CTIF – říjen 22.

P. Liška – podal informace z jednání VV SH ČMS, informoval o připravovaných akcích ve vztahu k historii (HasParty, setkání v Litoměřicích – oboje pro rok 2022, v roce 2023 proběhne Pyrocar). Domnívá se, že bylo dobré mít na těchto akcích kvalitní prezentaci, proto je domluven s Památkovou komorou na zapůjčení interiérových stojanů, na nichž by mohly být představeny postery s tématem hasičské historie /cca 6 panelů/.. 

Úkol č. 11/1:

Vedoucí ÚORHiM má za úkol se pojit s Jindřichem Heydukem /Litoměřické slavnosti/ a Petrem Knapkem /HasPárty Vyškov/ k dojednání podmínek spolupráce.

  • Hasičská pouť – proběhne na Hostýně dne 30. dubna 2022 (datum bylo upřesněno p. Holčíkem a p. Štalmachem elektronickou komunikací s tajemnicí rady o den později).
  • Alarm Revue – p. Liška podal informaci o jednání s p. Sojkou týkající se možného historického okénka v Alarm Revue. Nápady na texty jsou vítány. 
  • Adresář členů rady – kontaktní údaje budou přílohou zápisu z jednání.
  • Forma zápisu z jednání – vedoucí rady požádal přítomné členy, aby po obdržení zápisu uvedli vyjádření, jaká forma a zpracování zápisu bude pro ně vyhovující.

12/ Závěr jednání – p. Liška, vedoucí ÚORHiM, ukončil jednání ve 12.55, poděkoval všem za účast a popřál šťastnou cestu domů. 

Zápis vyhotovila: Petra Myslínová Cejpková