Soutěže typu TFA a jejich různé odnože se poslední dobou těší čím dát tím větší oblibě nejen na celém světe, ale i u nás. Jsme moc rádi, že můžeme představit série 4 závodů i v Ústeckém kraji.

TFA_usti.jpg

V našem kraji jsou již známé několik let série Tohatsu a Stimax Cupu. Zatím co Stimax CUP  je běh na 60 m a 100 m s překážkami určený pro závodníky – jednotlivce, členy Sborů dobrovolných hasičů, v kategoriích mladší a starší žáci, dorost, muži a ženy do 100 let. Tohatsu Fire Cup je soutěž v disciplíně požární útok, klasickým způsobem, ne roztahování hadic, ale rozvinování z kotouče, této soutěže se mohou zúčastnit družstva složená z členů SDH Ústeckého kraje. 

Obě tyto série mají v našem kraji bohatou historii a těší se na veliké oblibě. Vždyť na minulý rok Stimaxu bylo na většinu kol přes 300 účastníků z několika krajů. Letos vznikne v kraji i TFA série pod názvem TFA liga SEVERU.

Co je to vlastně TFA?

 TFA je zkratkou z anglických slov Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije a je názvem nejtěžších hasičských soutěží, které svými podmínkami simulují práci hasiče při zásahu. Hasič je ustrojen do kompletního zásahového obleku včetně obuvi, rukavic a přilby a s nasazeným dýchacím přístrojem, který slouží ve většině případů jako zátěž.

TFA je čím dál tím více oblíbené a v různých krajích republiky běží již série několik let. I v našem kraji má TFA bohatou historii vždyť soutěž v Libočanech má před sebou letos již 12. ročník. Nikdy, ale nešlo ke sdružení těchto závodů pod jednu série, kde na konci dojde k vyhodnocení krále a královny severu v TFA.

Do TFA ligy SEVERU budou pro první ročník zařazeny jen 4 závody, z kterých každý účastník obdrží body za umístění. Celkovým vítězem se pak stane ten, který bude mít ze 3 závodů nejlepší bodový součet. Je tak možné jeden závod vynechat, případně se pak nejhorší bodový výsledek každému jednotlivci nebude počítat. Série nijak nebude zasahovat do suverenity jednotlivých závodů a je tak možné, že každý ze závodů bude mít lehce jiná pravidla a může se i stát, že co je na jednom závodě povoleno, bude na jiném zakázáno. Ale bude dost prostoru se seznámit s jednotlivými propozicemi všech závodů. V tuto chvíli se ještě řeší přesunutí prvního závodu, který měl být původně 29.5 v Hostomicích, ale bude z důvodu nejasné situace uvolňování přesunut na náhradní termín a nejspíše i lokalitu (červen/červenec). Další závody série jsou jasné čeká nás tak:

28. 8. 2021 – 6. ročník soutěže O SRDCE KAMENÉ DÁMY – Děčínský sněžník (okr. Děčín)

26. 9. 2021 – XII. ročníku závodu ocelový hasič – Libočany (okr. Louny)

02. 10. 2021 – 2. ročník Hazmburský hasič - Klapý (okr. louny)

K závěrečnému vyhodnocení dojde 2.10 po posledním závodu série na parkovišti pod králem českého středohoří hradem Hazmburk. 

Soutěž je vypsaná pro jednotlivce ve 3 kategoriích včetně žen. Kompletní propozice a podmínky ZDE.  V příští ročníku bychom, rádi zařadili navíc kategorii tříčlenných týmů složených ze zástupců sborů z našeho kraje. Registrace do celé série nebo do jednotlivých závodů bude možná od poloviny května na odkazu ZDE

Celá série vzniká pod záštitou a hlavičkou krajského sdružení hasičů, které dodá pro nejlepší zajímavé ceny.

Matěj Prošek