Od poloviny března krajské sdružení v Ústí nad Labem rozšířili spolupráci s krajskou zdravotní a po onkologii jsou dobrovolní hasiči z našeho kraje vidět pravidelně i na očkovacím centru. Aktuální situace nám samozřejmě není lhostejná a všichni bychom se co nejdříve chtěli vrátit k "normálnímu" životu. A jelikož jsou hasiči zvyklí pomáhat, stala se z původní iniciativy pár jedinců koordinovaná pomoc, do které se zapojilo do této chvíle 21 sborů z 6 okresů v našem kraji.

O pomoci na onkologii v Ústí nad Labem, která probíhá již od 20. 10. 2020 a stále běží, jsme psali již ve článku Dobrovolní hasiči napříč naším krajem pomáhají již 6. měsíc na onkologii Krajské zdravotní v Ústí nad Labem  od 14. 3. 2021 se rozšířila pomoc na očkovací centrum na Zahradě Čech v Litoměřicích.

Zatímco na onkologii mají dobrovolní hasiči na starost triáž ve "skafandrech" a jsou zde každý všední den ve 2 lidech, pomoc na očkovacím centru je lehce jiná, jde primárně o koordinaci a rozřazení pacientů při vstupu. Vakcín zatím není tolik. Očkuje se ale každý den, včetně víkendů a svátků, kdy je pracovní doba 10 hodin. Dosavadní maximum bylo 600 vakcín za den a to za těch 10 hodin není skoro žádný prostor ani na malou pauzu. Jsme moc rádi, že na naši pomoc je veliká pozitivní reakce a lidé si ji chválí. Jen za první týden bylo pro dobrovolné hasiče zahráno několik písniček v rádiu 😉

 Od května by se mělo rozjet více očkovacích center napříč krajem, kde hledáme další dobrovolníky

 Tady několik čísel o celkové pomoci, která trvá již 7. měsíc:

- 176 dnů spolupráce

- 37 dobrovolných hasičů z 21 sboru z 6 okresů

- přes 200 směn a 1 700 odpracovaných hodin!

- více než 26 000 pacientů

Zapojené sbory:

Okres Litoměřice: SDH Klapý, SDH Třebenice, SDH Čížkovice, SDH Lukavec, SDH Hrobce, SDH Kleneč, SDH Travčice a SDH Litoměřice

Okres Louny: SDH Cítoliby, SDH Veltěže, SDH Žiželice, SDH Peruc a SDH Slavětín

Okres Teplice: SDH Úpořiny, SDH Lhenice, SDH Kladruby a SDH Háj u Duchcova

Okres Most: SDH Most a SDH Malé Březno

Okres Ústí: SDH Chabařovice

Okres Děčín: SDH Benešov nad Ploučnicí (naplánovaná směna)

Každé odpracované hodiny je třeba si vážit, protože je odpracovaná v osobním volnu. Často si na tuto pomoc dobrovolní hasiči čerpají dovolenou, nebo neplacené volno, případně pak svou odloženou práci dodělávají po nocích....

V tuto chvíli se nám hodí každá ruka a stačí třeba jen jedna směna za měsíc!

Ne všichni se ale do této organizované pomoci mohou zapojit například z důvodu nevyhovujících směn. Různá pomoc dobrovolných hasičů probíhá i na jiných místech napříč naším krajem. Dobrovolní hasiči pomáhají na odběrových místech, rozváží nákupy nebo seniory na očkování, desinfikují veřejné plochy nebo podporují naše zdravotníky.

Jedním z příkladů je dar Sboru dobrovolných hasičů Krupka a OSH Teplice pro nemocnici v Teplicích. Zástupci sboru a okresu předali v úterý 13. dubna dar ve formě vitamínů, sladkostí a občerstvení do teplické nemocnice zdravotníkům, kde jedna část daru se předala odpoledne a druhá část večer v podobě čerstvé napečené pizzy (díky Miroslav Veselý) na předem domluvená oddělení. 

„Velké poděkování patří naším zdravotníkům v první linii těžké doby covidové pandemie. Proto jsme se rozhodli jim jejich službu zpříjemnit alespoň tímto malým darem,“ říká starostka OSH Teplice Viera Nejedlá, která zároveň s tím poděkovala i dobrovolným hasičům z Krupky, kteří se postarali o vitamíny, pití a sušenky v celkové hodnotě asi za deset tisíc korun.

Jsme v tom společně, tak s tím pojďme něco udělat 😉

Autor: Matěj Prošek, Viera Nejedlá