Nová budova v budoucnu kapacitně nahradí technicky nevyhovující současnou stanici kylešovických poloprofesionálních hasičů. Ta prošla poslední větší rekonstrukcí a přístavbou před zhruba patnácti lety a dnes je už nevyhovující. Chybí jí šatna, školící místnost i zázemí pro cvičení.
Do nových prostor se přesune i část materiálu a techniky, dosud uložené v areálu Dukelských kasáren. „Letitý problém dobrovolných hasičů v Kylešovicích se letos konečně vyřeší. Pro naše město odvádějí dokonalou práci, za kterou si zaslouží důstojnější podmínky, než mají dosud. Projekt se nám podařilo velmi rychle připravit, získali jsme dotaci a můžeme začít stavět. Hasičům přeji, ať se jim zde dobře pracuje a ať se z každého výjezdu v pořádku vrátí,“ konstatuje opavský primátor Tomáš Navrátil.
Místní dobrovolní hasiči mají ve své činnosti široký záběr. Se svými profesionálními kolegy vyjíždějí velmi často k dopravním nehodám, požárům, živelným pohromám, pomáhají též s akcemi ve městě a aktivně pracují s mládeží. Nová hasičská zbrojnice jim přinese hned několik benefitů. Díky výrazně většímu prostranství před budovu budou moci provádět na místě praktický výcvik jednotky a nemusejí k tomu přejíždět například do Dukelských kasáren.
„Také práce s naším dorostem bude konečně po tolika letech možná přímo v místě působiště našeho sboru. To nám ušetří nejenom čas pro samotnou přípravu, ale pochopitelně i peníze,“ míní velitel kylešovických dobrovolných hasičů Přemysl Ptášník. Projekt počítá s demolicí stávajícího betonového skeletu a výstavbou nové budovy včetně stavebních úprav objektu vrátnice dopravního podniku. Jeho součástí je i vybudování chodníků, příjezdové komunikace, parkoviště, kanalizace, veřejného osvětlení, oplocení a přípojek inženýrských sítí. Stavba za zhruba 52 milionů by měla být hotova letos v prosinci a město na ni získalo dotaci ze Státního fondu podpory investic ve výši 23 milionů korun.
 
autor: Jitka Hrušková
zdroj: Opavský a Hlučínský týdeník, 18. ledna 2022, s. 4.