Hasiči v Praze mají novou zbrojnici v Argentinské ulici, která nahradila původní dřevěnou budovu z roku 1942. Stavba, kterou slevnostně otevřeli, vyšla na 367 milionů korun. V areálu by se letos měla začít stavět také výjezdová stanice záchranářů a administrativní budova. Do té se v budoucnu přesune celé Krajské ředitelství hasičského záchranného sboru.
Stavba nové hasičské zbrojnice začala v roce 2019, loni na podzim byla budova zkolaudována a následně ji sbor opatřil vybavením. „Stanice již normálně funguje, 5. ledna jsme začali zkušební provoz,“ řekl ředitel pražského hasičského sboru Luděk Prudil při slavnostním otevření.
V jedné směně bude na stanici sloužit 26 hasičů, kteří obslouží oblast s více než dvěma sty tisíci obyvateli. Průměrně podle Prudila hasiči ročně z Argentinské řeší asi šestnáct set událostí. Ředitel dodal, že stanice bude nově sloužit i jako základna pro organizaci týmů pro mezinárodní záchranné operace, nebo bude naopak v případě potřeby přijímat týmy ze zahraničí. Sídlit zde budou také hasičtí potápěči.
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ocenil činnost hasičského sboru v době pandemie. „Je to jedno z nejvytíženějších hasičských pracovišť v celé republice, a to zázemí si určitě zasloužíte,“ řekl přítomným hasičů.
 
V areálu vznikne i nová výjezdová stanice záchranky
S pozemky, které sboru věnovalo hlavní město, má hasičský záchranný sbor i další plány. „V letošním roce zde bude zahájena výstavba výjezdové základny zdravotnické záchranné služby a my zde v letošním roce zahájíme výstavbu administrativního objektu, který by měl být základem pro budoucí nové krajské ředitelství,“ řekl Prudil.
Ředitelství nyní sídlí v Sokolské ulici, kde také dosud byla pražská centrální hasičská stanice. Ta se nyní přesunula právě do nové budovy v Praze 7, kde nově operuje i velící důstojník, což je nejvyšší hasičský důstojník ve směně. Stanice v Sokolské podle Prudila zůstane, pouze nebude mít charakter centrální stanice. Dodal, že díky přesunu některých aktivit do Argentinské začne v Sokolské působit lékař zdravotnické záchranné služby, který bude mít výrazně kratší dojezd do centra metropole.
 
Praze je přes 850 příslušníků hasičského záchranného sboru. Sbor plánuje také stavbu nové výjezdové stanice v Březiněvsi a v Běchovicích. V metropoli působí rovněž 36 jednotek dobrovolných hasičů.
 
zdroj:ČT24/ČTK