Po Mezinárodní hasičské soutěži ve slovinském Celje, která se konala v létě roku 2022, se ve čtvrtek 16. března znovu setkali zástupci dobrovolných hasičů Slovinska a České republiky, tentokrát přímo v sídle sdružení v Hasičském domě v Praze. Za českou stranu hosty přivítala starostka SH ČMS Monika Němečková, náměstek Josef Bidmon a člen Komise sportovních soutěží CTIF Tomáš Lefner. Za slovinskou stranu byli přítomni prezident Janko Cerkvenik, velitel Franci Petek, asistentka prezidenta Dr. Janja Kramar a asistent velitele Zvonko Glažar.

Předmětem přátelského jednání bylo vzájemné zhodnocení uplynulé mezinárodní soutěže. Prezident J. Cerkvenik poděkoval přítomným zástupcům sdružení za spolupráci při samotné přípravě a organizaci během celé olympiády. S ohledem na rozvoj sportovního odvětví požární sportu v rámci mezinárodní organizace CTIF byl z české strany předložen návrh na organizaci vzdělávacích seminářů pro družstva i jednotlivce ze států CTIF, role instruktorů by se ujali trenéři českých týmů. Cílem by bylo šířit osvětu o požárním sportu do dalších evropských zemích, kde ještě není zdaleka popularita o požárním sportu tak rozšířená, jak je tomu u klasických disciplín CTIF. Současně česká strana požádala o hlubší spolupráci právě v oblasti klasických disciplín CTIF, konkrétně by se jednalo o vzájemnou výměnu zkušeností soutěžních družstev a zejména rozhodčích v národních soutěžích obou států. Připojila i pozvánku pro delegaci slovinských dobrovolných hasičů na srpnovou akci Pyrocar i pro soutěžní družstva a rozhodčí na zářijové Mistrovství ČR v klasických disciplínách CTIF ve Dvoře Králové. Oba návrhy byly kladně přijaty slovinskou stranou.

Vzhledem k nadcházejícím volbám v Mezinárodní organizaci CTIF požádala starostka o podporu českého kandidáta Martina Nekuly na pozici viceprezidenta. Mandát dosavadního viceprezidenta Zdeňka Nytry bude končit, ale Z. Nytra s ohledem na své zkušenosti, zůstane poradcem prezidenta CTIF pro oblast sportu. Slovinská strana českému kandidátovi podporu přislíbila.

Starostka sdružení obdržela od slovinského prezidenta pamětní medaili a další upomínkové předměty. Stejně tak ona ocenila všechny další přítomné členy delegace. Slovinští partneři měli kromě návštěvy Prahy naplánovaný další program v Centru hasičského hnutí v Přibyslavi, kde je čekala prohlídka Centra hasičského hnutí a archivu CTIF.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS