Dostává se k vám druhé číslo ZPRAVODAJHASIČSKÉHO SPORTU pro rok 2023, který vydává Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Jeho prostřednictvím se každé tři měsíce dozvíte zajímavé informace o činnosti a hlavních aktivitách tohoto spolku, především z oblasti hasičského sportu.

Příprava jednotlivých mistrovství ČR je v plném proudu, opět nás čeká série okresních a postupových soutěží. O požárním sportu, jeho historii a současném směřování jsme si popovídali se Zdeňkem Hanuškou, který až do roku 2022 působil v pozici ředitele odboru IZS na generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru. Požární sport bylo jedno z odvětví, kterému se dlouhodobě věnoval, zejména spolupráci profesionálních a dobrovolných hasičů. 

V okrese Rakovník se v letošním roce poprvé uskutečnil závod v klasických disciplínách CTIF a přivítal na startu hned sedm družstev z celé ČR. Za sebou máme i Akademické a Středoškolské mistrovství v požárním sportu. Pro studenty středních škol se konalo v Pardubicích a pro studenty VŠO a VŠ v Ostravě.

V Budíkovicích u Třebíče se podařilo místnímu sboru dobrovolných hasičů ve spolupráci s dalšími subjekty vybudovat nové hasičské cvičiště s dráhou pro běh na 100 m s překážkami a pro požární útoky. Největším úspěchem je ale nová cvičná věž, která nyní bude sloužit nejenom pro pořádání soutěží, ale bude využita i jako tréninkový prostor pro všechny hasičské závodníky a závodnice.

Budeme rádi, pokud si najdete čas věnovat alespoň chvíli čtení z oblasti tohoto specifického sportovního prostředí, ať už jste sami profesionální nebo amatérští sportovci, případně vás zajímá hasičský sportovní život. 

Za redakční tým

Mgr. Irena Špačková

ZPRAVODAJ 2/2023 – ke stažení