Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru při slavnostním předávání Trenérka, cvičitelka roku 2023 ocenila více než dvacet žen, které celý život vedou k pohybu děti, dospělé i seniory. Mezi oceněnými byla i dlouholetá trenérka hasičského sportu, Dana Michailidisová. Předávání se uskutečnilo v galerii Písecká brána 26. března v Praze.

Sportovat začala Dana Michalidisová v 21 letech v roce 1988 za domovský sbor Moravský Beroun. Skončila v roce 2005 a nejprve se přesunula do pozice rozhodčí. „K hasičům mě přivedl můj manžel, měli jsme spoustu dětí a neměl je kdo trénovat, tak jsme se jim s mým mužem začali věnovat, postupně od dorostenců a dorostenek až k mužům a ženám. Později mě Monika Němečková přizvala k vedení reprezentace dorostenek, kde jsme společně trénovaly disciplíny požárního sportu. Trenérství skončilo po šesti letech, s manželem se ale nadále věnujeme dětem“, dodává Dana M.

S reprezentací zažila Dana mnoho úspěchů, ale za ten největší považuje vítězství s družstvem dorostenek na vůbec prvním Mistrovství světa v požárním sportu dorostenců a dorostenek, které se konalo v roce 2014 ve Svitavách. „Tenkrát jsme s týmem nevěděly, jak na tom vůbec jsme a jaká je vlastně naše konkurence. Podařilo se nám získat zlatou medaili, a to bylo to nejvíc, čeho jsme dosáhly. Ne že by jiné mistrovství nebo olympiáda nebyly dobré, ale tohle bylo prostě to první, velmi ráda na to vzpomínám“, říká trenérka. A proč má smysl dělat hasičský sport? V čem je vlastně hasičský sport a všechny jeho disciplíny vlastně zajímavý a atraktivní pro závodníky? Dana M. na to má jasnou odpověď: „Hasičský sport je podobný biatlonu, je v něm hodně disciplín, je tam napětí, že pořád není nic ztraceno, až do konce závodu je pořád naděje na vítězství.“

Vedle trenérek a cvičitelek nezapomněla Komise rovných příležitostí ve sportu ani na muže, kteří se mimořádně zasloužili o rozvoj sportu žen. Mohlo se jednat o trenéra, který vychoval generace sportovkyň, nebo o člověka, jenž prosazuje rovné příležitosti ve sportu, podporuje aktivní činnost žen ve sportu v různých oblastech a na jakékoli úrovni. Tentokrát byl oceněn fotbalový trenér Zdeněk Rada. Své slovo sdělila přítomným a oceněným i předsedkyně komise Ilona Burgrová: „Jste nedílnou součástí toho ohromného sportovního soukolí, bez vás by nefungovalo. Díky vám, vaší píli a tomu, že jste schopny ukousnout si velkou část vašeho osobního času, může sportovní prostředí vzkvétat. Za to bychom vám chtěli poděkovat.“ (www.olympiskytym.cz)

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska rovněž poděkovalo trenérce Daně Michailidisové v doprovodu jejího manžela za všechnu její práci, energii a zkušenosti, které neustále věnuje a předává mladým závodníkům a závodnicím v hasičském sportu.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS