I letos proběhlo cvičení jednotek požární ochrany (dále jen JPO) okresu Strakonice, a to v sobotu 20. dubna 2024. Tématem byl „sraz dopravních automobilů“. Jako vhodné místo byla zvolena lokalita obce Přešťovice, kde bylo pro případ nevhodného počasí připraveno zázemí v kulturním domě a letištní plocha, určená k ukázkám a praktickým jízdám. Cvičení se zúčastnilo cca 70 členů z 11 JPO okresu.

Celá akce začala v 8 hodin, kdy vedoucí cvičení přivítal všechny účastníky cvičení,  hosty a  seznámil všechny s programem cvičení. Mezi vzácnými hosty byl pan senátor MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA a náměstek starosty OSH Klatovy a příslušník HZS Plzeňského kraje pan Bohumír Bucifal, Dis., který přivezl představit zásahové vozidlo Ford Ranger a čtyřkolku Can Am Outlander.

Po seznámení se s programem cvičení začalo první společné téma cvičení, zdravověda. Jednalo se především o umělou masáž srdce se zaměřením na děti a dospělé. Na místě bylo k dispozici několik umělých figurín. Zde byla i možnost seznámení se s defibrilátorem. Školení provedl pan Pavel Varnůška, příslušník Policie ČR. Další část cvičení byla rozdělena pro velký počet členů JPO na tři skupiny, které absolvovaly v dopoledních hodinách tři stanoviště. Prvním stanovištěm byla výjezdová základna ZZS ve Strakonicích, kde nám záchranáři představili výjezdová vozidla, včetně vybavení. Dalším stanovištěm byla CHS Strakonice, HZS Jihočeského kraje. Zde jsme měli možnost se seznámit s výjezdovou technikou, např. CAS 20 Tatra Terra a CAS 20 Tatra Terrno, CAS 30 Tatra 815-7 a AZ 40 Scania Magirus atd. Třetí stanoviště bylo v kulturním domě v obci Přešťovice, kde lektor autoškoly a příslušník HZS Jihočeského kraje pan Oldřich Pecka seznámil všechny přítomné se svoji skvělou prezentací ohledně pravidel silničního provozu, bojovým řádem a videi z dopravních nehod ze silničního provozu.

Po absolvování všech těchto stanovišť jsme se odebrali na oběd, který byl zajištěn v jídelně v Čejeticích. Výborný „guláš se šesti“ nám přichystal pan Pařízek.

Po obědě následovala menší pauza a diskuze. Následně nás paní Podhorská  seznámila s možností dotací na nákup požární techniky. Po této informativní přednášce jsme se všichni odebrali na letištní plochu, kde nám místní jednotka pod vedením pana Zbyňka Podhorského představila požární přívěs na hašení, zakoupený od firmy ZHT GROUP s.r.o. s možnými variabilními moduly. Dále nám byl panem Bucifalem představen Ford Ranger a čtyřkolka Can Am Outlander s možností instalací různých nástaveb. Vedoucím cvičení byla připravena dráha pro jízdu zručnosti. Zde jsme měli možnost si vyzkoušet i „opilecké brýle“, díky dopravní PČR ze Strakonic.

Po praktických jízdách jsme se odebrali opět do kulturního domu, kde jsme zhodnotili celé cvičení a všem zúčastněným jednotkám byl předán vedoucím cvičení účastnický list a dárek v podobě klíčenky, aby si všichni členové odnesli kromě plno informací i hmotnou vzpomínku na tento již 11. ročník akce „Cvičení jednotek SDH v roce 2024“. Cvičení bylo ukončeno dle plánu v 16 hodin.

Tímto bych chtěl poděkovat všem členům jednotek, neboť se i pro nepřízeň počasí zúčastnili cvičení. Dále bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravách na cvičení, ať lektorskou činností, vyřízením různých povolení, obsluhou v kulturním domě a představením techniky. Jmenovitě panu Bohumíru Bucifalovi, panu Oldřichu Peckovi, panu Pavlu Varnůškovi, panu Zdeňku Kylbergerovi, příslušníkům PČR, záchranářům z výjezdové základny ve Strakonicích a také příslušníkům HZS JHC, ÚO Strakonice.

Vypracoval dne 23.4.2024  

Ing. Pavel Škarda, vedoucí cvičení, vedoucí ORR a náměstek starostky OSH Strakonice