ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni: dle prezenční listiny

 Program:

1. zahájení, kontrola úkolů

2. vyhodnocení  2. setkání ředitelů hasičských muzeí

3. Akce ke 160. výročí vzniku českých dobrovolných hasičů  /Velvary, Telč atp./

4. Vyhodnocení soutěže Kronikář 23

5. Plán práce Rady HiM na rok 2024

6. Různé – dopis J. Bidmona k Odboji atd.

7. určení termínu příštího zasedání v CHH Přibyslav

Ad 1/ Zahájení – jednání bylo zahájeno vedoucím rady Dr. Václavem Liškou, ve 10.05, který přivítal přítomné. Přítomní konstatovali, že úkoly z poslední setkání byly splněné.

Ad 2/ Václav Liška podal informaci o 2. setkání ředitelů hasičských muzeí, kterou doplnili členové Rady, kteří byli akci přítomní. Rada ještě jednou i touto cestou děkuje archivářce CHH Přibyslav za poutavou přednášku a následnou prohlídku v Archivu CHH. Setkání bylo velmi podnětné diskuzí a i druhým obsahovým bodem programu – možností realizovat ve spolupráci s firmou PanoPro virtuality 3D prohlídku hasičského muzea. Bylo prezentováno i vzorové video z malého hasičského muzea v Líšnici u Žamberka – realizovaný pilotní projekt s finanční podporou vedení obce Líšnice.

Úkol 1/24

Zpracovat po jednání s Hasičskou nadací šablonu žádosti o Projekt 3D prezentace a zaslat ji zájemcům

                                                    T: 30.5.                                                            Z: V. Liška

Ad 3)  Členové Rady projednali akce k připomenutí 160. výročí založení  1. českého hasičského sboru

  1. Velvary 18.5.
  2. Telč 15.6.
  3. Členové Rady obdrželi dar – obálku FDC od spolku Svatobor, ve Velvarech budou předávány stolní vlaječky, pro celostátní setkání praporů v Telči byla navržena stuha.
  4. Kolega Boháč doplnil, že - 27. dubna bude 2. setkání hasičských historických praporů okresu Liberec  /úspěšné 1.setkání se uskutečnilo v roce 2022/ v Liberci a dne -15.6.2024  se uskuteční  Dětská hasičská řeka  /dálková doprava vody oddíly mladých hasičů - asi 500 dětí včetně příhraničních sborů z Německa a Polska na trase Sloup v  Čechách - Nový Bor/        

Ad 4/ Rada schválila vyhodnocení soutěže Kronikář 2023 podle přílohy č. 1. Rada vyhlašuje soutěže Kronikář  24 s těmito tématy:

Hasičské sběratelství – fenomém naší historie

Folklorní tradice a naše Sbory

Vedoucí Rady bude informovat o tomto ročníku i nově vyhlášených tématech Shr. Starostů a paní ředitelka CHH Přibyslav předá informaci do hasičského tisku.

Úkol 2/24

Na základě zaslaných příspěvků do ročníku 2024 připravit pro jednání Rady návrh na vyhodnocení soutěže Kronikář 24 /celkový seznam a návrh na ocenění/

                                                             T:  10.1. 2025                        Z: ředitelka CHH Přibyslav

Ad 5/  Rada HiM schválila konkrétní plán práce na rok 2024

 

Ad 6/ Různé

  1. členové rady po projednání dopisu J. Bidmona a zaslaných stanoviscích členů rady konstatuje, že si
  • velmi váží všech dobrovolných hasičů, kteří se zapojili do protinacistického odboje za 2. války a riskovali tak svobodu, zdraví či dokonce život svůj i svých blízkých
  • ceníme všech, kteří se zejména v posledním období věnovali bádání a prohlubování našich znalostí o této části naší hasičské historie, která byla, a to si přiznejme, až do 20. let 21. století bohužel opomíjenou součástí našeho historického bádání
  • UOR HiM ponechává zcela na jednotlivých zájemcích o historii, badatelích či ředitelích jednotlivých muzeí jaké budou pro toto období naší hasičské historie používat označení /hasiči v odboji za 2. světové války, pronacistický odboj a hasičské hnutí, hasičský odboj atp./. Podle našeho názoru jsou důležité získané, relevantní poznatky a projevení úcty k našim odvážným předchůdcům a ne forma názvu. ÚOR HiM respektuje názor p. Jindřicha Marka v VHÚ Praha.
  • ÚOR HiM bude vedle svých dosavadních aktivit od minulého sjezdu i nadále podporovat všechny relevantní aktivity v oblastí poznání a připomínání činnosti dobrovolných hasičů za 2. světové války 
  1. Členové rady vzali s povděkem na vědomí informaci o vydání knihy Hasičský dům na Vinohradech /Petra Cejpková-Myslínová a Václav Liška/.
  1. ÚORHiM vyslechla Informaci Josefa Nitry o přípravě knihy „Hasičská muzea u nás“ .
  1. Kružík podal informaci o ,,nové dataci“ vzniku tří SDH, jak požádal OSH Kolín. Stanovisko rady bude zasláno OSH po došetření poslední žádosti u příslušné archivní služby.
  1. Členové ÚOR HiM berou na vědomi ukončení činnosti kolegyně Petry Cejpkové Myslínové v radě. Ústřední odborná rada ji velmi, velmi děkuje za odvedenou práci na poli hasičské historie a všech akcích, kterých se účastnila.

 Ad7/  Další jednání Rady se uskuteční v sobotu 1.června v CHH Přibyslav. Začátek je stanoven na 10.30. 

 

 

 Zapsal: Václav Liška