ZÁZNAM KE STAŽENÍ 

Program oběžníku:

 

  • Rozhodčí TFA, řešení problematiky OZ
  • Nové trendy ve vzdělávání a zapojení SH ČMS
  • MČR VDN 2023 + jednání ÚORR v rámci MČR
  • Statistický sběr dat o činnosti KORR a OORR
  • Pyrocar 2023
  • Jednání s AV JSDHO
  • Telč 2023–160. let dobrovolných hasičů
  • Prezentace firmy na požární nádrže a vaky
  • Pozvánka do Přibyslavi

 

 

  • Kučera –

Rozhodčí TFA – seznamy.

Kolegové. Po ročním snažení jsme obdrželi seznamy rozhodčích TFA. V příloze naleznete seznamy a odkaz na webový seznam rozhodčích. Stav seznamů je slušně řečeno naprosto nepřehledný a neutěšený.  

M. Štěpánek –

Seznam rozhodčích TFA je od nás a je z roku 2018. Druhé dva nám teď zaslali z GŘ. Žlutě jsem do nich poznačil jména, která se v tom našem seznamu nevyskytují. Legenda, co je uvnitř těch tabulek (žlutý obdélník). A na tomto odkazu jsou zřejmě oficiální seznamy rozhodčích TFA. https://www.tfa-czech.cz/seznam-rozhodcich-tfa-shcms Bohužel z GŘ mi přišly akorát tyto tabulky (nezařazené přihlášky), bez jakékoliv legendy nebo popisu. Tak vlastně ani nevím, co znamenají a s čím je mám párovat.

Kolegové. Vzhledem k nastalé situaci, se kterou jsem více méně počítal navrhuji provést následující:

I.) V žádném případě nebudeme seznamy zveřejňovat, či rozesílat na kanceláře OSH k vyjádření,

II.) Všichni členové rady provedou kontrolu jmen podle svých krajů. Zdali rozhodčí chtějí pokračovat dále v TFA,

III.) v měsíci říjnu, nebo listopadu (podle volných termínů v hotelu) zorganizujeme víkendový seminář rozhodčích TFA. Sezveme všechny aktivní rozhodčí, kteří chtějí v TFA dále pokračovat. Na semináři provedou složení závěrečného testu, čímž se naprosto všem srovná datum přezkoušení a jednotný datum prodloužení odborné způsobilosti.

Mimo to okamžitě zahájím jednání s plk. Ing. Martinem Legnerem o převzetí organizace kurzů rozhodčích TFA pod SH ČMS s odbornou záštitou ŠVZ HZS ČR. Žádám vás o vyjádření k uvedeným třem bodům.  

2) R. Kučera –

V příloze naleznete dokumenty k tomuto bodu. Věnujte prosím velkou pozornost zejména materiálu Součinnostní cvičení organizované SH ČMS pro JSDHO a HZS – záměr/cíl.

M. Štěpánek -

Jak jsem slíbil, zasílám některé náměty ohledně možné činnosti ÚORR, potažmo SH ČMS. Také zároveň popíšu některé projekty, ve kterých je teď SH ČMS zapojeno, k čemu slouží, co od toho očekáváme nebo co by se mohlo/mělo nebo snad rozjede. Více viz příloha HOPE-LOG – futurebooks. Zde je de facto vše podstatné, na čem se teď u SH ČMS pracuje a na čem je snaha více projekty rozjet.

Zkus to pročíst a pak můžeme dát řeč, jestli a jak by se do něčeho z toho nemohla rada pustit.

Požaduji od každého z vás vyjádření a případné záměry a náměty na konkrétní akce Součinnostní cvičení organizované SH ČMS pro JSDHO a HZS – záměr/cíl. Materiály si prosím připravte na následující jednání rady v rámci MČR VDN.

 

3)R. Kučera –

Vážení kolegové. Další jednání Ústřední odborné rady represe se bude konat presenčně, a to jako součást Mistrovství ČR ve vyprošťování z havarovaných vozidel. Z tohoto důvodu je bezpodmínečně nutné zaslat informaci, zdali se budete účastnit celého MČR oba dny nebo pouze v pátek semináře a jednání rady.  Dojezd členů rady bude v pátek do Liberce, od 12. hodin se budeme účastnit odborného semináře týkajícího se elektromobility a nových trendů v bezpečnosti. Následovat bude v hodin jednání rady. Potvrzení účasti zašlete obratem, nejpozději však do 10.7.2023.  

Program v pátek 1.9.2023

12:00 – 13:00   prezentace

13:00               úvodní slovo

Přednášky:

  • - BOZP při DN
  • - Nové metodické listy BŘ JPO
  • - Elektromobilita
  • - Vozidla s vodíkovým pohonem

17:00 hodin      jednání Ústřední odborné rady represe

Program v sobotu 2.9.2023

8:00 hodin        slavnostní zahajovací nástup

8:30 hodin        provedení disciplín

4)R. Kučera –

Po statistickém sběru dat, které jsem od vás požadoval, v ohledu na vytíženost krajských a okresních odborných rad represe jsem zpracoval tabulku:

 

Kraj

Odborné rady sportu

Vytížení KORR v rámci přípravy sportu

Faktické zapojení do úkolů represe

Kraj

Okresy

Hl. m. Praha

 

x

   

Hradecký

NE

1 OSH z 5. ANO

50 %

50 %

Jihočeský

NE

1 OSH ze 7. ANO

60 %

40 %

Jihomoravský

NE

NE

85 %

15 %

Karlovarský

       

Liberecký

       

Moravskoslezský

NE

NE

70 %

30 %

Olomoucký

NE

NE

50 %

50 %

Pardubický

NE

NE

50 %

50 %

Plzeňský

NE

1 OSH z 8. ANO

70 %

30 %

Středočeský

NE

NE – Kolín má sekci

90 %

10 %

Ústecký

NE

NE

50 %

50 %

Vysočina

NE

NE

70 %

30 %

Zlínský

NE

NE

70 %

30 %

Nevyplněné kraje neposkytli data.

Na základě výsledku vyplývajícího z dat v tabulce jsem informoval Výkonný výbor SH ČMS a poslední Směn starostů OSH.:

V dalším bodu bych se rád zastavil u další ne méně zásadní problematiky. Svým způsobem se situace dotýká faktu, který ve své zprávě zmínila paní starostka. Jedná se o záležitosti týkající se hasičského sportu. Či spíše řečeno ne hasičského sportu jako takového, ale jeho administrace a organizace. Jak všichni ví, bylo v předminulém volebním období přistoupeno k oddělení agendy sportu od oblasti represe zřízením speciální oblasti sportu v dikci rad sportu. Transformace byla provedena na ústřední úrovni. Nikoli však v drtivé většině nižších článků. Jednoduchým součtem dat ze statistiky zjistíme, že v rámci 14. krajů není ustavena žádná rada sportu. V rámci okresních sdružení jsou to 3. rady ze 77. Rád bych v tuto chvíli upozornil, že tyto čísla neříkám jako zásadní kritiku čehokoli nebo kohokoli z funkcionářů. Tato čísla říkám z důvodu připomenutí zásadního významu, který je důležitý pro naši další činnost. Zejména je zásadní pro rozvoj oblasti represe.

Je zcela zřejmé a legitimní argumentování kritickým nedostatkem členů, v dnešní době ochotných k práci v okresních i krajských orgánech. Tomu samozřejmě plně rozumím a chápu to. Vždyť i v mém domovském okresním sdružení hledáme vedoucího rady represe bez mála již rok.

Jenže na druhé straně jsou zde alarmující čísla. Krajští vedoucí rad represe hlásí, že agenda statutárních soutěží včetně soutěží TFA a VDN, zabírá v celkovém objemu činnosti rad na krajích a okresech od 70 až 90 % činnosti. Nastavíme-li opačnou optiku, tak konstatujeme, že pro faktickou činnost v pomoci velitelům jednotek PO, pomoci velitelům sborů, součinnosti s oblastí ochrany obyvatelstva, vzdělávání členů specialistů věnujeme pouze 10 až 30 % portfolia činnosti oblasti represe. Velice zásadní oblastí, které se musíme do budoucna více věnovat je nábor nových členů jak do sborů, tak do jednotek. Přihlédneme-li k faktu, že máme nastaven strategický plán činnosti SH ČMS 2021 + ze kterého nám v oblasti represe vyplývají nemalé úkoly, pak musím konstatovat že při nasazení maximálně 30 % nelze tyto úkoly splnit.

Znovu opakuji, že jsem si plně vědom všech objektivních problémů týkajících se nedostatku kádrů. Na druhou stranu je třeba objektivně říct, že situace je alarmující a díky stávajícímu stavu neúmyslně vytváříme nezdravé prostředí vyhovující populistickým uskupením, odpůrcům Sdružení a notorickým kverulantům. Tudíž společnými silami musíme nalézt způsob řešení situace. Řešení situace tak abychom zefektivnili práci, dostáli požadavkům státních orgánů ve smyslu požadavku na jednotlivé stupně v oblasti sportu a zároveň abychom co nejméně zatížili naši administrativu.

Jak čtu Vaše zápisy z některých krajských rad represe, vím, že se situace v ustavování okresních a krajských rad represe začala měnit. Není to jen na základě mé zprávy ale především na základě výsledku kontrol oblasti sportu ze strany orgánů státní správy. Žádám vás kolegové, abyste na následující jednání rady připravili materiál týkající se vašich krajů. Zajímá nás především fakt, zdali ustavením rad soutěží vzniká odborný či personální deficit v oblasti rad represe. Zásadní jsou i predikce dalšího vývoje v obou oblastech. Tedy jak v oblasti sportu, tak soutěží. Někteří zástupci KSH ve VV SH ČMS očekávají ve svých krajích úplnou stagnaci v jedné či druhé oblasti.

5)R. Kučera, M. Štěpánek Pyrocar 2023

V příloze naleznete zápis z posledního jednání přípravného výboru akce Pyrocar 2023. Jak jsme uváděli v předešlých jednání a jak jsme zvyklí z předchozích ročníků, budou se členoví ÚORR podílet na řídícím aparátu ve štábu. Z tohoto důvodu a také z důvodu zajištění ubytování a stravy potřebujeme bezpodmínečně znát jména členů rady, kteří se budou účastnit. Na základě toho budou rozděleny funkce a předány potřebné informace. Zašlete tedy nejpozději do 10.7.2023 informaci, zdali se akce budete účastnit a zdali požadujete ubytování či nikoli.  

6)R. Kučera –

Po zahájení současného funkčního období, jak si jistě všichni pamatujete proběhlo na KSH Pardubického kraje přípravné neoficiální jednání mezi naší oblastí represe SH ČMS a zástupci Asociace velitelů JSDHO. Jednání jsem se tehdy účastnil já a náměstek J. Bidmon. Připomínám, že jsme ve většině projednávaných bodů nalezli shodu. Zástupci Asociace konstatovali že uznávají a ctí, že jsme největší dobrovolnou organizací na úseku požární ochrany a souhlasili se zahájením spolupráce.  Bohužel jsme od té doby neměli čas ani možnost řešit další aktivity. Vzhledem k současné situaci, kdy zaznamenáváme mimo jiné i velký odliv dobrovolných hasičů z jednotek a vzhledem k tomu, že HZS ČR hodlá stále více cílit na členy JSDHO a dobrovolné hasiče ve vztahu k náboru nových příslušníků. Navrhuji znovu navázat kontakt se zástupci Asociace a navázat na poslední jednání s záměrem vzájemné spolupráce v některých otázkách oblasti represe JSDHO.  Jednání bychom uskutečnili v rámci účasti na MČR VDN.

7)Telč 2023 -

V roce 2023 dne 8. června se v rámci 160. výročí dobrovolné požární ochrany v ČR uskuteční celostátní sraz hasičských praporů v Telči. Organizaci akce zásadním způsobem řeší KSH kraje Vysočina. Žádám Radka Kadlece, aby v rámci příprav této prestižní akce nabídl konkrétní pomoc členů Ústřední odborné rady represe, zejména v organizaci pořadové přípravy a ustavení vlajkové čety k centrálnímu praporu SH ČMS.

 

8)Vaky na vodu – požární nádrže

Soukromá společnost z Děčína, která vyrábí velkokapacitní vaky na vodu provedla pro hasiče prezentaci svých výrobků, které byly úspěšně použity při loňském požáru ve Hřensku.  Zasílám Vám pro informaci, foto z testování vaků ve spolupráci s HZS Ústí n.L. , za přítomnosti vedení parku a HZS UL Kraje .  Vše dopadlo na velmi dobře a s drobnými korekcemi již bude řešena po konečném odsouhlasení první realizace. V minulých dnech již byly nádrže rozmístěny strategicky v prostoru NP České Švýcarsko. Viz webové prezentace. V přílohách naleznete fotodokumentaci a nacionály společnosti. Velmi zajímavé pro praxi.

9)Pozvánka -

na vernisáž v CHH Přibyslav dne 14.7.2023 v 16:00 hodin – JOSEF VYSTRČIL A SYN – Výrobce hasičské techniky. Pod záštitou Předsedy Senátu.  Výstava historických hasičských stříkaček a historických materiálů o firmě předků současného Předsedy Senátu pana Vystrčila.