Sněmovna schválila pět dní placené dovolené pro oddílové vedoucí

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky 29. května hlasovala o návrhu změny Zákoníku práce. V rámci pozměňovacích návrhů byl předložen i jeden zásadní pro organizace dětí a mládeže – možnost čerpat pět dnů dovolené navíc – hrazené státem, na které by měli nárok ti, kdo dobrovolně a celoročně pracují s dětmi a mladými lidmi. Návrh byl schválen!

Je to první důležitý krok, ze kterého máme velkou radost. Na řadě je teď schvalování v Senátu a podpis prezidenta. Novela by byla účinná od 1. ledna 2021.

„Pomoc vedoucím je pro nás klíčová. Je pro ně velmi obtížné dělit čas mezi potřeby oddílu a rodiny. Na mnoha táborech se vedoucí účastní třeba jen na týden a pak odjíždí do zaměstnání. Je to škoda, protože se jedná většinou o ty nejzkušenější,“ říká předseda Česká rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Táborů, které jsou závislé na dobrovolných vedoucích, je tři tisíce ročně. Dobrovolníci, kteří pracují zdarma s dětmi a mladými lidmi, přinesou společnosti  1,3 miliardy Kč. Průměrně pak každý z nich stráví svou činností 40 dní ročně.

Těší nás, že média toto téma považují za důležité:

29. 5. byl hostem ranního vysílání Radiožurnálu předseda ČRDM Aleš Sedláček.

Ve stejný den na toto téma promluvil místostarosta skautů Petr Vaněk ve Studiu 6 České televize.  Skauti s tímto námětem rovněž vyslali do médií tiskovou zprávu.

Zmiňovaným pozměňovacím návrhem se zabýval i pořad Události ČT1. Rozhovor jim poskytl předseda ČRDM a redaktor Ivan Lukáš zajel s reportážní kamerou za mladými hasiči SDH Písková Lhota, stejně jako za tomíky do Brandýsa nad Labem pod vedením Matěje Choura.

Další podrobnosti přineseme v následujících Novinách z ČRDM.

Připomínáme: Příprava „Vzdělávacích dnů“ během letních prázdnin 2020

Pověřená ředitelka Odboru pro mládež MŠMT Klára Bezděková se na nás obrátila žádostí o realizaci tzv. „Vzdělávacích dnů“ pro děti během letních prázdnin. Ministerstvo školství má zájem na tom, aby byl především během srpna pro děti připraven program, který by jim pomohl s přípravou na školní docházku a částečně doplnit znalosti po několikaměsíčním výpadku škol. Celkem logicky se jako první obrací na naše organizace. Definice vzdělávacích dnů je velmi volná a i jejich zaměření je na organizátorovi. Domníváme se, že zaměření na životní prostředí, práce s mapou, finanční gramotnost i další typy aktivit, které běžně v organizacích děláme, je přesně to, co bychom pro děti mohli připravit. Vzdělávací den by mohl probíhat v přírodě, či v klubovnách a pro děti by měla být zajištěná i strava. Vzdělávací dny by měly být k dispozici pro účastníky zdarma. Finančně lze vzdělávací dny pokrýt z nevyužitých prostředků státní dotace. Uznatelné náklady na tento typ aktivit by byly velmi široce pojaté. Předpokládáme i dodatečné finanční prostředky, které by putovaly od organizací, které měly dotace na velké sportovní akce, a nemohly je realizovat.

 Do dotazníku níže, prosím, uveďte, zda byste ve Vaší organizaci našli dostatečné kapacity pro organizaci „Vzdělávacích dnů“ pro děti: https://forms.gle/73Mh4e6gBYi36bqQ6. Dotazník, prosím, vyplňte nejpozději do 31. května 2020.

V případě dotazů se, prosím, obracejte na Ondřeje Šejtku ondrej.sejtka@crdm.cz

Upřesnění hlavní hygieničky k „Manuálu k letním táborům 2020“

Ministerstvo zdravotnictví vydalo dne 15. 5. Manuál k letním táborům 2020. Jeho výklad vyvolal spoustu dotazů, se kterými se na nás obracíte, a proto jsme natočili video, ve kterém se snažíme nařízení a doporučení z Manuálu trochu objasnit.

Pokračujeme také ve spolupráci s hlavní hygieničkou MUDr. Jarmilou Rážovou, abychom sporné výklady objasnili a upřesnili. Chystáme další společné video. Než se nám setkání s paní hygieničkou podaří, máme od ní připravené alespoň odpovědi na nejčastější dotazy.

Zde najdete PDF pro tisk

A zde máme pro Vás verzi s barevným pozadím, pro příjemné prohlížení v mobilech nebo v internetových prohlížečích.

 Epidemiologická situace a nařízení kolem ní se neustále mění, proto je nutné počítat s tím, že se i Manuál k letním táborům 2020 a související odpovědi mohou v průběhu času měnit a upravovat. Doporučujeme sledovat naše stránky (webové i facebookové), kde se snažíme zveřejňovat nejaktuálnější informace.

 Akreditovaný kurz „Zdravotník zotavovacích akcí“ zážitkovou formou

Kurz pořádá Česká rada dětí a mládež na základě akreditace MŠMT – 7429/2019-1-247. Je určen široké cílové skupině pracovníků s dětmi a mládeží (od učitelů, přes pedagogy volného času a vychovatele až po pracovníky s dětmi a mládeží v NNO). Absolvent kurzu je oprávněn vykonávat zdravotníka na zotavovacích akcích dle platné legislativy.

Termín: 11. –14. 6. 2020

Místo konání: budova Českého svazu chovatelů, Maškova 3, Praha 8

Cena: 4300,- Kč (3800,- pro účastníky z členských organizací ČRDM)

Online přihláška na kurz: https://forms.gle/aUq9aY9MJN5r27qJ7

 Kontakt pro více informací: Vlastimil Jura, manažer vzdělávání ČRDM,  777 864 884, vlastimil.jura@crdm.cz

Dobro za rohem

Nezisková organizace Tamjdem vyzývá skrze nový projekt Dobro za rohem  místní občany k vlastní organizaci jednodenní dobrovolnické akce pro jakékoliv neziskové organizace v blízkosti jejich domova. Hlavním cílem projektu je motivovat a povzbudit nejen děti a mládež k zapojení do dění různých občanských iniciativ a zároveň je naučit základům event managementu v rámci online školicího cyklu v přímé spolupráci se školitelem a koordinátorem dobrovolnických aktivit Tamjdemu po celé České republice. Celý projekt poběží od poloviny června až do konce září.

Více

Táborová základna TK Písek k pronájmu

V termínu od 18. 7. do 1. 8. 2020 a od 15. 8. do 29. 8. 2020 je volné tábořiště T.Z. Hrbov u Netolic v Jihočeském kraji.

V termínu od 25. 7. do 1. 8. 2020 a od 22. 8. do 29. 8. 2020.je možné pronajmout si tábořiště  T.Z. "Hubenov" u Kocelovic rovněž v Jihočeském kraji.

Více

Nabídka volné táborové základny od hasičú

V Centrální táborové základně SH ČMS Jánské Koupele se neočekávaně uvolnila kapacita v termínu 9. 8. – 22. 8. 2020.

Objekt táborové základny se nachází v oblasti přírodního parku Moravice, leží na břehu pstruhové řeky Moravice (pod Kružberskou přehradou) ve vyhledávané rekreační oblasti Jánské Koupele. V okolí je celá řada zajímavých turistických cílů.

K dispozici je: 70 lůžek v pokojích s vlastním sociálním zařízením (v hlavním objektu školy), 43 lůžek ve zděných chatkách s vlastním sociálním zázemím, 20 lůžek v nových dřevěných chatkách, učebna pro 50 osob s interaktivní tabulí, učebna pro 25 osob s interaktivní tabulí,  sál pro 80 osob, posilovna, vlastní kuchyně (příznivě hodnocená našimi klienty), jídelna pro 80 osob, v celém objektu zabezpečeno připojení na internet, víceúčelové oplocené hřiště s umělým povrchem, hřiště pro plážový volejbal, menší lezecká stěna uvnitř objektu, bohaté vybavení sportovními potřebami, včetně lodí atd. 

Pro bližší informace prosím volejte na telefon č. 724 037 338 (Karger), pište na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Červnové doškolováky – nabídka ekocentra Chaloupky

Ekocentrum Chaloupky nabízí červnové doučovací týdenní pobyty v přírodě pro děti – jednotlivce z 1. resp. 2. stupně ZŠ.

http://www.adam.cz/clanek-2020050084-cervnove-doskolovaky-nabidka-ekocentra-chaloupky.html

 

Nový projekt Asociace autoškol ČR pro mladé řidiče

Před pár dny byl spuštěn nový projekt pro mladé řidiče, který reaguje na vysokou nehodovost této věkové skupiny.

http://www.adam.cz/clanek-2020050083-novy-projekt-asociace-autoskol-cr-pro-mlade-ridice.html

 

Dobročinná aukce ve prospěch obětí domácího násilí

Dvě advokátní kanceláře zaměřené na rodinné právo, AK Hrdá a AK Andršová, se rozhodly spojit síly a uspořádaly dobročinnou aukci ve prospěch obětí domácího násilí.

http://www.adam.cz/clanek-2020050086-dobrocinna-aukce-ve-prospech-obeti-domaciho-nasili.html