Sedmdesáté narozeniny dnes oslaví sportovní nadšenec BEDŘICH VRKOČ, jenž jako malý kluk na přelomu 50. a 60. let byl jedním z „Mlsových dětí“, které dal v tehdejším Sokole Mladé dohromady bývalý sokolský náčelník Ladislav Mls.
Po obnovení činnosti ve fotbalovém SK Mladé se Bedřich Vrkoč dal na dráhu funkcionáře a přes post místopředsedy se postupem času stal po Stanislavu Chládkovi a Jaroslavu Habadovi třetím poválečným předsedou tohoto klubu z předměstí jihočeské metropole. Jako člen výboru SK Mladé působí dodnes.
Ač hlavně funkcionář, stihl v dresu SK Mladé odehrát na půldruhé stovky zápasů a díky své hbitosti si vysloužil přezdívku „Motorová myš“. Ale uměl dávat i góly, nastřílel jich v SK Mladé tři desítky!
Sportoval i jako profesionální hasič a v požárním sportu to dotáhl až do reprezentace. A sportuje, byť amatérsky, i jako důchodce.
 
 
zdroj: Českobudějovický deník, úterý 23. února 2021, číslo 45

 

Poznámka: 

V roce 1979 byl požární sport zaveden i pro dobrovolné hasiče, kteří měli do této doby odlišné soutěže od profesionálních hasičů. Reprezentační družstvo dobrovolných hasičů vzniklo v roce 1984 pod vedením trenérů Josefa Habady a právě Bedřicha Vrkoče. První mezinárodní vystoupení měla dobrovolná reprezentace na hasičské olympiádě CTIF v roce 1985 v rakouském Vöcklabrucku. Mezi členy tehdejšího reprezentačního družstva patřili: Zdeněk Prodělal, Miroslav Pěkný, Jan Dvořák, Milan Pelant, Per Bachman, Adolf Langer, Antonín Minarský, Josef Holpuch a Vladimír Schneeberg. Tento rok byl pro dobrovolné hasiče průlomový, jelikož kromě požárního útoku vyhráli všechny disciplíny a získali zlaté medaile před reprezentací Rakouska a Spolkové republiky Německo. Profesionální reprezentace skončila na třetím místě za Německou demokratickou republikou a vítěznými Rusy. 

Mgr. Irena Špačková (tisková mluvčí SH ČMS)