ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni:         Jan Bochňák - předseda ÚKRR, Dagmar Bittnerová, Jaroslav Říha, František Malý, Vladislav Štefl, Růžena Maděrová, Karel Barcuch, Josef Dvořák, Jiří Gavlas, Jan Tichý, Pavel Lamoš

Omluveni:       Pavla Veselá Kaňková, Bohumil Biegler

Kancelář SH ČMS:  Ivan Jirota

Jednání bylo svoláno jako řádné. Pozvánka obsahovala tento program:

  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, projednání a schválení programu jednání,
  2. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí, kontrolní akce se členy VV,
  3. Informace k akci „Inventarizace majetku SH ČMS“,
  4. Projednání zprávy ÚKRR pro jarní Shromáždění starostů (návrh zprávy bude zaslán předem),
  5. Informace k dotacím pro rok 2022,
  6. Projednání materiálů ekonomického charakteru určených pro jednání shromáždění starostů a informace k dalším materiálům určených pro shromáždění starostů,
  7. Určení skrutátorů,
  8. Různé (rozprava)
  9. .Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, schválení programu jednání

                        Předseda ÚKRR Jan Bochňák jednání zahájil, přivítal členy a seznámil přítomné s programem jednání (dle pozvánky). Program jednání byl přijat jednomyslně. Zapisovatelem byl zvolen Ivan Jirota, ověřovateli Josef Dvořák a Karel Barcuch.

 

  1. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí, kontrolní akce se členy VV
  2. Dle usnesení ÚKRR č. 1/2022 proběhla u OSH Mladá Boleslav kontrola dodržování mzdových a účetních předpisů členy ÚKRR p. Maděrovou, Bittnerovou a Barcuchem. Mzdové záznamy jsou k dispozici od r. 2020, v současné době je mzda vyplácena pracovnici a účetní OSH p. Kateřině Musilové. Je zařazena dle Mzdového řádu do skupiny prací č.4 na zkrácený úvazek 30 hodin týdně. Dle účetnictví byly i v minulosti odvody z mezd hrazeny, ale mzdové podklady nebyly k dispozici, proto kontrolní skupina požádala, aby tyto podklady byly dohledány. Závěr: v současné době jsou mzdy vypláceny v souladu s obecně platnými předpisy a Mzdovým řádem SH ČMS.

 

ÚKRR vzala výsledek kontroly OSH Mladá Boleslav, na vědomí.

 

  1. Bittnerová informovala o shromáždění představitelů OSH Trutnov, které zvolilo starostu a okresní kontrolní a revizní radu. Na základě požadavku MŠMT ČR byly poskytnuty podklady o čerpání dotace OSH Trutnov od roku 2017. Připravují se podklady pro účetní závěrku a Přiznání k dani z příjmů 2021, poté budou nasazeny počáteční zůstatky pro rok 2022 do účetnictví Pohoda.

 ÚKRR vzala průběžnou zprávu o postupu konsolidace účetnictví OSH Trutnov, na vědomí.

  1. Kontrolní skupina ve složení Jan Bochňák, Vladislav Štefl a Pavel Lamoš, uskutečnila místní šetření stížnosti p. Kodýtkové z SDH Tedražice.

Konstatuje: jakékoliv převody finančních prostředků sboru na spolek Nové Tedražice se nepotvrdily, ale volby Revizora sboru a Vedoucí kolektivu žen, neproběhly podle Stanov SH ČMS. Starostovi SDH bylo kontrolní komisí ÚKRR doporučeno volbu opakovat.

ÚKRR vzala výsled šetření stížnosti p. Kodýtkové z SDH Tedražice, na vědomí s tím, že jí bude odpovězeno písemně.

  1. Kontroly členů VV ve spolupráci s členy ÚKRR na vybraných OSH a KSH se připravují, nejbližší proběhnou v květnu. ÚKRR byla VV SH ČMS požádána, aby zajistila kontrolu vybraného OSH v rámci KSH Plzeňského kraje. Bylo určeno OSH Klatovy a kontrolní skupina ve složení Vladislav Štefl (vedoucí), Pavel Lamoš a Pavla Veselá Kaňková.

Usnesení ÚKRR č. 3/2022

ÚKRR ustanovuje kontrolní skupinu ve složení Vladislav Štefl (vedoucí), Pavel Lamoš a Pavla Veselá Kaňková pro provedení kontroly OSH Klatovy.  O termínu provedení kontroly bude kontrolní skupina informovat starostu KSH Plzeňského kraje. ( hlasování Pro 11, Zdržel se 0, Proti 0)                                                              Termín: do 31. 11. 2022 

                                                                                                         

  1. Informace k akci „Inventarizace majetku SH ČMS

Probíhá příprava inventarizací na SH ČMS, Hasičských školách a CHH Přibyslav. Inventarizace podmiňují zpracování Účetních uzávěrek a zpracování Přiznání k dani z příjmů. Doposud v žádné organizaci nebyla inventarizace dokončena, je předpoklad, že u CHH Přibyslav budou inventarizační protokoly podepsány po skončení zasedání ÚKRR.

 

ÚKRR vzala průběžnou informaci k inventarizaci majetku SHČMS na vědomí.

 

  1. Projednání zprávy ÚKRR pro jarní Shromáždění starostů

Předseda ÚKRR p. Bochňák zaslal členům ÚKRR zprávu ÚKRR za rok 2021 předem. Zohlednil v ní připomínky a návrhy na doplnění. Poté byla zpráva přijata a předseda byl pověřen jejím zveřejněním na Shromáždění starostů OSH.

 

Usnesení ÚKRR č. 4/2022

ÚKRR schvaluje zprávu za rok 2021 a pověřuje předsedu ÚKRR jejím přečtením na Shromáždění starostů OSH konaném dne 9. 4. 2022 ( hlasování Pro 11, Zdržel se 0, Proti 0)                                                                                                                              

 

  1. Informace k dotacím pro rok 2022

  

P. Jirota informoval, že stěžejní dotace od MV, MŠMT a Sportovní agentury budou přibližně ve stejné výši jako v minulém roce.  

 

ÚKRR vzala informaci k dotacím pro rok 2022 na vědomí.

                                              

  1. Projednání materiálů ekonomického charakteru určených pro jednání shromáždění starostů a informace k dalším materiálům určených pro shromáždění starostů.

Materiál Plnění rozpočtu SH ČMS za rok 2022 byl zaslán členům ÚKRR v písemné podobě a p. Jirota jej doplnil komentářem. Podařilo se udržet kladný hospodářský výsledek včetně mírného přebytku v rámci peněžních toků.

 

ÚKRR vzala informaci k plnění rozpočtu za rok 2021 na vědomí.

 

  1. Určení skrutátorů

ÚKRR doporučuje Shromáždění starostů zvolit skrutátory ve složení: Josef Dvořák, Pavel Lamoš, František Malý, Růžena Maděrová a Ivan Jirota

  1. Různé (rozprava)
  2. V návaznosti na kontrolu u OSH Mladá Boleslav bylo diskutováno, zda Metodické pokyny pro kontrolní a revizní činnost, jejichž gestorem je ÚKRR, obsahují aktuální požadavky ve mzdové oblasti a oblasti archivace. Jedná se o:
  • Metodický pokyn předsedy ÚKRR č.1/2017 - Provádění kontrolní činnosti pobočných spolků SH ČMS Kontrolními orgány a revizory
  • Metodický pokyn starosty SH ČMS č. 3/2019 - Metodický pokyn pro provádění kontrolní činnosti VV SH ČMS ve vztahu k organizačním jednotkám – pobočným spolkům SH ČMS .

Členka ÚKRR Dagmar Bittnerová byla pověřena, aby ve spolupráci s Kanceláří sdružení, uvedené Metodické pokyny prověřila především v oblasti mzdové a skartace dokumentů a navrhla jejich případné změny a doplnění.

Usnesení ÚKRR č. 5/2022

ÚKRR pověřuje Dagmar Bittnerovou, aby ve spolupráci s Kanceláří sdružení, prověřila Metodické pokyny pro kontrolní činnost a navrhla jich případné změny a doplnění zejména ve mzdové oblasti a oblasti archivace a skartace ( hlasování Pro 11, Zdržel se 0, Proti 0)                                        Termín: 30. 9. 2022                   

  1. O konání příštího jednání ÚKRR bude rozhodnuto dodatečně, není vyloučeno, že především z důvodu šetření finančních prostředků, bude sloučeno s jednáním před podzimním Shromážděním starostů OSH.

Zapsal:            Ivan Jirota

Ověřili:           Josef Dvořák a  Karel Barcuch, v.r.