V pátek 9. 6. 2023, byl krátce po sedmé hodině ranní jednotkám sborů dobrovolných hasičů okrsku Nýřansko vyhlášen poplach. Započal tím 17. ročník třídenního Výcvikového tábora okrsku Nýřansko.  

Jednotky byly povolány do obce Kamenný Újezd poblíž Nýřan. Prověřovací cvičení simulovalo požár budovy bývalé základní školy. Scénář prověřovacího cvičení vyžadoval práci s nastavovacími žebříky, dýchací technikou a dalšími prostředky používanými při požárech budov. Část jednotek zasahovala na střeše budovy bývalé ZŠ, část jednotek řešila simulovaný požár v rozlehlém sklepě objektu, kde rovněž probíhalo vyhledávání osob. Cvičení organizované ve spolupráci s HZS Plzeňského kraje zahrnovalo i kontrolu vybavení a prostředků v zásahových vozidlech. Kontrolou prošlo povinné vybavení, kapaliny pro čerpadla a motorové pily, ale například i obsahy lékárniček. Následně se jednotky přesunuly k vodní nádrži v Kamenném Újezdu, kde ještě vyzkoušely čerpání vody pomocí cisteren. Na tomto místě proběhlo i vyhodnocení celého prověřovacího cvičení. Závěrečné vyhodnocení dopoledního programu prvního výcvikového dne bylo provedeno velitelem požární stanice HZS Nýřany npor. Bc. Tomášem Jarošíkem a ředitelem územního odboru Plzeň plk. Ing. Pavlem Musilem.

Letošní ročník výcvikového tábora, byl z velké části zaměřen na cvičení družstev ochrany obyvatelstva okresu Plzeň-sever. V odpoledních hodinách se členové družstev ochrany obyvatelstva (OO) přesunuli do skladů HZS odboru OO v Oboře. Zde prošli sklady i bunkr v objektu bývalé vojenské základny. Součástí nácviku byla i aktivace a využití tohoto zařízení, byl i výdej a převoz potřeb pro zřízení nouzového ubytování jako polní stany a lůžka. Toto vybavení bylo převezeno na louku u obce Rochlov, kde již čekaly jednotky sborů z Blatnic, Heřmanovy Hutě, Líní, Lochousic, Nýřan, Přehýšova, Rochlova, Tlučné, Vejprnic a Zbůchu.

Vedoucí Odborné rady ochrany obyvatelstva okresu Plzeň-sever Ondřej Holeček ve spolupráci s velením okrsku a zástupcem HZS PK por. Bc. Ladislavem Benešem, koordinovali stavění stanů pro zdravotníky, izolaci, polní kuchyň s jídelnou a stany pro ubytování, tak jak bylo připraveno v evakuačním plánu pro toto cvičení. Na místo tábora dojela i jednotka SDH Druztová a členové Českého červeného kříže z Plzně (ČČK). Součástí stavby tábora bylo i pořízení časového snímku, který do budoucna dá představu o časové náročnosti zřízení tohoto prostoru pro nouzové ubytování.

V sobotu po snídani bylo zahájeno cvičení – evakuace osob, při blíže nespecifikované mimořádné události.

Shromaždiště osob bylo v hasičské zbrojnici SDH Rochlov. Zde probíhala v režii členů družstev registrace osob a následný přesun do tábora – prostoru nouzového ubytování. Členové JPO sborů okrsku a také mladí hasiči některých sborů simulovali figuranty. Průběh cvičení byl „zkomplikován“ několika simulovanými scénáři jako pohřešování osob, zdravotní kolaps nebo psychické vyčerpání. Tyto fiktivní těžkosti byly řešeny ve spolupráci s kolegy z Červeného kříže, jejich psychologických interventů a psovodů. Nakonec vše dobře dopadlo a přemístěno a ubytováno bylo všech 106 osob.

Vedení obce Rochlov při tomto cvičení v maximální míře spolupracovalo a starosta Jiří Patera byl přítomen celému cvičení, na jehož závěru vyjádřil spokojenost a poděkování všem cvičícím.

Celkové vyhodnocení Okresního cvičení COO bude ještě provedeno, ale už teď víme, že cvičení splnilo svůj úkol. Víme, kde jsou naše rezervy, co je nutné zlepšit a dořešit, a tak to má být.

Další část Výcvikového tábora 2023, byla tradičně věnována výcviku jednotek JPO ve formě školení teoretických témat. Tato školení vycházejí z témat předepsaných GŘ HZS a jsou doplněna tématy, které je třeba si neustále připomínat. Vítaným přínosem bylo téma komunikace se sdělovacími prostředky, mlčenlivost a komunikace na sociálních sítích přednášené mluvčím HZS PK kpt. Mgr. Petrem Poncarem. Teoretická témata tak provázela účastníky výcvikového tábora po celý zbytek soboty a po celé nedělní dopoledne. Základním principem školení a výcviků je však výběr lektorů z řad jednotek, které se výcvikového tábora účastní.

Obrovským přínosem této třídenní akce je rovněž určitá forma teambuildingu, kdy se na jednom místě sejde více než 100 příslušníků jednotek požární ochrany na tři dny. Následné řešení mimořádných událostí ve spolupráci s kolegy, kteří se navzájem znají je pak samozřejmě jednodušší a snazší.

Celého výcvikového tábora se zúčastnil i jeden ze zakladatelů tradice Výcvikových táborů dlouholetý člen SDH Zbůch, Josef Šlauf st. , který nechyběl při žádném z ročníků. I letos se staral o zábavu, ať při střelbě ze vzduchovky, která byla součástí soutěže sborů nebo zajištění ozvučení výcvikového tábora.

Velké poděkování patří hasičům ze Zbůchu, kteří se jako již tradičně postarali o stravu, velký dík patří i obci Rochlov a majitelům pozemků, kde se tábor nacházel. Ohromný dík je adresován také Hasičskému záchrannému sboru Plzeňského kraje za spolupráci a podporu.

Už teď se těšíme další ročník tábora a věříme, že bude opět zařazena nějaká novinka pro jednotky JPO i jednotky COO.

Další informace, fotografie a videa z letošního ročníku Výcvikového tábora okrsku Nýřansko, najdete na Facebooku a Instagramu  HZS PK a SDH Heřmanova Huť.

Odkazy:

Foto:

https://www.facebook.com/photo?fbid=3569237203364813&set=pcb.3569238263364707

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3570114836610383&set=pcb.3570115363276997

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3570832023205331&set=pcb.3570832319871968

Video:

https://www.facebook.com/HZSPk/videos/207143535559431

https://www.facebook.com/ondrej.m.melichar/videos/917614696206547

https://www.facebook.com/ondrej.m.melichar?comment_id=Y29tbWVudDo2ODk5Nzg5NzYyNjc0MTRfNjUxNTg3MDc3MDA1NTY5

https://www.facebook.com/ondrej.m.melichar/videos/917614696206547

https://www.facebook.com/ondrej.m.melichar/videos/799907788190371

https://www.facebook.com/ondrej.m.melichar/videos/819632186397517

 

Š. Nováková, starostka okrsku Nýřansko

O. Melichar, náměstek starostky OSH PS