ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Dana Vilímková, Jaroslav Salivar, Richard Dudek, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková

Omluveni: –

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

  • Kontrola plnění usnesení

 

Trvalé úkoly:

 

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

57/30-3-2023                VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

 

 

114/8-9-2022:            VV ukládá ÚORVO připravit úpravu stejnokrojového předpisu o návrhy kraťasů s odepínacími nohavicemi pro muže i ženy, sportovní sukni pro ženy a sportovní obuv.

Plnění: trvá

 

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH ČMS do dalšího jednání VV SH ČMS dne 25. 5. 2023.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s touto problematikou a jak ji řešit.

Plnění: trvá

96/22-6-2023:            VV SH ČMS schvaluje: udělování stuh k praporům výhradně na celostátním setkání praporů v Telči;

                                   VV SH ČMS ukládá ÚORHiM připravit grafický návrh medaile a stuhy a projednat vhodnou formulaci názvu oslav.  

Plnění: trvá

118/2-11-2023:          VV SH ČMS pověřuje 1. náměstka starostky SH ČMS J. Bidmona podpisem smlouvy s firmou Starkon, a.s., kde předmětem plnění je rekonstrukce vybraných prostor CHH.

Plnění: splněno

119/2-11-2023:                      VV SH ČMS

  1. pověřuje starostku SH ČMS ověřením přesnosti námětu J. Černého ohledně startu mladší kategorie.
  2. po projednání diskusních příspěvků ze SS OSH ze dne 14.10.2023 – VV SH ČMS vyjadřuje nesouhlas s tvrzením L. Zemana v bodu 3), které se týkalo vypracování právního posudku k volebnímu období. Pověřuje M. Němečkovou a J. Žižku sdělením tohoto stanoviska dotčeným subjektům a projednáním dalšího postupu.

Plnění: a) splněno, b) trvá

123/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. ukládá I. Špačkové prověřit aktuální stav ochranných známek SH ČMS a doplnit metodický pokyn, termín do 31.12.2023.
  2. pověřuje M. Němečkovou konzultací s právním zástupcem SH ČMS, jaké jsou možnosti řešení – užívání chráněných symbolů jinými subjekty pro komerční účely.

Plnění: trvá

124/2-11-2023:                         VV SH ČMS pověřuje starostku odpovědí MF – reakce na návrh vypořádání připomínek SH ČMS, termín do 10.11.2023.

Plnění: splněno

126/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. schvaluje OSH Teplice jako organizátora XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS v roce 2025.
  2. pověřuje Ing. Sojku přípravou písemné dohody o pořádání XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS s OSH Teplice.

Plnění: trvá

127/2-11-2023:                         VV SH ČMS ukládá všem členům VV SH ČMS informovat příslušné OSH o nezbytnosti naplnění Kalendáře akcí na rok 2024.

Plnění: trvá

128/2-11-2023:                         VV SH ČMS pověřuje R. Kučeru a P. Říhu zpracováním návrhu využití prostředků z „povodňového účtu“. Termín 2. 12. 2023.

Plnění: trvá

129/2-11-2023:                         VV SH ČMS schvaluje návrh Hlášení o činnosti za rok 2023 a ukládá vedoucímu ÚORVO J. Orgoníkovi, aby hlášení bylo v souladu s formulářem v centrální evidenci SH ČMS. Termín zpřístupnění – konec listopadu 2023.

Plnění: trvá

131/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. projednalo námitku L. Zemana a ukládá postupovat Vedení SH ČMS při přípravě VI. Sjezdu SH ČMS dle Usnesení ze SS OSH ze dne 14. 10. 2023.
  2. pověřuje starostku SH ČMS písemnou odpovědí L. Zemanovi formou sdělení o projednání námitky VV SH ČMS dne 2.11.2023 a zaslání zápisu z tohoto jednání.

Plnění: splněno

134/2-11-2023:                         VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zpracovali přehled účasti členů ÚOR nejen na jednáních a na akcích pořádaných příslušnou ÚOR v roce 2023. Termín do 20.11.2023

Plnění: splněno

 

      2) Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS z 13.10.2023

 

Převody nemovitého majetku – předložit SS

Návrh na prodej prezentoval Ivan Jirota na Shromáždění starostů OSH 14. října. Jednalo se o prodej pozemku č. 1732, katastrální území Osvračín, okres Domažlice o výměře 3170 m2, orná půda. Cena pozemku je dle odhadu 114 500,- Kč tj. 36,12 Kč/m2.

Splněno. Návrh na prodej byl shromážděním přijat.

 

Mezinárodní rozhodčí CTIF – zajistit účast

ČR byla předložena nabídka na proškolení dalšího mezinárodního rozhodčího soutěží mládeže CTIF. Starostka předložila vedení návrh na Petra Kostrůnka z KSH Zlínského kraje. Vedení návrh schválilo.

Splněno. Byla zajištěna účast Petra Kostrůnka na školení mezinárodních rozhodčí.

 

Sbírka přileb v Hasičském domě – realizovat novou expozici

Sbírka přileb, která byla umístěna v chodbě před kancelářemi sdružení, byla předána majiteli, který požádal o její vydání. Jednalo se o soukromou sbírku J. Aulického. Novou instalaci depozit do uvolněného prostoru připraví CHH. Historická stříkačka, která je umístěna ve foyer Divadla U Hasičů zůstane po dohodě s novým majitelem sbírky umístěna v Hasičském domě a zůstane k dispozici sdružení. 

Splněno. Expozice se už průběžně instaluje a doplňuje. Ohledně historické stříkačky je připravena smlouva k podpisu s novým majitelem. V souvislosti s novou expozicí Vedení uložilo CHH ve spolupráci s Kanceláří SH ČMS doplnit vystavené exponáty o informační štítky. V této souvislosti byla diskutována nezbytnost kartotéky – medailonky (CV) Zasloužilých hasičů (podklad – zdůvodnění návrhu) s ohledem na nutnost plnohodnotně informovat hasičskou veřejnost např. v případě významného životního jubilea či úmrtí.

Vedení ukládá ředitelce CHH zpracovat elektronickou kartotéku do 15.6.2024.

 

Rozpočet SH ČMS – vést intenzivní jednání

V rámci konsolidačního balíčku mělo dojít v příštím roce ke snížení neinvestiční státní dotace pro NNO, tedy i pro SH ČMS, v oblasti MV ČR až o 50 %. Na základě série jednání byla navržena další schůzka na PS PČR dne 3.11.v 8:00 hod.

Splněno. Jednání proběhlo (účast: Monika Němečková, Josef Bidmon a Zdeněk Nytra), alokace pro rok 2024 byla upravena na hodnotu roku 2023. Starostka vyslovila osobní poděkování Drahoslavu Rybovi (na akci ADHR) za jeho pomoc a iniciativu během vyjednávání.

 

Rozpočet 2023 – schválené investice – CHH Přibyslav – podpis smlouvy

J. Bidmon předložil vedení vyhodnocení nabídek na technické zhodnocení prostor předsálí včetně toalet a toalet v expozici v CHH Přibyslav. Vedení pověřilo J. Bidmona ve spolupráci s Ing. Sojkou a právním konzultantem SH ČMS přípravou smlouvy, kterou dle podpisového řádu musí schválit VV SH ČMS.

Splněno. Smlouva byla schválena VV SH ČMS 2. 11. 2023 a podepsána 3. 11. 2023.

 

Účast na jednáních – úkol pro kancelář SH ČMS

Starostka předložila tabulku účasti členů Vedení, VV SH ČMS a členů jednotlivých ústředních odborných rad na jejich jednáních během uplynulého roku. Uvedla, že je nutné v rámci příslušných KSH motivovat členy, jejichž účast nepřesáhla polovinu počtu jednání, případně navrhnout z KSH jiné řešení.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

3) Příprava jednání VV SH ČMS (7. 12. 2023)

Starostka předložila návrh pozvánky. K. Barcuch uvedl, že přednese zprávu z kontroly hospodaření a financování uplynulé akce Pyrocar 2023 (kontrola bude probíhat 29. 11. v Hasičském domě). Náměstek J. Bidmon informoval, že přípravy na XXVII. reprezentační ples SH ČMS stále probíhají bez větších komplikací, další informace podá na VV. Jedním z bodu jednání VV SH ČMS je hodnocení jednotlivých MČR a dalších republikových akcí.

Vedení schválilo pozvánku na jednání VV SH ČMS 7. prosince.

4) Informace ze zápisů VV KSH informace

Starostka okomentovala informace z jednotlivých zaslaných zápisů VV KSH. K dispozici byly tyto zápisy:

  • Ústecký kraj – 22. září
  • Kraj Vysočina – 23. září
  • Středočeský kraj – 3. října
  • Plzeňský kraj – 3. října
  • Ústecký kraj – 3. listopadu

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

5) Hodnocení republikových akcí

Písemně byly předloženy závěrečné zprávy z těchto akcí: MČR Plamen a dorostu, MČR 100 m, MČR věže, MČR v PS, Vyprošťování JSDHO, MČR v běhu na 60 m s překážkami, MČR mužů a žen v klasických disciplínách CTIF a akce Pyrocar. Závěrečné zprávy byly zpracovány včetně plnění rozpočtu. Rozpočty byly dodrženy u všech akcí, ve všech případech došlo k úspoře, s výjimkou MČR CTIF. Zde bylo doloženo jasné odůvodnění – výrazně vyšší počet zahraničních účastníků než v roce 2022, tj. vyšší náklady na stravu a ubytování. Většina akcí proběhla bez zásadních organizačních nedostatků. Zprávy obsahují návrhy na některá patření pro následující roky pro vyšší efektivitu.

Vedení ukládá zpracovatelů doplnit písemný materiál o jména velitelů soutěže a hlavní rozhodčí (před jednáním VV SH ČMS).

 

6) Různé

 

Ceny kursů ÚHŠ

Náměstek R. Dudek předložil vedení ke schválení návrh cen kurzů ÚHŠ pro následující rok 2024.

Vedení schválilo ceny kurzů odborné přípravy členů JSDHO pro členy SH ČMS pro rok 2024.

 

Prodej pozemku Rajhradice

Starostka předložila vedení požadované srovnání cen prodeje pozemků k.ú. Rajhradice.

Vedení schvaluje prodej pozemku parcela č. 283 v k.ú. Rajhradice, okres Brno-venkov, o výměře 66 m2, zastavěná plocha a nádvoří Jiřímu Liptákovi na základě srovnání cen v místě a čase obvyklém za 1 000 Kč/m2.

 

Přehled republikových akcí

Starostka předložila vedení aktualizovaný přehled republikových akcí schválený VV SH ČMS (byl přílohou zápisu z VV z 2.11.2023). Požádala náměstkyni danu Vilímkovou o doplnění návrhu termínu a místa pro MČR v běhu na 60 m s překážkami v roce 2025 a 2026. Návrh ÚORM je před předložením VV SH ČMS nezbytné projednat v příslušných KSH.

Vedení ukládá ÚORM zpracovat návrhy termínů výše uvedených akcí a projednat je ve VV příslušných KSH.

 

Návrh systematizace Kanceláře SH ČMS

Starostka předložila vedení doplněný grafický návrh systemizace pracovních míst Kanceláře SH ČMS. Dle návrhu je v kanceláři momentálně personální podstav 7 pracovních míst. V této souvislosti starostka dále uvedla, že od 1.1.2024 dojde ke změně pracovní pozice, pracovní náplně a dělení úvazku u Ing. Nikoly Fenclové: koordinační, organizační a projektový pracovník úseku prevence, represe a ochrany obyvatelstva (80 %) x organizační pracovník pro registraci (20 %).

Vedení schválilo materiál Systemizace pracovních míst Kanceláře SH ČMS od 1.1.2024.

 

Statut sociálního fondu a sociální program

Starostka předložila vedení návrh na čerpání ze sociálního fondu a programu zaměstnanců Kanceláře SH ČMS za rok 2023. Statut byl schválen 13. 9. 2001 a zásady používání následně 1. 4. 2021.

Vedení navrhuje úpravu statutu: doplnění o příspěvek na zvyšování kvalifikace, úprava hodnot v čl. 4 odst. 5 odpracované roky, věrnost.

Dále vedení projednalo možnosti valorizace mezd pro rok 2024. Vzhledem k plánovaným úsporám v rozpočtu SH ČMS a nejasné situaci v rámci státní podpory v oblasti mzdových nákladů se vedení shodlo, že není možná valorizace v souladu s inflací.

Vedení schvaluje čerpání ze sociálního fondu a sociálního programu za rok 2023.

Vedení ukládá starostce SH ČMS zapracovat návrhy Vedení do Statutu sociálního programu a sociálního programu.

Vedení schvaluje valorizaci mezd zaměstnanců Kanceláře SH ČMS, CHH a ÚHŠ od 1.1. 2024, ve výši 5 % z hrubé mzdy u každého zaměstnance.

 

Nájemní smlouva: Osseg Pivovary, s.r.o.

M. Sojka přednesl Vedení žádost o prodloužení nájemní smlouvy nájemce OSSEGG. Uvedl, že společnost Ossegg Pivovary, s.r.o. si plní své závazky. V návaznosti na uzavřenou nájemní smlouvu požádala o:

1) vypuštění inflační doložky pro rok 2024

2) vypuštění fixace smluvního nájemného

3) časově omezenou slevu na nájemném pro období 01 – 03/2024

Vedení souhlasí s prodloužením nájemní smlouvy s akceptací bodu 1 a bodu 3 žádosti. Pověřuje starostku podpisem dodatku o prodloužení smlouvy.

 

Nájemní smlouva: Eva Andrsová

Starostce SH ČMS byla přednesena ústní žádost nájemnice E. Andrsové, užívající byt v Hasičském domě na adrese Blanická 13, Praha 2, která žádala o neuplatnění navýšení nájemného od roku 2024.

Ing. M. Sojka upřesnil vedení, že nájemní smlouva s E. Andrsovou byla uzavřena ve výši regulovaného nájemného v roce 2014 po ústní dohodě se starostou Ing. K. Richtrem. Na základě ústní dohody s panem starostou byl vydán souhlas SH ČMS, že si nájemnice provede bytové úpravy na vlastní náklady. Regulované nájemné lze upravit dle občanského zákoníku max. 1x za 3 roky v maximální celkové výši 20% ze současného měsíčního nájemného. Ekonomické oddělení doporučuje postupovat v souladu s ustanovením občanského zákoníku.  

Vedení souhlasí s návrhem Ing. Sojky postupovat v souladu s občanským zákoníkem, tj. do 1.1.2024 navýšit regulované nájemné o 20 % ze současného měsíčního nájemného. Tuto výši zachovat následující 3 roky.

 

Hotel Přibyslav

Náměstek Bidmon předložil vedení návrh na odkup movitého majetku, který byl zakoupen nájemcem, na základě předchozího souhlasu SH ČMS. Byl předložen konkrétní seznam. Ing. Sojka doložil výpis o uhrazeném nájemném a náklady SH ČMS v hotelu za rok 2023.

Vedení souhlasí s odkupem vybraného hmotného majetku v Hotelu Přibyslav ve výši uhrazeného nájemného – náklady SH ČMS (pojistné apod.).

 

Jednání Vedení SH ČMS a GŘ HZS

Starostka uvedla, že plánované jednání se zástupci GŘ HZS se uskuteční v úterý 5. prosince v Hasičském domě od 12 h. V rámci jednání proběhne i křest knihy Hasičská vyznamenání SH ČMS 1869 až 1951.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Spolupráce s Ministerstvem obrany

J. Salivar informoval o průběhu jednání s MO. Připravuje se memorandum o vzájemné spolupráci.

V souvislosti s vypsaným grantem MO a jeho podprogramy (107992 Podpora branně-sportovních a technických aktivit obyvatelstva, 107994 Příprava občanů k obraně státu) podalo SH ČMS tři projekty:

  • příprava skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva zaměřená na branně-technické aktivity
  • součinnostní cvičení pro dobrovolné hasiče zařazených v JPO
  • mladí hasiči a brannost

Náměstek Salivar uvedl, že je nutné definovat další aktivity a oblasti spolupráce s armádou a MO.

Vedení dále po diskusi dospělo k závěru, že je nezbytné nejen v souvislosti s plánovanou užší spoluprací s MO, ale v souvislosti s presentací činnosti SH ČMS jako takovou, sestavit technický tým, který bude zajišťovat výjezdní akce (např. Dny NATO) a určit koordinačního pracovníka těchto nezbytných aktivit. Tato pracovní náplň náleží CHH, je však nezbytné zohlednit současná personální složení centra a jeho možnosti.

Vedení schvaluje rozšíření pracovních míst v CHH Přibyslav o pozici Koordinační, organizační a projektový pracovník, zástupce ředitele od 1.1.2024.

Součinnost s GŘ HZS – požární sport

Starostka informovala vedení, že byla požádána GŘ HZS o součinnost při reakci na dopis od Českého svazu požárního sportu (A. Minarský) s žádostí ohledně podpory, uvolňování sportovců HZS ČR na MS v požárním sportu v Číně v roce 2024, které organizuje Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů se sídlem v Moskvě (ISFFR).

J. Salivar uvedl, že nejen v souladu s ustanovením dotačních výzev NSA je logické, že sportovec soutěží v jednom sportovním odvětví ve všech soutěžích (i těch mezinárodních) pouze za jeden svaz. SH ČMS má uzavřenou dohodu o vzájemné spolupráci s HZS ČR, jejíž předmětem je i vysílání reprezentace v požárním sportu. SH ČMS v této otázce bude postupovat v souladu s vládou ČR a stanovisky NSA.

M. Němečková uvedla, že je nezbytné zintenzivnit jednání v komisi požárního sportu CTIF, aby byl v dohledné době znám plán mezinárodních akcí pro rok 2024. Dále uvedla, že SH ČMS bylo osloveno k doplnění Rejstříku sportu o plánované významné mezinárodní akce na území ČR do roku 2026.  Z. Nytra sdělil, že se plánují především mezinárodní dorostenecké tréninkové kempy zakončené mezinárodním závodem, ME mužů a žen a Hasičská olympiáda 2026 v Německu. V přehledu je po dohodě s GŘ HZS nutné uvést i národní mistrovství s mezinárodní účastí, a to v obou odvětvích hasičského sportu (PS i klasické disciplíny CTIF).    

Vedení pověřuje starostku součinností s GŘ HZS – odpověď na dopis ČSPS.

Vedení ukládá M. Kolkovi doplnit Rejstřík sportu o významné mezinárodní akce plánované v oblasti hasičského sportu na území ČR organizované SH ČMS ve spolupráci a HZS ČR, do 28.11.2023.

 

Informace z ÚORVO

Náměstkyně D. Vilímková sdělila, že pracovní skupina intenzivně pracuje na úpravách stejnokrojového předpisu, který je ale vzhledem k neaktuálnosti formulací a celkové koncepci nutné přepracovat komplexně včetně textové a grafické úpravy. Předpoklad předložení je na VV 03/2024 a následně na dubnové shromáždění starostů OSH 2024.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

24. 11.

Shromáždění představitelů sborů, OSH Náchod

omluva (jednání s DPO)

25. 11.

Shromáždění představitelů sborů, OSH Rokycany

omluva

1. 12.

Předávání stuhy k historickému praporu, SDH Kralovice

J. Salivar

4. 12.

Mše v Chrámu sv. Mikuláše, GŘ HZS, od 18 h

D. Vilímková

4. 12.

Koncert Ligy proti rakovině, Karolinum, od 19 h

I. Špačková

12. 12.

Večer české státnosti, obnova hodnot, kostel Panny Marie Sněžné, od 17 h

V. Liška

 

Zapsala: Mgr. Irena Špačková