ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni:        

VV SH ČMS:     M. Němečková, J. Aulický, J. Bidmon, R. Dudek, J. Salivar, J. Žižka, J. Henc, J. Brychcí, I. Kraus, J. Slámečka, T. Letocha, R. Mácha, J. Polanský, S. Kotrc, R. Kučera, P. Říha, N. Fenclová – 17 osob

Přizváni:          K. Barcuch, J. Fialová, R. Fešar, I. Špačková, T. Vosyková

Omluveni:       Z. Nytra, D. Vilímková, J. Orgoník, O. Lacina, A. Minář, V. Liška, M. Čížek

Jednání zahájila a řídila starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                 Tereza Vosyková

Ověřovatelé:                Ivan Kraus

                                   Jiřina Brychcí

                                                                                                                                         

- M. Němečková přivítala přítomné členy VV SH ČMS, přizvané hosty a omluvila nepřítomné. Dále vyjmenovala seznam písemně předložených materiálů, které byly zaslány na e-mail před jednáním a požádala o schválení programu.

Usnesení č. 137/7-12-2023:    VV SH ČMS schvaluje předložené materiály, dále schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a program jednání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

2) Kontrola plnění usnesení

materiál byl zaslán elektronicky

114/8-9-2022:

Plnění: v řešení – úprava stejnokrojového předpisu

70/27-4-2023:

Plnění: v řešení – úprava metodického pokynu (symboly)

96/22-6-2023:

Plnění: trvá – udělování stuh k praporům – Telč

119/2-11-2023:

Plnění: v řešení – jednání s právním zástupcem – je termínově naplánováno na začátek roku 2024.

123/2-11-2023:

Plnění: a) splněno, b) v řešení – právní konzultace (používání symbolů)

126/2-11-2023:

Plnění: trvá – písemná dohoda Ples SH ČMS 2025

127/2-11-2023:

Plnění: trvá – Kalendář akcí 2024

128/2-11-2023:

Plnění: splněno

129/2-11-2023:

Plnění: splněno

 

Usnesení č. 138/7-12-2023: VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

 

3) Informace z jednání Vedení SH ČMS ze dne 23. listopadu 2023

materiál byl zaslán elektronicky

 

  • Starostka stručně informovala VV o obsahu zápisů z jednání VV KSH. Dále požádala KSH Karlovarského, Libereckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje o zasílání zápisů, dle usnesení VV SH ČMS. Poděkovala všem ostatním starostům KSH za plnění usnesení.
  • Informovala o schválení cen kurzů v ÚHŠ na rok 2024.
  • Požádala členy VV SH ČMS, aby všichni v rámci svých VV KSH věnovali pozornost materiálu, který schválil VV SH ČMS: Termíny republikových akcí do roku 2026 a jednali o organizaci akcí včas, v součinnosti se starostou příslušného KSH.
  • Informovala o schválení čerpání příspěvků ze sociálního fondu.
  • Sdělila přítomným, že byly podány tři projekty na Ministerstvo obrany: 1) příprava skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva zaměřená na branně-technické aktivity, 2) součinnostní cvičení pro dobrovolné hasiče zařazených v JPO, 3) mladí hasiči a brannost. J. Salivar doplnil, že na jednání SSS ČR bylo dojednáno, že se připravuje zastřešující memorandum o spolupráci s MO tak, aby svazy měly jednodušší prostor k jednání o spolupráci.

 

Usnesení č. 139/7-12-2023: VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí informace z jednání Vedení SH ČMS.
  2. Ukládá vedoucím ÚORR a ÚOROO zpracovat po vzájemné konzultaci s J. Salivarem náměty na obsah memoranda s MO, do 18.12.2023.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

4) Informace z jednání ÚKRR, průběžná kontrolní činnost SH ČMS

- K. Barcuch informoval o průběhu kontrolní činnosti v jednotlivých krajích. Za rok 2023 neproběhly kontroly ze strany KKRR v rámci KSH Libereckého kraje (plánovaný subjekt pro provedení kontroly: OSH Jablonec nad Nisou; dle vyjádření starostky KSH, proběhne kontrolní akce v lednu 2024). Dále v rámci KSH Královéhradeckého kraje (plán – OSH Rychnov nad Kněžnou; dle vyjádření starosty KSH kontrola neproběhla z důvodu nemoci, na začátku roku 2024 bude stanoven náhradní termín), KSH Pardubického kraje (plán – OSH Svitavy; dle vyjádření starosty se kontrolní akce uskuteční v lednu 2024). Zápisy z kontrol KKRR jsou archivovány v Kanceláři SH ČMS, odpovědný pracovník - I. Jirota.

- Dále informoval o proběhlé kontrole v Kanceláři SH ČMS, která byla zaměřena na organizaci a finanční hospodaření na akci Pyrocar.

Přednesl závěr kontroly: ÚKRR přípravu a průběh akce hodnotí kladně. Akci byla věnována náležitá péče ze strany Kanceláře SH ČMS a celého organizačního týmu. Spolupráce ekonomického oddělení při prováděné kontrole byla vzorná a případné dotazy byly vždy řádně zodpovězeny na místě. Veškeré náklady a výnosy na akci jsou doloženy potřebnými doklady, které mají náležitosti potřebné pro zaúčtování. Číselné údaje o hospodaření jsou v závěrečné zprávě uvedeny k datu kontroly a dle sdělení hlavního ekonoma SH ČMS mohou být některé drobné náklady ještě dodatečně zaúčtovány (např. cestovné, doložené po skončení kontroly apod.) Výsledek akce je kladný (971 306 Kč).

- M. Němečková informovala, že částka z výnosů bude zachována jako vstupní hodnota pro další ročník akce Pyrocar.

- K. Barcuch dále informoval VV, že v KSH MSK byl pověřen řízením KKRR MSK p. Dalibor Káňa.

 

Usnesení č. 140/7-12-2023:    VV SH ČMS bere informace z ÚKRR na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

 

 

5) Ples SH ČMS 2024

- J. Bidmon informoval o stavu příprav plesu SH ČMS, který se bude konat 20. 1. 2024 v Hlinsku. Upozornil, že termín pro potvrzení účasti je 10. 12. 2023.

- P. Říha vyjádřil poděkování místnímu SDH spolupráci při organizaci.

- M. Němečková požádala členy VV o dodržení termínu potvrzení účasti nejen na ples, ale i při jiných akcích.

- J. Bidmon požádal, aby se případní zájemci o ubytování v místě konání plesu ozvali co nejdříve na uvedený kontakt.

Usnesení č. 141/7-12-2023:    VV SH ČMS bere na vědomí informace o stavu příprav plesu SH ČMS.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

6) Hodnocení MČR hry Plamen, MČR dorostu v PS, MČR v běhu na 100 m s překážkami, MČR ve výstupu na věž, MČR družstev mužů a žen v požárním sportu, MČR ve vyprošťování JSDHO, MČR v běhu na 60 m s překážkami, MČR mužů a žen v klasických disciplínách CTIF a akce Pyrocar

materiál byl zaslán elektronicky

- M. Němečková shrnula hodnocení republikových akcí:

  • MČR ve výstupu na cvičnou věž – z pohledu organizátora proběhlo mistrovství bez zásadních nedostatků, účast byla vyšší než v loňském roce, velkou zásluhu na průběhu tohoto mistrovství má KSH Královéhradeckého kraje. Návrh opatření pro rok 2024: Jelikož samostatné mistrovství ve výstupu na cvičnou věž mělo pozitivní ohlasy, měla by tato disciplína zůstat na samostatném MČR minimálně pro kategorii dorostu.
  • MČR hry Plamen, MČR dorostu v PS – obě mistrovství proběhla bez zásadních organizačních nedostatků. Na MČR se staly 2 vážnější úrazy s hospitalizací (kontakt s příslušnými OSH probíhá). Návrh úprav pro rok 2024: Zachovat model obou MČR ve stejném duchu i nadále.
  • MČR družstev mužů a žen v požárním sportu – vyskytly se komplikace s online přenosem ze strany Oddělení dokumentace HZS. Návrh opatření pro rok 2024: V roce 2024 zajistiti jako součástí MČR družstev v PS i MČR jednotlivců mužů a žen v běhu na 100 m s překážkami. Zachovat spolupráci s PB s.r.o. - Požární bezpečnost s.r.o. poskytla na místo technika, který kontroloval činnost s přenosnou motorovou stříkačkou FOX IV.
  • MČR mužů a žen v klasických disciplínách CTIF – nesprávný postup při schválení OZ. Nízká součinnost hlavního rozhodčího při přípravě akce. Návrh opatření pro rok 2024: OZ akce bude připraveno v písemné podobě včetně personálního obsazení (hlavní rozhodčí, štáb soutěže, presence, rozhodčí disciplín apod.) a bude předloženo k jednání ÚORHS včas, nejpozději do 30.6.2024. Upravit rozpočet s ohledem na vyšší počet zahraničních účastníků.
  • MČR v běhu na 60 m s překážkami – nebyl dodržen časový harmonogram soutěže z důvodu delšího průběhu jednotlivých kategorií a vinnou nápravy nejednotných parametrů překážek, mistrovství bylo zakončeno se skluzem 45 minut oproti plánovanému harmonogramu. MČR navštívilo cca 3000 diváků, výborná spolupráce se SOZ HZS ČR Olomouc při logistice. Návrh opatření pro rok 2024: Úprava časového harmonogramu, start první kategorie bude posunut o hodinu dříve. Pořadatelům dalších MČR budou ze strany ÚORM upřesněny požadavky na parametry jednotlivých překážek
  • MČR v běhu na 100 m s překážkami – na akci bohužel chyběl stánek s občerstvením, jelikož dodavatel na poslední chvíli zrušil smluvní vztah s MSH Hlavního města Prahy, z důvodu neočekávaných personálních problémů. Návrh opatření pro rok 2024: MČR se jako samostatná soutěž neosvědčila, zájem závodníků je malý, pokusit se navázat na předchozí model.
  • MČR ve vyprošťování JSDHO – soutěžní pokusy probíhaly na dvou stanovištích, byly měřeny elektronickou časomírou, a na provedení pokusů dohlížel kvalifikovaný sbor rozhodčích. Své pokusy družstva prováděla na nových „vracích“ koncernu ŠKODA, což bylo na mistrovství dobrovolných jednotek úplnou novinkou. Vítězem se stala JSDHO Rudná, Středočeský kraj. Návrh opatření pro další ročník: posílit rozpočet SH ČNMS o 20 000 Kč.
  • Pyrocar – ohlasy ze strany návštěvníků a vystavovatelů jsou velmi kladné. Do Kanceláře SH ČMS dorazilo několik písemných poděkování a emailů jak od návštěvníků, tak vystavovatelů. Sociální sítě opanovaly pochvalné komentáře. Zároveň je nutné zmínit i disciplinovanost veřejnosti (návštěvníků), tak zejména samotných hasičů. Jeden z respektovaných videorecenzentů v minulosti nazval Pyrocar „hasičským Woodstockem“ se vším, co náleží k rockovému festivalu. Letos vzal svá slova zpět. Pyrocar 2023 důstojně a úspěšně navázal na tradici minulých ročníků. Návrh opatření pro další ročník: Jako celek je akce personálně dostatečně saturována, vhodné je personálně navýšit administrativní a tiskový úsek. Vzhledem k tomu, že projekt Pyrocar administrativně spravovali dva zaměstnanci Kanceláře SH ČMS, a to současně se svou další běžnou pracovní činností, tedy na částečný úvazek, byla příprava velmi vyčerpávající. V případě vypadnutí jednoho pracovníka by byla ohrožena celá příprava akce. Do budoucna je nutné mít k dispozici více pracovníků (i na krátkodobý pracovní úvazek spojený s organizací akce), kteří budou detailně seznámeni s procesem přípravy, a v případě potřeby budou moci snadno převzít část agendy.

- M. Němečková poděkovala všem OSH, KSH i organizačním štábům, za organizaci akcí a zaměstnancům Kanceláře SH ČMS za zpracování závěrečných zpráv.

- M. Němečková předložila členům VV tabulkové zpracování docházky členů ÚOR, vedení a VV. Požádala členy VV SH ČMS, aby konzultovali ve svých KSH další působení v ÚOR u těch členů jejichž docházka na jednání je méně než 50 %, zda mají či nemají zájem dále v příslušné radě pracovat.

Usnesení č. 142/7-12-2023:    VV SH ČMS bere na vědomí informace z proběhlých republikových akcí.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

7) Návrhy na vyznamenání

materiál byl předložen písemně

Mezi členy VV proběhla diskuse o místu a času udělování Záslužných řádů českého hasičstva v tomto volebním období. Byl vznesen návrh na udělení v rámci oslav 160. výročí při Celostátním setkání historických praporů sborů dobrovolných hasičů v Telči.

Usnesení č. 143/7-12-2023:    VV SH ČMS

  1. ukládá T. Švejdové zpracovat přehled zaslaných návrhů na Záslužný řád českého hasičstva, do 31. 12. 2023, který bude předložen na další jednání VV SH ČMS dne 25. 1. 2024.
  2. schvaluje předložené návrhy na vyznamenání.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

8) Různé

- M. Němečková předložila VV návrh pozvánky na Celostátní setkání historických praporů sborů dobrovolných hasičů a požádala, aby všechna OSH a KSH o spolupráci, tj. předání pozvánky prostřednictvím všech dostupných informačních toků do SDH.  

- T. Vosyková představila elektronický přihlašovací formulář pro SDH

- J. Bidmon navrhl, aby prapor na setkání nesl za každý sbor jeden praporečník ve vycházkovém stejnokroji, v bílých rukavicích a s brigadýrkou.

Usnesení č. 144/7-12-2023:    VV SH ČMS schvaluje pozvánku na akci Celostátní setkání historických praporů sborů dobrovolných hasičů na vědomí a ukládá Kanceláři SH ČMS rozeslání pozvánky mailem na OSH a KSH do konce roku 2023.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

- M. Němečková informovala členy VV, že dne 5. 12. 2023 proběhlo jednání s vedením HZS ČR, které proběhlo v Hasičském domě – restaurace Ossegg.

R. Dudek prezentoval projekt Rescue campy. SH ČMS a HZS ČR se dohodlo na vzájemné spolupráci na tomto projektu.

- J. Salivar doplnil informace z jednání, které se týkají novely zákoníku práce, konkrétně dohod o PP ve vztahu k JSDHO.

 Při úpravě zákoníku se evidentně „nepočítalo s činností členů JSDHO“ a dalších složek podobného charakteru, jelikož mimořádné události, nelze naplánovat.

Dalším bodem jednání byla oblast požárního sportu, respektive mezinárodní spolupráce a posledním legislativní úpravy v oblasti požární ochrany.

Usnesení č. 145/7-12-2023: VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

- M. Němečková informovala o jednání s Vedením DPO SR. Mimo jiné byla řešena i účast slovenských mladých hasičů na sportovních soutěžích SH ČMS v ČR. Mladí členové nejsou členy DPO, tj. není vyřešeno jejich úrazové pojištění atd. Po vzájemné dohodě budou nastaveny společné podmínky. Byl představen projekt Rescue campy, SH ČMS nabídlo DPO součinnost mladých členů DPO na těchto výcvikových kurzech. Jejich účast bude projednána s organizátory akcí. 

Usnesení č. 146/7-12-2023: VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

- M. Němečková informovala VV o připravované personální změně v Kanceláři SH ČMS. Změna pracovní pozice, pracovní náplně a dělení úvazku u Ing. Nikoly Fenclové: koordinační, organizační a projektový pracovník úseku prevence, represe a ochrany obyvatelstva, tř. 6  (80 %) X organizační pracovník pro registraci (20 %).

 

Usnesení č. 147/7-12-2023: VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

 

- M. Němečková předložila VV kopii odpovědi na dopis předsedy ČSPS, který obdržel generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček ohledně reprezentace ČR v PS.

Usnesení č. 148/7-12-2023: VV SH ČMS

a) VV SH ČMS vyjadřuje souhlas se stanoviskem generálního ředitele HZS ČR Vladimíra Vlčka a starostky SH ČMS Moniky Němečkové z 27. listopadu 2023 k dopisu předsedy ČSPS Antonína Minarského, ve věci vysílání sportovní reprezentace na soutěž v požárním sportu do Charbinu;

b) VV SH ČMS podporuje všestrannou sportovní činnost členů SH ČMS v obou sportovních odvětvích hasičského sportu (požární sport i klasické disciplíny CTIF), organizování oficiální soutěží sdružení, vzdělávání trenérů i přípravu reprezentace ve všech věkových kategoriích včetně sportovního centra mládeže. Vážíme si dlouholeté obětavé práce našich členů v této oblasti a budeme ji nadále rozvíjet s důrazem na fair – play a morální kredit všech zúčastněných;

c) VV SH ČMS apeluje na dodržování obecně platných pravidel, že JEDEN A TENTÝŽ SPORTOVEC SE STEJNÝM SPORTOVNÍM ODVĚTVÍM VYKONÁVÁ SPORTOVNÍ ČINNOST V JEDNÉ SPORTOVNÍ ORGANIZACI (hlavní spolek), která ho eviduje v Rejstříku sportu NSA. Stejný předpoklad platí pro účast členů SH ČMS v soutěžích SH ČMS či pro činnost funkcionářů a rozhodčích;

d) VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚORHS a ÚORM stanovit podmínky pro účast v oficiálních sportovních soutěžích SH ČMS i pro činnost funkcionářů a rozhodčích v oblasti hasičského sportu v rámci SH ČMS v souladu s tímto usnesením.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

- R. Dudek informoval o jednání skupiny vzdělávání, kde probírali především problematiku UDH. Dále jednali o možnosti přizvání nového partnera z okruhu univerzit v ČR.

- R. Kučera doplnil informace ke změnám v DPP. Problém se týká hasičů, kteří pobírají za úkony výplatu služného. Upozornil na problematiku pořizování čtyřkolek pro JSDHO. Nyní probíhá specifikace čtyřkolek pro hasiče, především s ohledem na bezpečnostní prvky.

- J. Brychcí požádala, aby byly zasílány výsledkové listiny z republikových soutěží na e-maily KSH.

- J. Henc sdělil, že proběhlo SP OSH Ústeckého kraje a poděkování sportovcům za účast na republikových soutěžích u hejtmana Ústeckého kraje.

- J. Slámečka informoval o úmrtí M. Wowesného, předsedy Nadace pro podporu HH. Navrhl, aby Vedení SH ČMS doporučilo člena správní rady a předsedu správní rady nadace.

- M. Němečková informovala, že Vedení SH ČMS tento bod projedná na svém dalším jednání.

Usnesení č. 149/7-12-2023: VV SH ČMS ukládá svým členům předložit návrhy na nového člena správní rady a předsedy správní rady Nadace pro podporu HH do dalšího jednání VV SH ČMS.

HLASOVÁNÍ: PRO 17

- R. Mácha vznesl dotaz, jestli se do stejnokrojového předpisu budou zapracovávat kraťasy a kalhoty s odepínacími nohavicemi. Dále upozornil, že cena je velmi vysoká. Také požádal o vytvoření a zanesení do nabídky k zakoupení krátké košilové výložky pro muže.

- J. Fialová vznesla dotaz na informaci ze zápisu z jednání Vedení SH ČMS na novou pracovní pozici pro CHH, do jaké platové třídy bude zaměstnanec zařazen. M. Němečková odpověděla, že záleží na volbě konkrétní pozice, dosaženém vzdělání a délce praxe. Mzdový řád SH ČMS bude upraven počátkem roku 2024 v návaznosti na minimální mzdu stanovenou Vládou ČR a bude k dispozici všem OSH, KSH, CHH i ÚHŠ.

 - T. Letocha – VV KSH Jihomoravského kraje navrhuje úpravu termínu MČR v TFA na 12. 10. 2024. ÚORR tuto změnu projedná na svém zítřejším jednání.

- P. Říha informoval o jednání s hejtmanem PAK o přípravách semináře OO. Informoval, že na příštím jednání bude předložena Směrnice SOO a loga SOO. Požádal o úpravu pojistné smlouvy – činnost skupin dobrovolníků OO. Vznesl dotaz, jestli bude SH ČMS propagovat 160. výročí založení prvního českého SDH v ČT.

- M. Němečková informovala, že propagace výročí bude probíhat ve všech informačních zdrojích SH ČMS, tiskové oddělení připraví návrh na propagaci včetně médií. Bohužel celoplošná „reklama“ v ČT není ve finančních možnostech SH ČMS, jelikož i když se jedná o veřejnoprávní televizi, za reportáže z akcí se platí (viz. MČR či ADHR).

9) Závěr jednání

- M. Němečková poděkovala na závěr všem zúčastněným za práci, trpělivost a aktivní přístup při jednání v roce 2023, popřála všem mnoho zdraví a porozumění v roce 2024. jako poděkování za práci byla členům VV předána kniha Hasičská vyznamenání.

Předsedající:               Monika Němečková   ___________________

Zapisovatelka:            Tereza Vosyková        ___________________

Ověřovatelé:              Jiřina Brychcí              ___________________

Ivan Kraus                   ___________________