Záznam z  jednání Vedení SH ČMS konaného dne 20. 2. 2018 v Praze.

Přítomni:  starosta SH ČMS Karel Richter, náměstkové starosty SH ČMS Jaroslav Salivar, Monika Němečková, Lubomír Janeba, Jan Slámečka, Richard Dudek a poradce starosty Ivan Jirota.

Přizváni: právní zástupce SH ČMS Mgr. Jana Březinová

Omluveni: předseda ÚKRR Jan Bochňák,

1) Zahájení

Zahájil starosta K. Richter, přivítal přítomné na řádném posunutém jednání Vedení, popřál, přednesl přítomným program dle pozvánky, představil předložené materiály krátce je okomentoval a požádal o připomínky a náměty.

■ Vedení program schválilo.

2) Kontrola plnění usnesení

Materiál předložen písemně. Starosta okomentoval jednotlivé body plnění usnesení.

■  Vedení po připomínkách a doplnění souhlasilo s jeho předložením VV SH ČMS

3) Příprava jednání VV SH ČMS

- K. Richter, předložil Vedení pozvánku na jednání VV SH ČMS na termín 22. 3. 2018 od 10:00 hod v Přibyslavi. Starosta prošel jednotlivé body. Podrobně okomentoval informace z jednání ÚKRR kde se převážně projednávala kauza KSH Plzeňského kraje a OSH Pardubice. Vedení v návaznosti na předchozí svá jednání rozhodlo, nezvat starosty KSH na tento VV a uskutečnit dne 11. 4. 2018 od 9.30 hod. v Praze společné jednání Vedení a starostů KSH.

- L. Janeba navrhl,  aby se jarní SS OSH konalo jako slavnostní k 100. výročí založení ČSR. Tak by schválené pamětní medaile mohly býti předávány již od dubna, po jednání SS OSH. Jednání VV se uskuteční dne 20. 4. 2018 od 12:00 a pracovní jednání SS OSH, téhož dne od 16:00 hod. Slavnostní SS OSH bude navazovat dne 21. 4. od 09. 00 hodin. Návrh vedení schválilo.

- L. Janeba navrhl přidat na program jednání VV SH ČMS dne 22. 3. bod, “Projednání změn Organizačního, Jednacího a Volebního řádu a Statutu Aktivu ZH“.

- J. Slámečka navrhl doplnit jako stálý bod, „Informace k akci Pyrocar 2018 a akcím ke 100. výročí založení samostatného Československa“.

Pozvánka byla projednána, upravena a schválena.

■  Vedení odsouhlasilo pozvánku na jednání VV SH ČMS. 

4) Vyhodnocení plnění grantů MV a projektů MŠMT za rok 2017

- J. Aulický okomentoval písemný materiál, který byl předložen z ekonomického úseku. Granty MV ČR byly vyčerpány a zúčtovány.

- M. Němečková seznámila přítomné s položkovým vyúčtováním Projektu MŠMT Mladí hasiči 2017. zúčtovány.

Byla zmíněna kontrola NKÚ, který neshledal v čerpání dotací z MŠMT u SH ČMS v letech 2014, 2015 a 2016 žádné nedostatky.

■ Vedení vzalo informace na vědomí.

5)  Spolupráce s orgány státní správy a samosprávy (vláda, ministerstva, krajské úřady, obce)

- K. Richter, pohovořil o tom, že se stále nedá s nikým jednat, Vláda je nestálá a Asociace krajů zatím nejedná. Připravují se volby do obecních zastupitelstev, kde se zatím taky nedá jednat.

- J. Salivar, hovořil, že se nicméně musí jednat a to především s HZS. V navrhované Koncepci do roku 2023 potažmo 2030, která s námi nebyla žádným způsobem projednána, je pouze okrajová zmínka o dobrovolných hasičích (jednotky typu JPO II a obecná nutnost naplnit plošné pokrytí jednotkami PO), což považujeme za nedostatečné. Požární ochrana je jedna a stojí na dvou nohách - profesionální a dobrovolné. Rozvoj jedné bez druhé nemá velkou logiku. Požadavek na navýšení rozpočtu HZS do r. 2021 o 7 miliard a na personální posílení HZS o 696 míst do r. 2022 je formulován jasně. Stejně jako konstatování, že současný stav financování HZS ČR ze státního rozpočtu není možné dlouhodobě tolerovat. O to víc se jeví zvláštní, že o financování dobrovolných jednotek požární ochrany se nehovoří vůbec.

Ve Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny byly zřízeny podvýbory, jejichž samotné názvy tuto nelogičnost odrážejí. Vedle podvýboru pro PČR, obecní policii a soukromé bezpečnostní služby byl zřízen podvýbor pro HZS. O jednotkách SDH, zařazených do plošného pokrytí, tedy o základní složce IZS, není zmínka žádná, byť je přítomna u třetiny všech zásahů.

Vyzval všechny členy rady represe k důsledné prezentaci naší práce v jednotkách na veřejnosti i směrem dovnitř SH ČMS, k průběžnému zvyšovaní odborných znalostí a spolupráci při práci s mládeží na stanicích, k důsledné práci se členy jednotek v okrscích, okresech a krajích a k přátelské a  korektní spolupráci s HZS ČR. Parlament je už ustálený a tam se jednat musí. HZS ČR připravuje nový zákon o PO.

- K. Richter informoval Vedení o jednání s gen. Rybou mimo jiné i o další spolupráci v oblasti hasičského sportu zejména v oblasti přípravy reprezentací. Informaci doplnil J.Salivar a M. Němečková, kteří byli přítomni dalšímu jednání na GŘ HZS. V současné době je stále platná Smlouva o vzájemné spolupráci z roku 2012, návrh, který nám předložilo GŘ HZS na změnu této smlouvy je pro SH ČMS zcela nepřijatelný. Na jednání se došlo k závěru, že pro rok 2018 jsou dostačující realizační dohody, které smlouva umožňuje, návrh SH ČMS měl být předložen do 20.2., osobně ho předal starosta Richter gen. řediteli při vzájemné schůzce.

■  Vedení vzalo informace na vědomí.

 

6) Různé

- K. Richter, seznámil přítomné s návrhem jednání Vedení 4. 4. 2018, které bude společné s vedením GŘ HZS od 10:00. Vedení SH ČMS se sejde v 9:00 hod v Praze.

- J. Salivar, musíme naší největší akci Pyrocar 2018 zviditelnit, tak aby se všichni podívali, co dobrovolní hasiči dokáží.

- L. Janeba předložil dopis pro starosty OSH a KSH k průzkumu účasti KSH, OSH a sborů na celostátním setkání hasičských praporů v Brně.

- L. Janeba předložil vedení připravované změny v materiálech  Organizační řád, Jednací a Volební řád a Statut Aktivu Zasloužilých hasičů. Termín připomínek do jednání dalšího vedení dne 6. 3. 2018.

 - J. Aulický předložil vedení první nástřel Směrnice k plnění obecného nařízení EU o ochraně osobních údajů GDPR u SH ČMS. Materiál je zatím neveřejný a musí se projednat s právníky, SMO a SSS ČR.

- M. Němečková předložila Vedení návrh pozvánky na Poradu vedoucích OORM a Školení hospodářů. Dále J. Aulický předložil návrh pozvánky na školení funkcionářů.

- J. Březinová informovala o zahájení kroků ve věci zneužívání našeho názvu Komorou velitelů.

■  Vedení vzalo informace na vědomí.  

Zapsal dne  20. 2. 2018   Jan Aulický