KE STAŽENÍ

Zápis z jednání Výkonného výboru SH ČMS dne 25. 1. 2018 v Lysolajích

Přítomni:            

VV SH ČMS: K. Richter, R. Dudek, L. Janeba, M. Němečková, J. Salivar, J. Bidmon, J. Brychcí, V. Hulec, J. Henc, J. Karger, R. Kučera, L. Kuběna, O. Lacina, A. Maděra, J. Majer, B. Martínek, J. Orsák, J. Pátek, A. Pazdera, L. Procházka, S. Pumprla, J. Zips

Přizváni:              J. Aulický, J. Bochňák, M. Čížek, J. Netík, I. Jirota, J. Čečrdlová, J. Kubeš, V. Ondráková, O. Přibyl

Omluveni:            J. Slámečka, A. Minář

Jednání zahájil a řídil starosta SH ČMS Karel Richter.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                      Jaroslava Čečrdlová

Ověřovatelé:                     Leo Kuběna, Stanislav Pumprla

- K. Richter přivítal přítomné členy VV SH ČMS přizvané hosty a omluvil nepřítomné. Následně vyjmenoval seznam předložených materiálů a přednesl program dle pozvánky.

Hlasování: jednomyslně schváleno.

Usnesení VV SHČMS č. 1/25-1-2018:        VV SH ČMS schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a program jednání.

2) Kontrola plnění usnesení

Materiál přiložen písemně

 - K. Richter zhodnotil kontrolu plnění usnesení, kde konstatoval, že je průběžně plněno dle možností celého sdružení.

Usnesení VV SHČMS č. 2/25-1-2018:        VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí včetně zápisů z jednání VV SH ČMS ze dne 23. 11. 2017 a zápisu z jednání Vedení SH ČMS ze dne 9. 1. 2018.

 

3) Stížnosti a náměty, souhrnná zpráva za rok 2017 (předkládají písemně předseda ÚKRR a ředitel Kanceláře SH ČMS)

Materiál přiložen písemně

- J. Bochňák - okomentoval jednotlivé body materiálu Stížnosti a připomínky došlé do Kanceláře sdružení a na ÚKRR v roce 2017.

- J. Bidmon upozornil, že se stále čeká na vyjádření ÚKRR ke stížnosti V. Košťála (OSH Pardubice).

Usnesení VV SH ČMS č. 3/25-1-2018:       VV SH ČMS schvaluje souhrnnou zprávu za rok 2017.

4) Ples SH ČMS (předkládá Kancelář SH ČMS)

Materiál přiložen písemně

K. Richter a J. Aulický shrnuli přípravy na ples

Usnesení VV SHČMS č. 4/25-1-2018:        VV SH ČMS bere informace o průběhu příprav plesu na vědomí.

 

5) Vyhodnocení zahraniční spolupráce SH ČMS v roce 2017 a plán zahraniční spolupráce pro rok 2018 (předkládá písemně ředitel Kanceláře SH ČMS)

Materiál přiložen písemně

- J. Aulický okomentoval jednotlivé body přiloženého materiálu.

Usnesení VV SHČMS č. 5/25-1-2018:        VV SH ČMS schvaluje zprávu Vyhodnocení zahraniční spolupráce v roce 2017 a plán zahraniční spolupráce pro rok 2018 bere na vědomí.

6) Návrhy na vyznamenání

Materiál přiložen písemně

Usnesení VV SHČMS č. 6/25-1-2018:        VV SH ČMS jednomyslně schvaluje předložené návrhy na vyznamenání.

 

7) Různé

- J. Zips se dotázal, proč nejsou v Hasičských novinách zveřejňovány informace o veřejném vystupování členů vedení SH ČMS (např. o vystoupení J. Salivara na bezpečnostní konferenci).

- K. Richter apeloval na přítomné, aby podobné podněty a informace posílali tiskové mluvčí, která je zveřejní na www.dh.cz nebo předá do Hasičských novin.

 - J. Henc informoval o žádosti CTIF na konání pracovní skupiny Mezinárodní komise sportovních soutěží (téma je : mezinárodní pravidla PS) a požádal o možnost realizace akce v Bílých Poličanech v březnu 2018 - za ČR jsou členy komise Z. Nytra, T. Lefner.

Usnesení VV SHČMS č. 7/25-1-2018:        VV SH ČMS souhlasí s konáním jednání pracovní skupiny Mezinárodní komise sportovních soutěží CTIF v Bílých Poličanech.

 - A. Maděra - informoval o situaci v Hlavním městě Praha, kde jsou komplikované vztahy s vedením HZS hl. m. Prahy - starostové městských částí nesouhlasí s vizemi ředitele HZS Hl. m. Prahy a to vyjádřili i na společném jednání; dále nesouhlasí se snižováním počtu JSDHO v Praze; ředitel byl pozván na jednání VV MSH Praha - ze zdravotních důvodů se nemohl zúčastnit - bude tedy uskutečněno další jednání.

 -J. Brychcí - k mezinárodní spolupráci: hasiči z Gerlitz by rádi pozvali na soutěž CTIF česká družstva.

- M. Němečková odpověděla, že je třeba, aby němečtí kolegové zaslali pozvánku/základní informaci, ta bude obratem předána družstvům, které se věnují klasickým disciplínám CTIF

- J. Brychcí - dotazuje se na nová pravidla požárního sportu.

- J. Henc odpověděl, že pravidla požárního sportu čekají na schválení generálního ředitele HZS ČR, po jejich schválení dojde k úpravě obecné (organizační části Směrnice hasičských soutěží)

- J. Brychcí - Liberecký kraj/hejtman uspořádal poděkování sportovcům hasičům - dobrovolným i profesionálním, dále informovala přítomné, že krajská komise sportu připravila Plán rozvoje sportu v Libereckém kraji, v němž je zahrnut také hasičský sport (ve velmi dobré kategorii).

- M. Němečková materiál uvítala jako velmi povedený a požádala o zaslání schváleného materiálu ostatním krajským starostům jako inspiraci k jednání v jejich krajích

- K. Richter - informoval o vývoji situace v KSH Plzeňského kraje - SH ČMS se zavázalo k poskytnutí právní pomoci v řešení dané situace, případně půjčky KSH (do roku 2019 na částku 300 000,- Kč), účast starosty SH ČMS na dvojím setkání s vedením/VV/KKRR/ starosty OSH KSH Pk k ujasnění postupu.

- L. Janeba - připojil další informace k otázce zaplacení dluhu ze strany okresních sdružení - do konce ledna by se okresní sdružení měla vyjádřit, jakou částkou se mohou na zaplacení podílet.

- J. Majer - doplnil, že Plzeňský kraj odsouhlasil posunutí vyúčtování dotace za rok 2017 až na srpen 2018; 6. 2. se koná další jednání VV KSH Pk.

- R. Kučera doplnil informaci o postoj VV KSH - většina členů hodlá rezignovat a není zatím jasné, zda se podaří sestavit nový VV KSH.

- K. Richter doporučuje v co nejbližší době setkání vedení SH ČMS a vedení KSH Pk k jednání v souladu se Stanovami SH ČMS.

- K. Richter - informoval o situaci ohledně pořádání Mistrovství ČR hry Plamen a v PS dorostu v Plzni/ MČR v TFA - obě by se měla konat na původních místech s finanční pomocí ústředí; k tématu se vyjádřil také vedoucí ÚORR R. Kučera a náměstkyně starosty pro úsek mládeže M. Němečková.

Usnesení VV SH ČMS č. 8/25-1-2018:       VV souhlasí s tím, aby MČR hry Plamen a v PS dorostu proběhlo na území města Plzeň a jeho hlavním pořadatelem bylo SH ČMS, stejně tak souhlasí s tím, aby se MČR v TFA uskutečnilo v Domažlicích a jeho hlavním pořadatelem bylo SH ČMS.

- K. Richter - informoval o dopisu zaslaném komoře velitelů (odstranění nepravdivé informace) a o zamítavé odpovědi ze strany Komory velitelů.

Usnesení VV SH ČMS 9/25-1-2018            VV SH ČMS schvaluje přípravu žaloby k tématu odstranění nepravdivé informace.

- K. Richter - představil návrh dopisu k problematice kontrolní činnosti a ochraně financí, který bude rozeslán okresním sdružením.

- J. Čečrdlová - představila členy SH ČMS vybrané k nominaci na Zlatý záchranářský kříž za rok 2017 - všechny návrhy jsou podložené články z tisku nebo potvrzeními o skutečnosti z obcí.

- M. Němečková - dotace MŠMT 2017 – Projekt Mladí hasiči 2017 - vše je připraveno k odevzdání v řádném termínu vyúčtování, blíží se termín vyúčtování pro Program VIII.; 15. 2., veškeré informace jsou na www.dh.cz, Program Můj klub 2018 - přes 4000 žádostí - průměrně by mělo jít o vyšší nebo stejnou částku jako v Programu VIII. 2017.

- M. Němečková - HZS Středočeského kraje územní odbor Příbram oslovili SH ČMS ke spolupráci s uspořádáním nultého ročníku halové soutěže ve výstupu na věž v termínu 3. - 4. 3. 2018.

Usnesení VV SH ČMS 10/25-1-2018          VV SH ČMS schvaluje organizační zabezpečení halové soutěže ve výstupu na cvičnou věž.

- J. Čečrdlová vyzvala přítomné, aby do půlky února zaslali zprávy KSH a ÚOR

- L. Janeba - k 100. let výročí vzniku ČSR - návrh medaile; a bylo také doplněno o informaci: podíl SH ČMS na projektu RE:publika 1918 - 2018 v Brně - propagační jízda historických vozidel, celostátní setkání historických praporů, víkend dětem, víkend 100 let ČSR - bude projednáno a rozpracováno vedením SH ČMS.

- I. Jirota - požádal o schválení paušálu pro členy VV a ÚKRR 5000,-Kč a vedoucí ÚORM, ÚORP, ÚORR 6000,-Kč a o schválení stálých záloh - fond starosty SH ČMS - 3000,-Kč a údržba 2000,-Kč.

Usnesení VV SH ČMS č. 11/25-1-2018:      VV SH ČMS schvaluje paušály a poskytnutí záloh.

- J. Aulický - představil návrh a cenu medaile k 100. výročí ČSR - bude připravena nabídka OSH/KSH.

Usnesení VV SH ČMS č. 12/25-1-2018:     VV SH ČMS schvaluje návrh medaile k 100. výročí vzniku ČSR.

- K. Richter - propagační jízda se „potká“ s velkou akcí v Brně a akcí kominíků v Praze 26. 5. - budeme se snažit zvládnout obě akce; 25. hasičská pouť na Sv. Hostýn, jízda začne na Velehradu a Hostýně, dále pokračuje přes Prahu a slavnostně bude zakončena na akci Pyrocar.

- J. Karger - informoval o návrhu u ÚORVZ - vychází z nového statutu odborných rad - mají zpracovat soubory znalostí člena a funkcionáře- navrhl, aby jednotlivým radám bylo uloženo zpracování podkladů

Usnesení VV SH ČMS č. 13/25-1-2018      VV SH ČMS ukládá jednotlivým ústředním odborným radám přípravu podkladů pro zpracování souboru norem.

 - K. Richter - informoval o nutnosti rekonstrukce 1. patra (vybudování sociálního zařízení) v ÚHŠ Jánské Koupele a navrhl poskytnout na rekonstrukci 300 000,- Kč

Usnesení VV SHČMS č. 14/25-1-2018       VV SH ČMS schvaluje poskytnutí částky 300 000,- Kč na rekonstrukci 1. patra v ÚHŠ Jánské Koupele.

- M. Němečková seznámila přítomné, že ÚORM připravila kurzy pro Hlavní vedoucí táborů a pro Zdravotníky zotavovacích akcí. Dále informovala o přípravě Českého halového poháru v běhu na 60 m s překážkami a Lize CTIF.

 Usnesení VV SHČMS č. 15/25-1-2018       VV SH ČMS schvaluje organizační zabezpečení Českého halového poháru v běhu na 60 m s překážkami a Ligy CTIF. Dále bere na vědomí informaci o organizaci kurzů pro Hlavní vedoucí táborů a pro Zdravotníky zotavovacích akcí.

8) Závěr jednání

- K. Richter poděkoval na závěr všem zúčastněným za práci a aktivní přístup při jednání.

Předsedající:                   Karel Richter                

Zapisovatelka:                Jaroslava Čečrdlová      

Ověřovatelé:                   Leo Kuběna           

                                    Stanislav Pumprla