V průběhu roku 2022 byla v návaznosti na schválenou koncepci zahájena jednání s představiteli AČR na regionální úrovni. Díky těmto jednáním bylo na podzim tohoto roku uzavřeno první memorandum o spolupráci na úrovni KSH Pardubického kraje a KVV Pardubice.

SDOO z SDH Březiny, která působí v Pardubickém kraji, se na základě tohoto memoranda zapojila do pomoci při pořádání okresních a krajského kola POKOS (Příprava občanů k obraně státu). Recipročně počítáme s účastí příslušníků AČR na našich kolech ZPVB, včetně součinností na branných dnech ve školách.

22. listopadu 2022 proběhlo v Praze díky iniciativě vedoucího úseku IZS Martina Štěpánka, první jednání s plk. gš. vv. Ing. Danielem Zlatníkem. Na tomto jednání, kterého se zúčastnil i kolega Martínek a vedoucí ÚOROO Pavel Říha, jsme probírali možné cesty spolupráce, a to například v oblasti humanitární logistiky (HumLog) nebo školení členů SDOO.

Díky navázaným kontaktům se vedoucí rady OO několikrát osobně setkal a vedl jednání s plk. Holým, ředitelem KVV Pardubice. Na těchto jednáních se postupně připravovala schůzka na Velitelství teritoriálních sil v Táboře se zástupcem velitele, plk. gš. Ing. Jaroslavem Hrabcem. Sladit termíny všech účastníků nebylo jednoduché, a tak vedoucí úseku IZS zahájil iniciační rozhovory na GŠ AČR s bývalým velitelem KVV Brno, vedoucím oddělení mobilizačního plánování v Sekci rozvoje a plánování schopností MO, plk. Luďkem Lacinou. Schůzka byla přínosná z pohledu zjištění možných průsečíků společné činnosti SDOO a AZ, zejména v oblasti součinnostních cvičení a získání komplexnějšího vhledu do role AZ v bezpečnostní a obranné politice ČR. Nicméně, v oblasti exekutivní role AZ je určujícím Velitelství teritoriální obrany v Táboře, GŠ AČR v systému zaujímá administrativní, koordinační a metodologickou roli.

Vlastní schůzka v Táboře proběhla ve středu 8. 2. 2023 za účasti Josefa Bidmona, Pavla Říhy a Martina Štěpánka. Informace z jednání se připravují. Po úvodním vzájemném představení jednotlivých účastníků schůzky (za AZ plk. Hrabec, plk. Holý, mjr. Zachariáš a kpt. Mužátko – oba za POKOS), jsme představili sdružení a naši činnost v oblasti OO a nastínili možné oblasti spolupráce z našeho pohledu, což bylo hlavním motivem sjednané schůzky. Zástupci AZ představili jejich pohled na věc a zhodnotili možnosti vzájemné spolupráce. Lze konstatovat, a více než kvitovat s povděkem, že jednání s plk. Hrabcem bylo velmi věcné, otevřené a se stanovenými úkoly jak pro AZ, tak pro zástupce SH ČMS schůzky se účastnící. Seznamovací schůzka, původně plánovaná na půl hodiny, se tak natáhla na skoro hodinu a půl. Původní zdvořilostní a “opatrný” přístup vzal poměrně rychle za své, jednání bylo velmi otevřené, praktické s oboustranným zájmem zakončené ústní dohodou o potřebě analýzy společných aktivit. Analýza bude sloužit ke zhodnocení efektivity spolupráce. Z našeho pohledu jako přímých účastníků, velice podnětné setkání s potenciálem do budoucna pro obě organizace (AZ a SH ČMS), a zejména pro projekt SDOO. Na konci schůzky byli zástupci AZ pozváni k prezentaci AZ na akci Pyrocar. Téměř bez váhání byla přislíbena účast v podobě propagačního a osvětového stanoviště AZ s POKOSem s otevřenou otázkou prezentace armádní techniky např. v podobě evakuačního obojživelného transportéru nebo těžkých Tater apod. Z jednání také vyplynula skutečnost, že je nesmírně důležité trpělivě, důsledně vysvětlovat a dbát zvýšené opatrnosti při jednání se subjekty z „nehasičského“ světa ohledně možné záměny nebo slučování termínů SDH a JSDHO do jednoho „dobrovolného hasiče“.

V pátek 3. 2. 2023 v Pardubicích proběhlo setkání dobrovolných hasičů PaK s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. V průběhu diskuse vedoucí ÚOROO ve zkratce informoval pana ministra o projektu SH ČMS, SDOO. Pan ministr na tuto informaci velice živě zareagoval a prohlásil, že toto téma je na hlubší a podrobnější debatu a požádal o zaslání detailnějších informací.

Je proto nezbytně nutné připravit ucelené informační white papery, které budou sloužit ke stručné, ale informačně plnohodnotné propagaci SDOO při jednáních s mnoha subjekty. O vytvoření tohoto materiálu si dovolím požádat kolegu Martínka, který odvádí obrovský kus práce na přípravě směrnice pro SDOO. Jeho přehled v této oblasti bude určitě velice potřebný. O spolupráci na tvorbě white paperu také žádám Martina Štěpánka.

Ve čtvrtek 26. 1. 2023 proběhla schůzka mezi zástupci SH ČMS Martinem Štěpánkem, Nikolou Fenclovou a Pavlem Říhou a příslušníky GŘ HZS ČR – odbor prevence, kde byl přítomen i ředitel odboru prevence plk. Ing. Michal Valouch. Jednání se týkalo především úseku prevence, avšak některá témata byla úzce propojena i s úsekem ochrany obyvatelstva. Od tohoto jednání bylo očekáváno úvodní seznámení se současným stavem činnosti na úsecích prevence a ochrany obyvatelstva při SH ČMS a následná koordinace s GŘ HZS ČR. Z rozsáhlé debaty vyvstala spousta otázek týkající se právního opodstatnění činnosti preventistů odbornosti III a II, v souvislosti s požadovanými znalostmi těchto odborností, z nichž bohužel některé nejsou v souladu s platnou legislativou. Po vyjasnění situace a nastínění budoucích záměrů zástupců SH ČMS bylo ze strany příslušníků znatelné, že jsou nakloněni spolupráci v podobě dalších konzultací pro zefektivnění úseku prevence ve smyslu kooperace s HZS ČR. Výstupem z úvodního jednání je požadavek na sestavení bodové analýzy současného stavu úseku prevence SH ČMS a stanovení budoucí vize, strategických cílů a úkoly pro dosažení těchto cílů. Jednání byla přítomna také kpt. Mgr. Martina Buchtová, celostátní koordinátor PVČ odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení GŘ HZS ČR, která se účastní jednání ÚOROO a ÚORP, což je pro obě rady obrovským přínosem.

Ve dnech 1. a 2. února se vedoucí ÚOROO účastnil konference Ochrany obyvatelstva 2023 v Ostravě, kde v průběhu konference proběhlo několik velice podnětných jednání s kolegy z HZS krajů, tak z GŘ HZS ČR.

Pardubický kraj zakoupil a poslal na Ukrajinu 55 elektrocentrál a 10 plovoucích čerpadel. Dobrovolní hasiči Pardubického kraje zajistili dopravu tohoto materiálu pomocí čtyř DA. Jednu z osádek těchto vozidel tvořili i členové ÚOROO Pavel Říha a Miroslav Vacek. Celou akci organizačně zabezpečoval Josef Bidmon. Vzhledem k bezpečnostní situaci na Ukrajině proběhla celá akce ve velice rychlém tempu, kdy jsme se během 24 hodin vrátili zpět do české republiky.

Ve čtvrtek 10. 2. 2023 proběhl na GŘ HZS ČR již druhý kulatý stůl mezi zástupci NNO a vybraných státních institucí a organizací, včetně akademické sféry. Obsahem jednání je navržení a etablování nového vzdělávacího předmětu Humanitární logistika (HumLog) pod Univerzitou národní obrany v Brně. Předmět má plnit funkci rozšíření znalostí o logistice zásahu, přípravných, záchranných a likvidačních prací, včetně humanitárních krizí typu migrace, evakuace, záchranné nebo likvidační práce se společnou účastí státních a nestátních aktérů apod. Jednání přineslo první konkrétnější podobu nově utvářeného předmětu. Předmět bude zřejmě dvojkolejní. “Široká varianta” doplněná o teorii a širší kontext bude sloužit ke vzdělávání koordinátorů, velících důstojníků, úředníků nebo běžných studentů, bude mít vědecký a aplikační potenciál. “Užší varianta” formou kurzu pro dobrovolníky z NNO nebo zájemce o OO a humanitární logistiku. Cílem kurzu je zlepšení koordinace všech zasahujících složek na místě MU. SH ČMS zastupovala na tomto jednání Nikola Fenclová a Martin Štěpánek. Dílčí jednání o moderním způsobu vzdělávání dospělých mezi plk. gš. vv. Danielem Zlatníkem a PaedDr. Josefem Rydlem (ex náměstek sekce vzdělávání a podpory NPI, Vedoucí oddělení pro rozvoj a projekty PedF UK) proběhne tuto středu na SH ČMS. Cílem setkání je rozšíření pracovní skupiny HumLog o další potenciální experty z různých oborů a vytvoření tak expertní sítě.

Pavel Říha (vedoucí ÚOROO)

+420 777 163 236

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

KONCEPCE OCHRANA OBYVATELSTVA

Stálé body jednání

  • Kontrola plnění úkolů z minulých jednání
  • Stav plnění dlouhodobých úkolů
  • Informace z jednání vedení a VV SH ČMS 
  • Informace z činnosti KOROO, OOROO a odborníků
  • Organizační záležitosti

Pracovní schůzka – 4.1.2023 Praha

  • Stálé body jednání
  • Návrh plánu práce ÚOROO na rok 2023
  • Informace z GŘ HZS – zástupce GŘ
  • Informace o postupu práce na směrnici pro vytváření SDOO
  • Termíny jednání rady v roce 2023
  • Informace k manuálu pro pořádání humanitárních sbírek
  • Příprava setkání – Přibyslav
  • Podněty pro doplnění informací na webu SH ČMS – Vzdělávání (pracovní skupina)
  • Různé

Pracovní schůzka – 20.4.2023 – Zbiroh

  • Stálé body jednání
  • Prohlídka záchranného útvaru a muzea ve Zbirohu
  • Informace o jednáních s AČR a AZ o možné spolupráci
  • Příprava setkání vedoucích rad OO – Přibyslav
  • Práce na webu ochrany obyvatelstva
  • Různé

Pracovní schůzka – 28.6.2023 Praha

  • Stálé body jednání
  • Informace z GŘ HZS o činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva (zástupce GŘ HZS ČR)
  • Informace o postupu práce na směrnici pro vytváření SDOO
  • Náplň rámcové dohody o spolupráci ve vztahu k ochraně obyvatelstva a SDOO
  • Úprava pojistné smlouvy SH ČMS ve vztahu k činnostem spojených s ochranou obyvatelstva a činností SDOO
  • Místo a úloha ÚOROO, KOROO, OROO a SDH v přípravě předurčených jednotek SDH obcí na ochranu obyvatelstva
  • Příprava setkání vedoucích rad OO – Přibyslav
  • Návrhy na úpravu expozice OO zámek Přibyslav
  • Postup prací na webu SH ČMS – sekce ochrany obyvatelstva
  • Různé 

Pracovní schůzka – 16.9.2023 Přibyslav (setkání vedoucích rad OO)

Pracovní schůzka – 6.12.2022 Praha

  • Stálé body jednání
  • Zhodnocení roční činnosti ÚOROO (zpráva o činnosti)
  • Příprava plánu činnosti na rok 2023
  • Různé 

Již posedmé zorganizovala na přelomu října a listopadu odborná rada represe OSH Ostrava doplněk odborné přípravy pro jednotky SDH pod názvem Ostravská rallye. Akce je tradičně určena zejména pro mladší a nové členy výjezdových jednotek, kteří tak mají možnost si pod dohledem starších a zkušenějších kolegů vyzkoušet nejrůznější činnosti. Úkoly byly určeny pro družstva o zmenšeném početním stavu (1+3), proto se někteří členové jednotek na jednotlivých stanovištích střídali. Do letošního ročníku se zapojilo celkem jedenáct jednotek z okresu Ostrava pro něž bylo přichystáno pět stanovišť:

Požár lesního porostu

Námětem pro činnost jednotek na tomto stanovišti bylo uhasit požár lesního porostu, který zpozoroval a oznámil na tísňovou linku rybář, jenž v nedalekém rybníce chytal ryby. Požár, jenž se nacházel ve svahu cca 60 metrů nad rybníkem byl simulován terčem, do něhož bylo zapotřebí dopravit nejméně pět litrů vody. Krom zprovoznění čerpadla a vytvoření hadicového vedení byl brán zřetel také na rychlost splnění úkolu a použití signálů pro dodávku vody.

Požár nízké budovy

Toto stanoviště se nacházelo na HS Fifejdy a namísto avizovaného požáru čekalo na hasiče zdolání polygonu pro nositele dýchací techniky. Před samotným vstupem do polygonu museli členové jednotek prokázat své znalosti při kompletaci vzduchového dýchacího přístroje a provedení jeho kontroly před použitím. Zodpovědět museli rovněž otázky ohledně výpočtu ochranné doby a průměrné spotřeby.

Povodeň

V důsledku neustávajících dešťů hrozí zaplavení blízkých garáží dopravního podniku a proto je potřeba postavit protipovodňovou hráz, která by přitékající vodu odvedla do nedalekého koryta. Takovou informaci dostali velitelé jednotek při příjezdu na toto stanoviště. Nejprve musely jednotky naplnit několik pytlů pískem a správně je uvázat, později jim byly další hotové pytle přivezeny posilovou jednotkou. Úkolem hasičů pak bylo vytvořit jednořadou povodňovou hráz o výšce čtyř pytlů a délce cca 4 metry. Krom samotného plnění a vázání jednotlivých pytlů tak byla hodnocena i správná vazba a kladení pytlů na sebe včetně předepsaného odklonu.

Pád stromu přes cestu

Po příjezdu každé jednotky na místo události byla tato rozdělena na dvě části. Velitel a obsluha MŘP museli nejprve zodpovědět otázky stran taktiky a bezpečnosti při používání motorové pily u zásahu a pilař poté provedl řez na nachystaném kmeni stromu. Druhá dvojčlenná skupina pak měla za úkol ošetřit raněného, který se při manipulaci s motorovou pilou pořezal na dolní končetině. Krvácení z rány bylo natolik masivní, že tlakové obvazy neustále prosakovaly a bylo zapotřebí použít škrtidlo.

Práce ve výškách a nad volnou hloubkou

Členové jednotek museli na tomto stanovišti prokázat praktické znalosti při vázání základních uzlů používaných v PO, použití prostředků pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou, či vytahování technických prostředků požární ochrany do výšky za pomoci pracovního lana.

Jednotlivá stanoviště byla rozmístěna na území města Ostravy a jednotky se mezi nimi přesouvaly dopravními automobily na základě obdržených "výjezdových SMS". Na splnění každého z úkolů měly jednotky 25 minut, během nichž došlo i na hodnocení činnosti hasičů přítomnými rozhodčími. Všechny jednotky se po splnění úkolů sjely do hasičské zbrojnice v Nové Vsi, kde proběhlo společné zhodnocení a ukončení akce.

Tradiční součástí rallye byly také testy, které v průběhu celého dne museli vyplnit všichni zúčastnění členové jednotek. Každý test obsahoval 30 otázek z oblasti PO, které jsou určeny pro získání odbornosti HASIČ III. stupně. A právě zmíněnou odbornost získávají hasiči, kteří se do rallye zapojí a úspěšně test vyplní. 

Neformálními vítězi rallye se staly jednotky z Nové Vsi, Proskovic a Muglinova.

Za OORR

Ivo Adámek

Ostravská rallye 2019

PLÁN PRÁCE - KE STAŽENÍ

Plán práce ÚOROO na rok 2022 - Ústřední odborná rada ochrany obyvatelstva (ÚOROO)

Stálé body jednání

  • Kontrola plnění úkolů z minulých jednání
  • Stav plnění dlouhodobých úkolů
  • Informace z jednání vedení a VV SH ČMS 
  • Informace z činnosti KOROO, OOROO a odborníků
  • Organizační záležitosti

Pracovní schůzka – 27.1.2022 Praha

  • Stálé body jednání
  • Schválení plánu práce ÚOROO na rok 2022
  • Informace o finální podobě koncepce ÚOROO
  • Příprava výroční zprávy ÚOROO za rok 2021

Ustavení pracovních skupin ÚOROO /příprava aktualizace materiálů OO na webu SH ČMS/ příprava setkání členů okresních rad OO/ příprava směrnice pro vytváření skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva/ příprava témat pro jednání s AČR a následná jednání 

  • Informace o plánovaném výjezdním zasedání
  • Doplnění přesných termínů schůzek ÚOROO do konce roku 2022
  • Podněty pro doplnění informací na webu SH ČMS – Vzdělávání (pracovní skupina)
  • Informace o podepsané smlouvě MSH Praha a HZS hl.m. Prahy
  • Informace z ÚHS – stav kurzů, zájem, počty proškolených v JSDH a SDH
  • Stav spolupráce s HZS na úrovni GŘ, krajů a okresů (informace členů rad)
  • Různé 

Pracovní schůzka – duben - výjezdní Zbiroh 

  • Stálé body jednání
  • Prohlídka záchranného útvaru a muzea ve Zbirohu
  • Informace o průběhu a náplni soutěže Noční hlídka 2022
  • Informace o jednáních s AČR a AZ o možné spolupráci
  • Zapojení SHČMS do přípravy obyvatelstva a členů Sdružení na krizové situace a mimořádné události (úkol z Programového prohlášení vlády ze dne 12.1.2022)
  • Různé

Pracovní schůzka – 2.6.2022 Praha

  • Stálé body jednání
  • Informace z GŘ HZS o činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva (zástupce GŘ HZS ČR)
  • Rozbor koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2025 s výhledem do roku 2030 vydané HZS ČR a možnosti využití výstupů z tohoto materiálu při spolupráci s HZS.

Úloha SHČMS při stanovení způsobu a formy zapojování členů sborů do řešení mimořádných událostí na úrovni KSH, OSH a SDH (zvážení možnosti uzavírání dohod v této oblasti mezi HZS a SHČMS, resp. KSH, OSH)

  • Směrnice pro vytváření skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva 
  • Místo a úloha ÚOROO, KOROO, OROO a SDH v přípravě předurčených jednotek SDH obcí na ochranu obyvatelstva
  • Stav přípravy setkání členů okresních rad ochrany obyvatelstva 
  • Informace o přípravách Rescuce campu v Pak
  • Různé 

Pracovní schůzka – 15.9.2022 Pardubice / Praha

  • Stálé body jednání
  • Finální příprava a vlastní setkání členů okresních rad ochrany obyvatelstva
  • Představení ustavených skupin dobrovolníků a jejich vybavení
  • Aktualizace Metodického pokynu SHČNS k provádění přípravy k získání odbornosti v oblasti ochrany obyvatelstva (aktuální role TOO, SOO a IPVČ)

Pracovní schůzka – 1.12.2022 Praha

  • Stálé body jednání
  • Zhodnocení roční činnosti ÚOROO
  • Příprava plánu činnosti na rok 2023
  • Různé 

KE STAŽENÍ

PLÁN PRÁCE ÚOROO  NA ROK 2019

Hlavní úkoly:

1) spolupracovat s HZS ČR v oblasti ochrany obyvatelstva při realizaci koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030, vytvářením podmínek

- pro zapojování instruktorů PVČ SH ČMS do preventivně výchovné činnosti s důrazem na obce

- pro zapojení sborů dobrovolných hasičů do plnění úkolů ochrany obyvatelstva

2) využít zkušenosti z realizace projektu „Zabezpečení přípravy lektorů dalšího vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech v Moravskoslezském kraji“ a podporovat specializované kurzy v této oblasti rámci ČR

- zabezpečovat kursy odborností ochrany obyvatelstva v ÚHŠ,CHH, popř. v rámci KSH

3) v souladu se závěry semináře konaného 8.-9.6 2017 v ÚHŠ Jánské Koupele se zaměřit na další rozvoj oblasti ochrany obyvatelstva v SH ČMS

a) na webových stránkách SH ČMS vytvořit a naplňovat rubriku „Rady obyvatelstvu“

b) v odborném vzdělávání v ochraně obyvatelstva 

- připravit a provést seminář k úloze SHČMS v ochraně obyvatelstva

- prodiskutovat aktuální potřeby plnění úkolů ochrany obyvatelstva v rámci ČR a nabídku možností SH ČMS se aktivně zapojit do realizace úkolů a na základě přijatých závěrů přehodnotit náplně přípravy jednotlivých odborností OO ve Sdružení

- v rámci vnitrospolkové diskuse zvážit zavedení kursů k sebeochraně členů Sdružení, včetně poskytování první předlékařské pomoci apod.

c) v preventivně výchovné činnosti

- ve spolupráci s ÚORP vytvářet podmínky pro spolupráci mezi referenty prevence a proškolenými instruktory PVČ 

 

Programy a termíny jednání

 

poř.č.

Druh činnosti

Náplň,obsah,problematika jednání

Termín a místo

Pozn.

 

Stálé body jednání

1. Kontrola plnění úkolů z minulých jednání

2. Stav plnění dlouhodobých úkolů

3. Informace z jednání vedení a VV SH ČMS

4. Informace z činnosti KOROO, OOROO, odborníků

5. Organizační záležitosti

Jednotlivé termíny jednání

 

    1.

Pracovní schůzka

1.     Stálé body jednání

2.     Upřesnění konkrétních úkolů ÚOROO na rok 2018

3.     Problematika SDOO

§   možnosti zapojení SDOO do cvičení realizovaných v rámci krajů

§  zapojení SDH (popř. SDOO) do činnosti ACP a EST v Praze - stav

4.     Stav a náměty na změny odborného vzdělávání v ochraně obyvatelstva

§  náplně přípravy jednotlivých odborností OO podle potřeb plnění úkolů v ČR

5.     Stav vydávání didaktických pomůcek a osvětového materiálu pro potřeby instruktorů preventivně výchovné činnosti

6.     Kursy odborností ochrany obyvatelstva v ÚHŠ, stav, požadavky na odbornou pomoc a aktualizaci obsahu

7.     Organizace semináře k úloze SHČMS v ochraně obyvatelstva-harmonogram

8.     Různé

únor

Praha

 

    2.

Pracovní schůzka

1.     Stálé body jednání

2.     Kursy odborností ochrany obyvatelstva v ÚHŠ, stav, požadavky na odbornou pomoc a aktualizaci obsahu

3.     Stav vytváření podmínek pro spolupráci mezi referenty prevence a proškolenými instruktory PVČ

4.     Stav rubriky „Rady obyvatelstvu“ na www.dh.cz

5.     Možnosti zavedení kursů k sebeochraně členů Sdružení, včetně poskytování první předlékařské pomoci apod.

6.     Seminář k úloze SHČMS v ochraně obyvatelstva

7.     Různé

květen

Prah/Bílé Poličany

 

3.

Pracovní schůzka

1.     Stálé body jednání

2.     Kursy odborností ochrany obyvatelstva v ÚHŠ, stav, požadavky na odbornou pomoc a aktualizaci obsahu

3.     Příprava semináře k problematice ochrany obyvatelstva v roce 2019

4.     Návrh (náměty) plánu činnosti na rok 2019

5.     Různé

říjen,

Přibyslav

Před seminářem