Vítáme vás!

Vítáme Vás na oficiálních stránkách Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Přinášíme vám informace o činnosti nejpočetnější organizace v České republice. Máme evidováno 355 468 členů organizovaných v 7 635 sborech dobrovolných hasičů. V našich řadách je také 62 935 dětí a mládeže ve věku do 18 let.
 
Najdete zde informace o práci jednotlivých orgánů SH ČMS, soutěžích dospělých a dětí, o činnosti ústředních hasičských škol Jánské Koupele a Bílé Poličany a Centra hasičského hnutí  Přibyslav. Jsou zde kontakty na jednotlivá OSH a také právní dokumenty týkající se dobrovolných hasičů a jejich činnosti. 
 
 

Zápis ze zasedání ÚOR historie muzejnictví SH ČMS, středa 12. dubna 2017 v 19:00 hod. v Hotelu Zámek Bíle Poličany

Přítomni:        viz prezenční listina

Program:         viz pozvánka

Stálé body:

1) Zahájení, schválení programu jednání.

Členové ÚOR se sešli už v 13:30 hodin v Hasičském muzeu ve Velkých Svatoňovicích. Prohlídku muzea vedl člen ÚOR Karel Nývlt. Účastníky zasedání dále přijal na radnici v sousedních Malých Svatoňovicích starosta obce Malé Svatoňovice Vladimír Provazník. Členové rady se seznámili s historií a zajímavostmi Malých Svatoňovic, které jsou mj. rodištěm Karla Čapka, a s historií a současností požární ochrany v obci. Následně si členové rady ještě prohlédli expozici Pěchotní srub T-S 26 a vojenské muzeum v Malých Svatoňovicích. Při odpoledním programu doprovázel členy rady také starosta Krajského sdružení hasičů Královéhradeckého kraje Jiří Orsák, který se z dalšího jednání omluvil. Poté se ostatní členové přesunuli do Bílých Poličan.

Vlastní jednání zahájil v 19:00 hodin vedoucí ÚOR Jiří Pátek, přivítal přítomné a omluvil nepřítomné. Dále seznámil přítomné členy s programem dnešního jednání, který byl beze změn schválen. Jiří Pátek připomněl nedávné úmrtí dlouholetého člena rady Antonína Ulrycha. Členové ÚOR uctili jeho památku minutou ticha.

2) Kontrola úkolů z minulého jednání.

Zápis byl schválen, úkoly z jednotlivých bodů budou projednány v rámci dnešního programu.

3) Informace z jednání orgánů SH ČMS.

Náměstek starosty SH ČMS Lubomír Janeba byl z dnešního jednání omluven z důvodu plánované operace, stručnou informaci o aktuálním dění ve sdružení podal předseda ÚOR Jiří Pátek (čerpání dotací od MŠMT a MPSV, připravované shromáždění starostů OSH 22. 4., aplikace novely stejnokrojového předpisu, dokončení přeregistrace podle nového občanského zákoníku, výměna členských průkazů).

Body dle programu:

1) Seznámení členů s výroční zprávou SH ČMS a výroční zprávou CHH za rok 2016.

Jiří Pátek seznámil členy s obsahem výroční zprávy SH ČMS za rok 2016. Podoba zprávy zůstává stejná jako v loňském roce. Zpráva je obsahově stručnější, doplňující informace budou zveřejněny na webových stránkách SH ČMS jako elektronická příloha. Zpráva bude předložena k projednání výkonnému výboru SH ČMS dne 20. dubna a shromáždění starostů OSH dne 22. dubna.

Výroční zpráva CHH za rok 2016 už je rovněž zpracována. Jiří Pátek z loňské činnosti vyzdvihl zejména konání XXIV. mezinárodního setkání historiků zemí CTIF, které bylo uspořádáno jako náhrada za plánované setkání v Dánsku. Jednání bylo úspěšné, podařilo se zajistit také atraktivní doprovodný program (Špilberk, Brněnská přehrada). Finanční zajištění provozu CHH bylo na dostatečné úrovni. Centrum má momentálně 6 pracovníků, koncem února 2016 ukončil pracovní poměr Mgr. Stanislav Bárta.

2) Informace o přípravě XXV. mezinárodního setkání historiků.

Letošní mezinárodní setkání historiků se bude konat v Přibyslavi v tradičním termínu na počátku října. Téma setkání je „Sportovní soutěže“. Za Českou republiku chystají příspěvky Vasil Pekar a společně Lubomír Janeba a Jiří Pátek. Vasil Pekar se zaměří na historický vývoj soutěží u nás od ukázkových cvičení přes vytvoření systému soutěží v 50. letech 20. století až po podobu soutěží v 90. letech. Zabývat se bude podobou, zaměřením a organizací soutěží včetně rozboru cvičebních řádů. Lubomír Janeba a Jiří Pátek společně zpracují příspěvek s tematikou celostátních národních soutěží a mezinárodních soutěží pořádaných na našem území. Termín odevzdání příspěvků pro připravovaný sborník je začátek července. Členové rady diskutovali o tematickém zaměření a obsahu obou chystaných příspěvků. Diskutována byla rovněž současná podoba systému soutěží, rozdíly mezi požárním sportem a soutěží v tzv. „klasice“. Jiří Pátek rozešle členům rady pozvánku na setkání včetně přihlášky, zájemci se mohou setkání zúčastnit.

3) Aktivity Centra hasičského hnutí v roce 2017.

Stálá expozice byla pro návštěvníky otevřena už tradičně 1. dubna. Byla nově otevřena síň věnovaná zemím CTIF. Původní instalace byla po výhradách ze strany některých zástupců zemí CTIF upravena. Stále ale není dostatek exponátů, protože je některé země dosud nedodaly. Zajištění dalších exponátů si vyžádá jednání v rámci CTIF, CHH požádá v tomto směru o součinnost viceprezidenta CTIF Zdeňka Nytru. Z dalších akcí, na nichž se CHH bude v letošním roce podílet, je to zejména veletrh Pyros v Brně (31. 5. – 2. 6. 2017), Hasičské slavnosti v Litoměřicích (9. – 10. 6. 2017), XXV. mezinárodní setkání historiků a 10. zasedání komise historiků. CHH bude v roce 2017 usilovat o prodloužení mezinárodní certifikace pro muzeum, jejíž platnost už vypršela. V Archivu CHH stále přetrvávají personální problémy po odchodu Mgr. Bárty. V roce 2016 bylo vypsáno výběrové řízení, místo archiváře s vysokoškolským vzděláním se ale nepodařilo obsadit. V archivu pracoval v loňském roce jako brigádník student archivnictví, který by měl absolvovat v roce 2017 a je možnost, že by do archivu nastoupil. Proběhla jednání ve věci připravovaného zastřešení 2. nádvoří zámku, na něž byl vypracován nový projekt. Stanovisko Národního památkového ústavu bylo opět negativní, žádost byla stažena a zastřešení se prozatím nebude realizovat.

4) Připravované akce sekce filatelie a sběratelství.

Hanuš Vídršperk se dnešního jednání nemohl zúčastnit, některé informace podal Karel Nývlt. Hovořil o probíhající výstavě hasičské filatelie v Poštovním muzeu v Praze – nejedná se bohužel o reprezentativní akci. Dále byla diskutována otázka vydávání publikací různými organizačními součástmi SH ČMS (sbory, okresní sdružení apod.) nebo i HZS, které vycházejí v omezeném nákladu, nebo jen jako interní tisky. Tyto publikace často obsahují zajímavé informace o historii hasičského hnutí, ale jsou velmi těžko dostupné a jejich obsah tak může využít jen omezený okruh badatelů. Další informace o činnosti sekce filatelie a sběratelství podal Ladislav Dvořák. Sekce má momentálně 51 členů, z toho 3 zahraniční. V minulém období opustili řady sekce 2 členové: Vít Blaha a Oldřich Janouch. Členové sekce dále rozvíjejí bohaté publikační aktivity. V roce 2017 proběhnou 2 setkání sběratelů v CHH Přibyslav, členové sekce se budou podílet na akci na Hasičské pouti na sv. Hostýn, na Hasičských slavnostech v Litoměřicích, pokračovat bude vydávání zpravodaje. V jednání je uspořádání 5. mezinárodního setkání hasičských sběratelů (Letohrad).

5) Příprava certifikace CTIF pro požární techniku

O přípravě certifikace informoval Jiří Pátek. V této věci nenastal žádný posun. Potřebné dokumenty (kritéria pro hodnocení, protokol o hodnocení historické techniky) nejsou zatím přeloženy z němčiny do češtiny a nebyly tak ani publikovány. Problémem hodnocení je jeho organizační a finanční náročnost, což bude zřejmě velkou překážkou pro větší rozšíření mezinárodní certifikace mezi našimi sbory. Ani certifikace, které už proběhly, nejsou zatím dotaženy do konce.

6) Diskuse o textu historie dobrovolných hasičů.

Zasedání se neúčastní Stanislav Bárta, zbylí dva autoři Vasil Pekar a Miroslav Kružík konstatovali, že na svých textech průběžně pracují, redakční rada se vzhledem k značnému pracovnímu vytížení jejích členů nesešla. Diskutována byla možnost, aby některé podklady pro tento projekt dodali členové sekce sběratelů. Byla opět otevřena otázka metodologických postupů při tvorbě této publikace a také otázka přístupu k pramenům a k dosavadní literatuře k hasičské historii. Členové rady znovu debatovali také otázku členění práce (chronologický, resp. tematický přístup).

7) Vyhlášení témat soutěže kronikářů.

Bylo dohodnuto zredukovat počet témat pro letošní ročník soutěže kronikářů a tematicky ji zaměřit ve shodě s tématem mezinárodního setkání historiků na hasičské soutěže. Budou tak vyhlášena 2 témata: „Historie a současnost hasičských soutěží“ a „Hasičské soutěže v současnosti (fotosoutěž)“. Jiří Pátek zajistí vyhlášení a zveřejnění témat v hasičských novinách.

8) Organizační záležitosti a různé

Josef Nitra podal informaci o přípravách 9. propagační jízdy SH ČMS. Jízda proběhne ve dnech 26. – 28. 5. 2017 z Chebu do Libochovic (okr. Louny). Dojezd bude 9. 6. do Litoměřic, kde jízda 10. 6. zahájí tamní Hasičské slavnosti. Jízdu absolvuje historický hasičský automobil SDH Libochovice.

Josef Nitra dále hovořil o doplnění ÚOR historie a muzejnictví o nové členy. Navrhuje za člena ÚOR Davida Dvořáčka (SDH Velká Bíteš), věc byla předběžně projednána se starostou SH ČMS ing. Richterem. Předseda ÚOR Jiří Pátek s doplněním rady tímto způsobem nesouhlasil, je třeba, aby nového člena nominovalo příslušné OSH, což se v tomto případě nestalo. Josef Nitra vzal svůj návrh zpět.

Josef Nitra dále informoval o přípravě hasičské pouti na sv. Hostýn v roce 2018 a Pyrocaru Přibyslav v roce 2018. Organizace těchto akcí už se rozbíhá.

Ladislav Dvořák informoval o konání Svatováclavského hasičského koštu 23. 9. 2017 ve Svitavách a pozval členy rady na tuto akci.

Jiří Pátek požádal členy rady o spolupráci na aktualizaci adresáře hasičských muzeí, který vede CHH Přibyslav. Je třeba opravit a doplnit kontakty na jednotlivá muzea, aby adresář zachycoval současný stav.

9) Závěr

Vedoucí ÚOR Jiří Pátek ukončil zasedání ve 21:35 hod. a poděkoval přítomným za účast a za aktivní přístup k projednávaným bodům.

Zapsal: Miroslav Kružík