Vítáme vás!

Vítáme Vás na oficiálních stránkách Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Přinášíme vám informace o činnosti nejpočetnější organizace v České republice. Máme evidováno 355 468 členů organizovaných v 7 635 sborech dobrovolných hasičů. V našich řadách je také 62 935 dětí a mládeže ve věku do 18 let.
 
Najdete zde informace o práci jednotlivých orgánů SH ČMS, soutěžích dospělých a dětí, o činnosti ústředních hasičských škol Jánské Koupele a Bílé Poličany a Centra hasičského hnutí  Přibyslav. Jsou zde kontakty na jednotlivá OSH a také právní dokumenty týkající se dobrovolných hasičů a jejich činnosti. 
 
 

Zápis ze zasedání ÚOR historie muzejnictví SH ČMS, pátek 27. října 2017 v 10:00 hod. v Centru hasičského hnutí Přibyslav

Přítomni:        viz prezenční listina

Program:         viz pozvánka

Stálé body:

1) Zahájení, schválení programu jednání.

Jednání ústřední odborné rady zahájil její vedoucí Jiří Pátek, přivítal přítomné a omluvil nepřítomné. Jiří Pátek seznámil přítomné členy s programem dnešního jednání, program byl beze změn schválen. Dále představil nového člena rady Jana Štalmacha (SDH Vizovice, vedoucí aktivu zasloužilých hasičů okresu Zlín), který byl nominován KSH Zlínského kraje.

2) Kontrola úkolů z minulého jednání.

Zápis byl schválen. Soutěž kronikářů byla vyhlášena, oznámení bylo zveřejněno v Hasičských novinách. Termín pro odevzdání prací byl prodloužen do 31. ledna 2018. Další úkoly z jednotlivých bodů budou projednány v rámci dnešního programu.

3) Informace z jednání orgánů SH ČMS.

Informace z jednání orgánů SH ČMS podal náměstek starosty SH ČMS Lubomír Janeba. Informoval, že dnes odpoledne proběhne v Přibyslavi schůze VV SH ČMS, která bude mj. řešit stížnosti podané některými OSH a SDH na změnu stanov sdružení přijatou na jarním zasedání v návaznosti na změny vyplývající z nového občanského zákoníku. Vedení SH ČMS zpracovalo ve spolupráci s právníky stanovisko ke stížnostem; ty jsou hodnoceny jako neodůvodněné. Na programu jednání dále bude hodnocení Olympiády CTIF 2017 ve Villachu, hodnocení hospodaření sdružení v roce 2017, příprava rozpočtu na rok 2018 nebo řešení situace v OSH Jeseník. Lubomír Janeba dále připomněl, že v příštím roce si budeme připomínat 100. výroční vzniku československého státu a bude třeba připravit akce k tomuto výročí. Jednou z nich by mohlo být celostátní setkání hasičských praporů v Brně. Také Centrum hasičského hnutí by mělo vytvořit materiál na téma „Hasičstvo a vznik Československa“. Příprava akcí k výročí republiky bude předmětem jednání VV SH ČMS.

Body dle programu:

1) Vyhodnocení XXV. mezinárodního setkání historiků.

Mezinárodní setkání historiků proběhlo ve dnech 4.–6. října 2017 v Přibyslavi. Ve středu 4. října bylo na programu zasedání komise historiků. Účastníci byli informováni o certifikaci nových hasičských muzeí. Bylo konstatováno, že je málo komisařů, kteří mohou certifikaci provádět. Na programu byla dále otázka certifikace veteránů. Také zde je nízký stav komisařů. Pro nové adepty na komisaře certifikující historickou techniku bude uspořádán kurz v Linci. V ČR jsou v současnosti 2 komisaři pro certifikaci veteránů (Jiří Pátek, Ingo Schmid). Rada konstatovala, že by bylo třeba zajistit alespoň dva vhodné kandidáty na komisaře a vyslat je do kurzu v Linci. Lubomír Janeba zmínil jako možného zájemce pana Křivánka. Materiály pro certifikaci (propozice, žádost) jsou už přeloženy do češtiny a jsou k dispozici pro případné zájemce. Stále platí zásada, že certifikaci platí žadatel, což bude zřejmě překážkou pro větší rozšíření mezinárodní certifikace mezi našimi sbory. Ve středu večer následovalo slavnostní zahájení, jehož se účastnil mj. nově zvolený viceprezident CTIF Hubert Vetter a náměstkové starosty SH ČMS Lubomír Janeba a Jan Slámečka.

Ve čtvrtek 5. října proběhlo jednání pracovní skupiny pro historii hasičství a požární ochrany, kde tématem byly hasičské sportovní soutěže..Za ČR se jednání skupiny zúčastnili Lubomír Janeba, Jiří Pátek, Stanislav Bárta, Vasil Silvestr Pekar, Jan Karel a Milan Křivánek.Příspěvek do sborníku zpracovali Lubomír Janeba a Jiří Pátek. Sborník byl už vydán, členové rady si jej při jednání prohlédli; je k dispozici v Centru hasičského hnutí. V pátek byl pak na programu zájezd účastníků do Kutné Hory.

Mezinárodní setkání historiků bylo účastníky hodnoceno kladně. Zúčastnilo se ho více než 80 hasičských historiků z 10 evropských zemí (Rakousko, Německo, Francie, Nizozemsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko, Česká republika). Příští setkání se uskuteční 2.–5. října 2018 v Celle v Německu s tématem „Personální vývoj hasičských sborů“. K tématu příštích hovorů proběhla mezi členy rady debata. Měly by být vybrány výrazné osobnosti hasičského hnutí. Příspěvky by neměly být pojaty jen jako prostý životopis, ale zaměřeny více na jejich přínos pro hasičské hnutí. Mezi osobnostmi, které by připadaly v úvahu pro zpracování příspěvků za naši stranu, byli jmenováni např. R. Czermak, A. L. Seidl, F. Raupach, dr. M. Řepiský. Budou osloveni možní autoři příspěvků.

2) Zhodnocení aktivit Centra hasičského hnutí v roce 2017 včetně návštěvnosti.

Informace o činnosti CHH podal jeho ředitel Jiří Pátek. Za rok 2017 navštívilo centrum více než 4 000 návštěvníků, na následující víkend je nahlášeno ještě několik zájezdů. Sezona končí 31. října, potom je návštěva možná jen po individuální domluvě. Centrum se účastnilo veletrhu Pyros v Brně a Litoměřických hasičských slavností. Ve spolupráci s ústřední odbornou radou ochrany obyvatelstva byla inovována expozice věnovaná civilní obraně, v současnosti už je přístupná návštěvníkům. K expozici je zpracováno panem Martínkem obsáhlé a fundované průvodní slovo. V objektu zámku proběhly opravy části fasád (ze zadní strany). V přednáškovém sále byla obnovena audiovizuální technika (nové rozvody i přístroje). Do Archivu CHH nastoupil od 1. srpna nový archivář na celý pracovní úvazek. Je jím Mgr. Jan Karel (absolvent Univerzity Pardubice).

Karel Boháč vystoupil s námětem, aby webové stránky Centra hasičského hnutí byly rozšířeny i o cizojazyčné mutace (angličtina, němčina, popř. polština). Po kratší diskusi byla uznána prospěšnost takového řešení, Jiří Pátek se pokusí tento krok realizovat a zajistit mutace v angličtině a němčině. Jiří Pátek dále vyzval přítomné, aby zvážili provedení mezinárodní certifikace hasičských muzeí ve své působnosti.

3) Zaměření činnosti ÚOR historie a muzejnictví na rok 2018.            

Byl projednán předložený materiál Zaměření činnosti ústřední odborné rady historie a muzejnictví SH ČMS v roce 2018. Na návrh Lubomíra Janeby byl k programu zasedání březen/duben 2018 doplněn bod č. 6 s názvem Aktualizace přehledu hasičských muzeí a síní tradic. Bylo dohodnuto, že Lubomír Janeba a Jiří Pátek sestaví dotazník pro hasičská muzea, která jsou v současné době v evidenci. Cílem akce bude zmapování změn, k nimž během doby došlo. Dotazník bude současně rozeslán na všechna KSH a OSH s cílem zjistit, kde vznikla nová muzea, popř. kde dříve existující muzea zanikla. Do programu zasedání březen/duben 2018 byl dále doplněn bod č. 7 s názvem Příprava akcí k 100. výročí vzniku Československa. Bylo rozhodnuto, že obě zasedání ÚOR se uskuteční jako výjezdní: jarní zasedání do hasičských muzeí Stachy a Vimperk, podzimní zasedání do hasičského muzea Vizovice.

4) Informace o práci sekce filatelie a sběratelství.

Hanuš Vídršperk se dnešního jednání nemohl zúčastnit. Bylo dohodnuto, že Jiří Pátek od něho získá písemnou zprávu o činnosti sekce a rozešle ji členům. Bylo konstatováno, že sekce pracuje velmi dobře a aktivně. V pátek 24. listopadu 2017 proběhne další setkání sběratelů v Přibyslavi.

5) Organizační záležitosti a různé.

Jan Štampach seznámil členy rady s činností hasičského muzea ve Vizovicích, pozval je k návštěvě a rozdal jim drobné propagační materiály.

František Pokorný upozornil na situaci, kdy velké množství sborů i vyšších organizačních jednotek sdružení má vlastní prapor a přitom sdružení nemá aktuální centrálně vydanou směrnici pro používání praporů a pro manipulaci s nimi. Jaroslav Maděra k tomu sdělil, že Hasičský záchranný sbor ČR používá pravidla pro používání praporů, která jsou převzata od Policie ČR, jen s některými modifikacemi. Podle Lubomíra Janeby má sdružení k dispozici starší předpis k praporům, ale ten by bylo třeba novelizovat, doplnit a srovnat s předpisem používaným HZS ČR. Členové rady diskutovali o tom, co vše by měl tento předpis upravovat (mj. také způsob ukládání praporů mimo dobu používání) a shodli se na tom, že na příští zasedání vyhledají a donesou materiály, které mají k dispozici. Metodikou používání praporů se bude rada zabývat i nadále.

Ladislav Dvořák informoval o průběhu setkání hasičských praporů okresu Svitavy a Pardubického kraje, které proběhlo společně se Svatováclavským koštem vín 23. 9. 2017 ve Svitavách. Akce byla úspěšná, zúčastnili se hosté i z okolních krajů.

6) Závěr

Vedoucí ÚOR Jiří Pátek ukončil zasedání ve 11:55 hod. a poděkoval přítomným za účast a za aktivní přístup k projednávaným bodům.

Zapsal: Miroslav Kružík