Vítáme vás!

Vítáme Vás na oficiálních stránkách Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Přinášíme vám informace o činnosti nejpočetnější organizace v České republice. Máme evidováno 355 468 členů organizovaných v 7 635 sborech dobrovolných hasičů. V našich řadách je také 62 935 dětí a mládeže ve věku do 18 let.
 
Najdete zde informace o práci jednotlivých orgánů SH ČMS, soutěžích dospělých a dětí, o činnosti ústředních hasičských škol Jánské Koupele a Bílé Poličany a Centra hasičského hnutí  Přibyslav. Jsou zde kontakty na jednotlivá OSH a také právní dokumenty týkající se dobrovolných hasičů a jejich činnosti. 
 
 

KE STAŽENÍ

 

Zápis ze zasedání ÚOR historie a muzejnictví SH ČMS

Datum a místo konání: 24. - 25. října 2018, Vizovice

Přítomní:   samostatná prezenční listina.

Program:   pozvánka.

Sraz účastníků jednání byl v prostoru hasičského muzea ve Vizovicích, kde účastníky přivítala paní Mgr. Alena Hanáková, místostarostka města. Účastníci jednání se seznámili s historií nejen hasičského musea a sboru, vyslechli si také zajímavé informace o historii a současnosti města Vizovic.

Poté se shromáždili v jednací místnosti hasičské zbrojnice, kde proběhlo jednání ústřední odborné rady pod vedením jejího vedoucího Jiřího Pátka.

Stálé body:

  • Zahájení a schválení programu jednání

Vlastní jednání zahájil vedoucí ústřední odborné rady Jiří Pátek, který přivítal všechny přítomné, omluvil nepřítomné a předložil program jednání přítomným členům rady ke schválení. Ten byl schválen bez doplnění či připomínek.

  • Kontrola z úkolů z minulého jednání

Členové rady podrobně vyhodnotili plnění zadaných úkolů z minulého jednání a konstatovali, že žádný z úkolů není nutné převést do dalšího období.

  • Informace z jednání orgánů SH ČMS

Náměstek starosty SH ČMS Lubomír Janeba informoval členy rady s děním v SH ČMS a s úkoly, které vyplynuly z jednání výkonného výboru a z posledního shromáždění starostů OSH. Mezi informacemi zaznělo následující.

  • Vzpomínková hvězdicová jízda historických hasičských automobilů poutala velkou pozornost v místech, kudy tato technika projížděla.
  • O medaile k 100. výročí založení republiky byl velký zájem, přesto poptávka po nich bude uspokojena.
  • Na základě zdařilé akce „Hasičské prapory v Brně“ se uvažuje obdobnou akci opakovat každých pět let.
  • Velmi pozitivně bylo hodnoceno setkání hasičských automobilů Pyrocar 2018, kterého se zúčastnilo přibližně 40.000 návštěvníků.
  • V souvislosti s úmrtím starosty sdružení pana Ing. Karla Richtra byla zveřejněna jména kandidátů na nového starostu sdružení na období do sjezdu v roce 2020. Volba starosty bude uskutečněna dne 8. prosince 2018.
  • SH ČMS připravuje změnu své zakládací listiny a po jednání s ministrem vnitra byl vytvořen návrh na změnu stávajícího znaku SH ČMS.


 

Body dle programu:

  • Vyhodnocení XXVII. mezinárodního setkání historiků

Informaci k mezinárodnímu setkání historiků podal ředitel CHH Jiří Pátek. Setkání se za českou stranu zúčastnili Jan Karel, Stanislav Bárta, Jiří Pátek a Luboš Janeba. Ve sborníku byl otištěn článek kolegy Dvořáčka o Reginaldu Czermakovi.

Příští jednání historiků v roce 2019 se předpokládá v Rakousku a jeho tématem bude „Hasiči pod vodou, na vodě a nad vodou“. Pro rok 2020 se jako hostitelská země pro toto setkání přihlásilo Maďarsko.

  • Zhodnocení aktivit CHH

Ředitel CHH Jiří Pátek v krátkosti informoval o akcích konaných v uplynulém období. Uvedl, že návštěvnost se oproti minulému roku mírně zvýšila, zásluhu na tom má také výstava k 100. výročí založení republiky. Dále informoval, že proběhlo udělení zasloužilých hasičů a další udělování se připravuje na začátek listopadu 2018. CHH také úspěšně připravilo akci Pyrocar 2018 a průběžně organizuje univerzitu hasiče. Mezi nejbližší úkoly CHH patří dořešení personální otázky přímo v centru a úprava expozice CTIF, která se předpokládá v lednu 2019.

  • Zaměření činnosti ÚOR historie a muzejnictví na rok 2019

Vedoucí odborné rady Jiří Pátek seznámil přítomné s návrhem plánu práce ÚOR historie a muzejnictví na rok 2019. Po krátké diskusi bylo předběžně dojednáno, že jarní jednání ÚOR se bude konat ve dnech 3. a 4. dubna 2019 v Novém Oldřichově a podzimní ve dnech 2. a 3. října 2019 v  obci Kočí či Jeníšovice.

  • Informace sekcí filatelie a sběratelství

Vedoucí sekce kolega Vídršperk informoval, že v současné době má sekce 53 členů, současně dodal, že se připravuje setkání sběratelů na dny 16. a 17. listopadu 2018, úspěšně probíhá vydávání zpravodaje a vydávání bude pokračovat a dodal, že plán činnosti na rok 2019 sekce se v hlavních rysech nemění.

  • Vyhodnocení úkolů za rok 2018

Soutěž kronikářů byla v letošním roce obeslána pouze dvěma pracemi na téma osobnosti, a to od kolegy Dvořáčka. ÚOR se dohodla, že soutěž by měla doznat určitých změn včetně názvu, členové rady proto dostaly za úkol předložit své návrhy do příštího jednání rady v březnu 2019, a při té příležitosti bude vyhlášeno nové téma a také způsob hodnocení této soutěže.

  • Různé

Hasičské noviny budou i nadále vydávány, a to pouze v tištěné formě.

V souvislosti s hasičskou hymnou vedoucí rady učiní dotaz na kolegu Kružíka, zda materiál, který má k dispozici, je pro potřeby hasičstva použitelný.

Ústřední odborná rada pro historii a muzejnictví projednala a poté bez připomínek schválila plán své činnosti na rok 2019.

Byla podána informace o přípravě vydání poštovní známky v souvislosti s výročím školy v Bílých Poličanech a nastíněna úvaha o obdobném počinu v souvislosti s výročím hasičského domu v Praze v roce 2019.

 

  • Závěr

Vedoucí ÚOR historie a muzejnictví Jiří Pátek poděkoval hasičskému muzeu ve Vizovicích za jejich práci pro zachování hasičských tradic a hasičskému sboru za poskytnutí místnosti pro jednání. Současně poděkoval přítomným členům odborné rady za aktivní přístup k jednání. Vzhledem k tomu, toto jednání bylo poslední v roce 2018, popřál všem nejenom šťastnou cestu domů, ale především klidné prožití vánočních svátku v kruhu svých blízkých a úspěšný vstup do roku 2019. Zasedání bylo ukončeno 25. 10. 2018 v 11.00 hod.

Zapsal: Ing. Jaroslav Maděra – konzultant ÚOR pro historie a muzejnictví