zdroj: tisková zpráva HZS ČR, pátek 1. září 2023

Až třetina obcí na území Slovinska byla začátkem srpna zasažena ničivými povodněmi, na Evropskou unii se pak postižená země obrátila s různými požadavky o pomoc. Jedním z nich byla poptávka mostů, které by mohly nahradit konstrukce poškozené nebo stržené velkou vodou. Mostní provizoria z Česka pomohou zatím v obcích Črna na Koroškem a Mežica.

Česká republika zareagovala na požadavek Slovinska po ničivých povodních bezprostředně s tím, že je schopna uvolnit ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) tři těžké mostové soupravy (TMS) o délce až 36 metrů. Slovinsko tuto nabídku akceptovalo. Zprostředkování pomoci zabezpečilo MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, přepravu souprav zajistí Záchranný útvar HZS ČR.

Soupravy, které fungují jako dlouhodobá náhrada za mostní konstrukce, budou přepraveny v rámci samostatných cest přímo na místo, kde budou postaveny. Materiál připravuje pro vyslání Správa státních hmotných rezerv (SSHR), převoz zabezpečuje Záchranný útvar HZS ČR a samotnou stavbu v postižených místech zajistí Armáda ČR.

První nakládka TMS se uskutečnila v pátek 1. 9. 2023 v areálu SSHR v Poleradech, na cestu do Slovinska vyrazí hasiči v neděli 3. 9. z areálu Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR v Jihlavě. Naložení, převoz a vyložení materiálu zabezpečí 14 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR, využijí k tomu čtyři tahače s návěsy a jeden nákladní automobil. Spolu s touto technikou budou přepravu doprovázet dvě doprovodná vozidla. První nakládka by měla obsahovat jednu mostní soupravu a zařízení pro výstavbu, tzv. krakorec.

V neděli vyrazí konvoj s hasiči do Slovinska, kde ještě ten den přespí a následně přejede v pondělí 4. 9. do obce Črna na Koroškem. To je zároveň místo, kde bude první mostní provizorium postaveno. Po vyložení materiálu se hasiči vrátí zpět do České republiky, stavbu mostu zabezpečí Armáda ČR.  

Obdobně poté proběhne přeprava druhé těžké mostové soupravy, která pomůže nahradit stržený most v obci Mežica. Přeprava se uskuteční 11. 9., do místa výstavby bude TMS dopravena následující den. Připravena je také třetí mostová souprava, pro kterou musí najít Slovinsko vhodné umístění.

Slovinsko požádalo o pomoc prostřednictvím Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události EU. Mimo České republiky posílají do Slovinska mosty také Německo, Polsko, Chorvatsko, Itálie a Švédko. Přeprava mostů bude hrazena z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí na humanitární pomoc.

 

por. Mgr. Martina Götzová, MBA

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

mobil: 724 176 044

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.