Ve dnech 28. až 30. 9. 2023 se v Jablonné nad Vltavou sešli absolventi UDH ročníku 2015 – 2017 z Přibyslavi. Bylo to již jejich páté setkání od vyřazení absolventů v roce 2017 ve VŠB TU Ostrava. Z různých okresů a krajů se účastníci setkání sjeli ve čtvrtek odpoledne do rodinném penzionu v Jablonné nad Vltavou. Na úvod setkání všechny přivítal Milan Křivánek, předseda třídy ročníku 2015/2017. Připomněl jména těch, kteří úspěšně studium dokončili a omluvil ty, kteří se nemohli letošního setkání zúčastnit. Přivítal také pozvaného starostu historického města Neveklov,pod které Jablonná patří, pana Ladislava Trumpicha. Pan starosta popřál účastníkům příjemný pobyt a předal každému kalendář „Benešovsko 2024“.

Po té Eva Vovsíková seznámila přítomné s tím, jak bude probíhat dvoudenní setkání. Následně obdrželi všichni přítomní pamětní medaili jako vzpomínku na toto setkání. Těm, kteří v letošním roce oslavili nebo oslaví půlkulaté či kulaté životní výročí, byla předána plaketa s hasičskou tematikou a jeho jménem. O zhotovení se postarala Jaroslava Boukalová. Poslední přání a gratulace s předáním kytice patřilo Evě Vovsíkové, čerstvé nositelce titulu Zasloužilý hasič. A pak se již rozjela dlouho očekávaná zábava: jak se máš, co je nového u vás ve sboru, jaké byly oslavy výročí založení sboru, jaké to bylo na Pyrocaru v Přibyslavi,….. Prostě probralo se vše možné od posledního setkání v roce 2022. Povídání se protáhlo do noci a bylo přerušováno jen zpěvem při tónech harmoniky Mirka Ježka.

Druhý den po ranní snídani se odjelo do Retroautomuzea Strnadice. K vidění tam bylo mnoho nádherných auto a moto-veteránů domácí i zahraniční výroby, ukázky vybavení poválečných domácností nábytkem, nádobím, nářadím, hračkami,…. Mnozí z účastníků se ve vzpomínkách vrátili o 50 až 70 let zpět. Po prohlídce muzea následoval oběd v restauraci v Neveklově a odjezd na Vltavskou vyhlídku Homolka – Rabyně, která nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na Slapskou přehradu, na meandr řeky a „poloostrůvek“ Ždáň. Sjelo se také až k mohutné přehradní hrázi, dlouhé 260 m a vysoké 60 m. Po krátkém odpočinku na penzionu následovalo „sportovní vyžití“ na bowlingu ve Vojenském lázeňském rekreačním zařízení Měřín. Po návratu „na základnu“ do penzionu pokračovala nefalšovaná zábava s občerstvením, povídáním, zpěvem a harmonikou. V sobotu ráno po snídani se účastníci setkání rozjeli do svých domovů. „Tak zase za rok“, zaznělo při podávání rukou na rozloučenou. Místem setkání by měl být tentokrát Jihočeský kraj.

Milan Křivánek

starosta DH okrsku Blansko