×

Oznámení

Lack of access rights - File 'http:/static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t38/2/16/1f33a.png'
Vozový park chodovských dobrovolných hasičů má od letošního února nový přírůstek. K zásahům začne jednotka brzy vyjíždět s novou cisternou SCANIA. Celkové náklady na pořízení automobilu i s vybavením dosáhly částky 11,5 milionu korun. Na nákup tradičně přispěl Karlovarský kraj, který formou dotace přidal 1,5 milionu korun. Dalších 3,9 mil. Kč se podařilo získat z prodeje starší cisterny, zbývající největší část zaplatil Chodov ze svého rozpočtu.
„Vozidlo bude připraveno k výjezdu k zásahu až po najetí předepsaných základních kilometrů, po doplnění výbavy, zaregistrování komunikačních prostředků do systému spojení a především po zaškolení všech hasičů s obsluhou,“ uvedl velitel chodovských hasičů Jiří Kiss. Také zmínil, že počet jejich zásahů neustále roste.
„Od vyhlášení poplachu vyjíždíme do pěti minut a do deseti minut jsme na místě události. Naše jednotka se skládá jak z profesionálů, tak z dobrovolníků. Ve městě pracují nastálo tři hasiči a jeden pracuje na městě jako úředník, ale je schopen v dopoledních hodinách zasáhnout. Celkem máme třicet členů jednotky, z nichž dvacet je připraveno k výjezdu nonstop,“ říká Kiss.
Nejčastěji zasahují v samotném Chodově. „Za posledních dvacet let, co zde působím, jsme absolvovali přibližně 4500 událostí. V posledních pěti letech se počet zásahů zvýšil na 250 a v roce 2023 jsme zaznamenali rekordních 370 událostí různých typů od požárů, technických zásahů, dopravních nehod až po úniky látek, otevírání bytů a transporty osob. Nejčastěji se jedná o technické zásahy a požáry, které tvoří asi 20 % všech případů,“ konstatuje Kiss.
 
ČASTÉ POŽÁRY
Chodov je také specifický v tom, že zde často hoří byty v panelácích, kterých je ve městě mnoho. Jsou mezi nimi i výškové budovy.
„Máme zde čtrnáctipatrové domy, sedmipatrové, obchody i průmyslovou zónu. Na obyvatele města se snažíme působit také preventivně. Nechybí přednášky pro děti. Výškové budovy jsou pro hasiče velkou výzvou. Máme třicetimetrový žebřík, ale na některé budovy nedosáhneme a musíme volat profesionální hasiče s vyšší technikou,“ říká Kiss.
Velitel krajských hasičů Oldřich Volf pochválil profesionalitu zdejší jednotky. „Cvičíme hodně, abychom byli připraveni na různé situace. Mnoho našich členů pracuje jako profesionální hasiči a po práci slouží u nás. Mezi našimi hasiči jsou ale například i šikovní zámečníci. Zaměřujeme se i na výchovu mladých hasičů. Děti se účastní hasičských soutěží a snažíme se z nich vybrat ty, kteří mají zájem a schopnosti stát se hasiči,“ dodal Kiss.
„V posledních letech se nám potvrdilo, že kvalitní technika se vyplácí. Počet zásahů našich hasičů navíc neustále narůstá. Obměny a nákupy techniky tak vnímáme jako nezbytnou investici do bezpečnosti nejen Chodováků,“ poznamenal starosta Patrik Pizinger při slavnostním předání vozu do služeb hasičů.
 
zdroj: Sokolovský deník, 16. 3. 2024, str. 3.
autor: Roman Cichocki
 
Dobrovolní hasiči ve Velešíně na Českokrumlovsku představili novou cisternovou automobilovou stříkačku za 7,5 milionu korun. Má automatickou převodovku i větší nádrž na vodu než dosluhující cisterna.
Hodinu po poledni se na velešínském náměstí pod kostelní věží začínají scházet desítky místních. Děti i dospělí se přišli v sobotu podívat na velké červenobílé auto. Po deseti letech místní sbor dobrovolných hasičů převzal novou cisternovou automobilovou stříkačku. Stávající zásahový vůz už dosluhoval, je starý přes čtyřicet let.
 
Po tom, co nové moderní technice požehnal místní farář Rafael Piotr Kaca, aby byla vždy ku pomoci a aby se s ní hasiči v pořádku vraceli domů, se na vůz vrhly zejména děti. Ty se snažily prozkoumat každou schránku automobilu, který pohání 440 koňských sil. Oblíbené byly i prohlídky interiéru. „Zahoukáte nám, pane hasiči?“ ptala se holčička jednoho z mužů ve slavnostní uniformě. Za chvíli začala nová cisterna blikat červenými a modrými diodami a pak i houkat. „Nové auto disponuje daleko větší nádrží na vodu. Její kapacita je čtyři kubíky. A čerpadlo už je schopné dodávat vodu jak ve středotlaku, tak i ve vysokotlaku. To s sebou přináší i její menší spotřebu. A to se vůbec nebavíme o komfortu pro posádku, to je nebe a dudy,“ poznamenal strojník sboru Milan Vlažný.
 
Velešínští dobrovolní hasiči za rok vyjedou zhruba ke stovce případů. Ať už se jedná o požáry, technické zásahy či dopravní nehody. „Starý vůz byl už přece jen dýchavičný do kopce, takže i rychlost zásahu bude pro nás plus. Navíc mladší kluci se už tolik nebudou bát jezdit, protože novinka má automatickou převodovku, takže se může řidič soustředit čistě jen na jízdu, která je teď daleko pohodlnější,“ pochválil strojník. Nová cisternová automobilová stříkačka vyšla na více než 7,5 milionu korun. Část zaplatilo město, část Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod a část formou dotace Jihočeský kraj.
 
autor: Petr Lundák, MF DNES
 
 

Jihočeský kraj pomáhá dobrovolným hasičům získat vlastní rekreační zařízení v bývalém areálu Letního tábora Soběnov u Kaplice. Společnost E.ON prodala areál, který bude sloužit pro dětské tábory a školení. Kraj a společnost E.ON finančně podpoří projekt ve výši 6,8 milionu korun.

Odhlasováno. Jihočeský kraj pomůže dobrovolným hasičům získat vlastní rekreační zařízení v bývalém areálu Letního tábora Soběnov u Kaplice. Oznámil to hejtman Martin Kuba, na něj se s žádostí o pomoc při získání areálu obrátil starosta Krajského sdružení hasičů Jihočeského kraje Jiří Žižka. Prostor, který patřil dříve společnosti E.ON byl využíván pro letní tábory jejich zaměstnanců. Když se rozhodla areál prodat, dobrovolní hasiči v něm viděli příležitost získat konečně vlastní prostor pro pořádání dětských táborů, školení a soustředění.

„Bylo potřeba jednat okamžitě, oslovil jsem proto vedení společnosti E.ON s návrhem na spolupráci a informoval je, že Jihočeský kraj je připraven finančně podpořit dobrovolné hasiče a doufá, že i společnost E.ON projeví solidaritu s regionem a poskytne jim výhodné podmínky. Po konstruktivních jednáních se podařilo dosáhnout dohody,“ uvedl hejtman Kuba (ODS).

Upřesnil, že celková cena je 6,8 milionu korun. Společnost E.ON přispěje částkou 1,5 milionu, Ji hočeský kraj poskytne 2,8 milionu a Krajské sdružení dobrovolných hasičů přispěje částkou 2,5 milionu. Hejtman přislíbil, že záměr finanční podpory jako koalice předloží zastupitelstvu a požádá i opozici, aby jej podpořili. Krajští zastupitelé příspěvek schválili 22. února. „Není myslím pochyb, že jihočeští dobrovolní hasiči si to zaslouží. Mám z toho fakt radost, protože Krajské sdružení hasičů Jihočeského kraje má v Jihočeském kraji 45 tisíc členů, z toho 5,5 tisíc dětí a jsou naprosto klíčovou součástí života jihočeských měst a obcí. Bez jejich zapojení a pomoci by řada věcí vůbec nešla řešit,“ dodal hejtman. Na tábor bude moci do areálu až 90 dětí. Kromě ubytování a dalšího zařízení je v místě i venkovní bazén. Celý areál je vhodný pro celoroční činnosti související s výchovou mladých hasičů, školení, výcviku dospělých a individuální přípravy družstev. 

zdroj: Náš region – Jižní Čechy, číslo 10, 7. 3. 2024, str. 14

Ing. Zdeněk Nytra, člen Senátu Parlamentu ČR a náměstek starostky SH ČMS, hovořil o složitosti intervence zákonodárců ve smyslu novely zákona o zaměstnání dobrovolných hasičů. Vztahy mezi HZS ČR a SH ČMS se stále vyvíjejí a spolupráce mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči má prostor ke zlepšení. 

Pane senátore, jak moc byla složitá intervence zákonodárců ve smyslu novely zákona, která řeší problematiku zaměstnávání dobrovolných hasičů?
Vlastně nejsložitější, resp. nejdelší diskuse byla s naší senátní legislativou. Ten pozměňovací návrh totiž nebyl vůbec standardní. Využili jsme technickou novelu zákona o požární ochraně, která napravovala určitou nepřesnost v souvislosti se stavebním zákonem a která právě mířila ze Sněmovny do Senátu. A musel jsem přesvědčit legislativu, že sice není normální, aby v Zákoníku práce bylo napsáno, že výkon práce na dohodu se musí plánovat aspoň tři dny dopředu, a v zákoně o požární ochraně bude napsáno, že se to členů JSDH netýká. Ale nakonec jsme dospěli k závěru, že změna je opravdu potřebná a navíc velice spěchá. Projednání v Senátu a následně i ve Sněmovně bylo, dá se říct, jednoduché.
 
Je prostředí českých zákonů a právních norem v souladu s tím, co očekávají a potřebují dobrovolní hasiči?
Není, viz např. právě ta rychlá novela. Postupně některé věci spravujeme, ale určitě najdeme dost věcí, které by si úpravu zasloužily. Namátkou mohu zmínit „dobrovolnictví“, uvolňování členů jednotek apod.
 
Jste členem horní parlamentní komory, zároveň jste aktivním činovníkem SH ČMS. Jak moc je složité tyto dvě aktivity skloubit, dostat do souladu?
Složité je to někdy pouze časově. Věcně v tom problém nevidím, naopak mohu v Senátu a případně i ve Sněmovně některé věci pozitivně ovlivnit. A to nejen legislativně, ale jako příklad mohu uvést vyjednávání o rozpočtu, resp. dotacích pro letošní rok.
 
Jsou mezi členy Senátu PČR i další členové – Vaši kolegové, kteří jsou členy například nějakého sboru dobrovolných hasičů? Pokud ano, dovolím si položit podotázku s humorem a nadsázkou: Nestálo by to za vytvoření samostatného hasičského senátorského klubu napříč politickým spektrem?
Dobrovolní hasiči jsou v Senátu obecně vnímáni velmi pozitivně, a určitě se mezi senátorkami či senátory najdou členové sdružení. Ale přiznám se, že jsem to nezjišťoval, nemám ambici zakládat sbor dobrovolných hasičů v Senátu. A samostatný „hasičský“ senátorský klub asi není ten nejlepší nápad. Mohlo by se to totiž obrátit proti dobrovolným hasičům, protože by tito oficiálně vstoupili na politickou scénu místo toho, aby fungovali více méně apoliticky a napříč stranami.
 
Jak často (odhlédneme-li od zmiňované novely) se v Senátu PČR hovoří o dobrovolných hasičích?
Pokud pominu rozhovory v kuloárech, tak oficiálně jednou až dvakrát za rok. Zmíním namátkou znak Sdružení nebo odškodňování v případě úrazů.
 
Jsou vztahy-vazby mezi HZS ČR a SH ČMS na konečné úrovni, nebo se bude kooperace mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči ještě někam posouvat? Pokud ano, jakým směrem?
Vztahy asi nikdy (myšleno obecně) nebývají na konečné úrovni. Vždy totiž najdete něco, co můžete vylepšit. Může se jednat o větší operativnost, případně větší pochopení pro toho druhého. Navíc, dosti často na nižších úrovních (kraj, okres) do našich vzájemných vztahů vstupuje osobnostní složka, případně zažité zvyklosti.
 
Angažujete se v tématu udělení státního vyznamenání předválečnému starostovi hasičského hnutí Františku Procházkovi. Jaká je aktuální situace v tomto tématu?
Můj návrh, resp. návrh Františka Hepa prošel v loňském roce bez problémů Senátem, ovšem s ohledem na množství návrhů, které se u pana prezidenta sešly, se na Františka Procházku nedostalo. Jsem dohodnuti s Františkem Hepem, mimochodem mým bývalým kolegou, že návrh letos pošleme znovu.
 
Pokud by bylo Františku Procházkovi uděleno prezidentem státní vyznamenání in memoriam za protinacistický odboj, lze to vnímat jako ocenění celého hasičského protinacistického odboje?
Zcela určitě, a tak je i ten návrh koncipován.
 
Oproti například sokolskému, vojenskému a dalšímu odboji, nebyl zatím hasičský protinacistický odboj předmětem detailního zkoumání a popsání. Je podle Vás na čase tento dluh hrdinům hasičského odboje za druhé světové války splatit?
Jistě se jedná o dobrý námět pro naše historiky.
 
Jaká je úloha dobrovolných hasičů v rámci bezpečnostních rizik v našem současném neklidném globalizovaném světě?
Troufám si říct, že nezastupitelná. Jistě, profesionální hasiči budou vždy operativnější a budou lépe vybaveni nejmodernější technikou, což je dobře. Nikdy ale nebudou mít tak masivní lidský potenciál, který je připraven je doplnit, případně i nahradit, pokud by to byla potřeba. Neméně důležitou složkou činnosti dobrovolných hasičů je vedle působení v jednotkách i spolková činnost. Ve spoustě obcí je to, možná vedle fotbalistů, jediný funkční spolek. Práce s mládeží, rozvíjení sportovních aktivit, ale taky nedávná pomoc při covidu, případně angažovanost v rámci přijímání uprchlíků z Ukrajiny, to vše je nenahraditelné.
 
Do jaké míry se daří harmonizovat české zákony týkající se dobrovolných hasičů s legislativou EU?
Tak zrovna ten problém s dohodami byl způsoben evropskou legislativou, resp. její nešťastnou aplikací. Jinak obecně se nejedná o harmonizovanou oblast práva, takže těch překryvů není mnoho.
 
Děkuji Vám za rozhovor.
autor: otázky kladl Mirek Brát
zdroj: Hasičské noviny, číslo 5, 8. 3. 2024, str. 1–6.
 

Sbor dobrovolných hasičů Drahany si vás dovoluje pozvat na Zlatou vařečku.

Soutěž se koná v sobotu 13. dubna 2024 od 8:00h na místním fotbalovém hřišti v městyse Drahany.

PROPOZICE KE STAŽENÍ