×

Oznámení

Lack of access rights - File 'http:/static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t38/2/16/1f33a.png'

Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru při slavnostním předávání Trenérka, cvičitelka roku 2023 ocenila více než dvacet žen, které celý život vedou k pohybu děti, dospělé i seniory. Mezi oceněnými byla i dlouholetá trenérka hasičského sportu, Dana Michailidisová. Předávání se uskutečnilo v galerii Písecká brána 26. března v Praze.

Sportovat začala Dana Michalidisová v 21 letech v roce 1988 za domovský sbor Moravský Beroun. Skončila v roce 2005 a nejprve se přesunula do pozice rozhodčí. „K hasičům mě přivedl můj manžel, měli jsme spoustu dětí a neměl je kdo trénovat, tak jsme se jim s mým mužem začali věnovat, postupně od dorostenců a dorostenek až k mužům a ženám. Později mě Monika Němečková přizvala k vedení reprezentace dorostenek, kde jsme společně trénovaly disciplíny požárního sportu. Trenérství skončilo po šesti letech, s manželem se ale nadále věnujeme dětem“, dodává Dana M.

S reprezentací zažila Dana mnoho úspěchů, ale za ten největší považuje vítězství s družstvem dorostenek na vůbec prvním Mistrovství světa v požárním sportu dorostenců a dorostenek, které se konalo v roce 2014 ve Svitavách. „Tenkrát jsme s týmem nevěděly, jak na tom vůbec jsme a jaká je vlastně naše konkurence. Podařilo se nám získat zlatou medaili, a to bylo to nejvíc, čeho jsme dosáhly. Ne že by jiné mistrovství nebo olympiáda nebyly dobré, ale tohle bylo prostě to první, velmi ráda na to vzpomínám“, říká trenérka. A proč má smysl dělat hasičský sport? V čem je vlastně hasičský sport a všechny jeho disciplíny vlastně zajímavý a atraktivní pro závodníky? Dana M. na to má jasnou odpověď: „Hasičský sport je podobný biatlonu, je v něm hodně disciplín, je tam napětí, že pořád není nic ztraceno, až do konce závodu je pořád naděje na vítězství.“

Vedle trenérek a cvičitelek nezapomněla Komise rovných příležitostí ve sportu ani na muže, kteří se mimořádně zasloužili o rozvoj sportu žen. Mohlo se jednat o trenéra, který vychoval generace sportovkyň, nebo o člověka, jenž prosazuje rovné příležitosti ve sportu, podporuje aktivní činnost žen ve sportu v různých oblastech a na jakékoli úrovni. Tentokrát byl oceněn fotbalový trenér Zdeněk Rada. Své slovo sdělila přítomným a oceněným i předsedkyně komise Ilona Burgrová: „Jste nedílnou součástí toho ohromného sportovního soukolí, bez vás by nefungovalo. Díky vám, vaší píli a tomu, že jste schopny ukousnout si velkou část vašeho osobního času, může sportovní prostředí vzkvétat. Za to bychom vám chtěli poděkovat.“ (www.olympiskytym.cz)

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska rovněž poděkovalo trenérce Daně Michailidisové v doprovodu jejího manžela za všechnu její práci, energii a zkušenosti, které neustále věnuje a předává mladým závodníkům a závodnicím v hasičském sportu.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS

 

 

Vážení vedoucí sportovních oddílů SDH.

Na základě výzvy Národní sportovní agentury si Vás dovolujeme požádat o aktualizaci činnosti sportovců v centrální evidenci členské základny SDH.

Konkrétně se jedná o aktualizaci všech sportovců, kteří se účastní 6-ti a více oficiálních sportovních soutěží v daném roce.

Pro doplnění uvádíme definici termínu „oficiální soutěž“ z Výzvy Můj klub 2024: Oficiální soutěží se pro potřeby této Výzvy rozumí sportovní soutěž řízená sportovním svazem (tj. SH ČMS) dle bodu 2.7., krajským nebo okresním sportovním svazem (tj. KSH nebo OSH) dle bodu 2.8., a která je uvedena v jejich oficiálních termínových listinách jednotlivých soutěží (kalendář sportovních soutěží SH ČMS). Cílem soutěže je dosažení sportovního výsledku a porovnání sportovního výkonu.

 

Žádáme všechny sportovní oddíly SDH o provedení aktualizace vyznačením sportovce ve sloupci „Sportovec s 6 účastmi“ (viz. příloha) nejpozději do 10.04.2024

Po té bude provedena sumarizace za SH ČMS a import souboru do rejstříku sportu, dle pokynů Národní sportovní agentury (NSA).

Důvodem aktualizace je výzva NSA směrem k SH ČMS, na potvrzení údajů, které pobočné spolky (SDH) uvádějí v rejstříku sportu např. pro žádost o finanční podporu v programu Můj klub, ale i další výzvy (např. výzva „SVAZY“, tj. finanční podpora okresních a krajských kol).

 

Připomínáme, že soulad centrální evidence SDH s rejstříkem sportu NSA je NEZBYTNÝ.

Pokud jako SDH nemáte přístup do centrální evidence SDH, požádejte o součinnost Vaše okresní sdružení (OSH).

Velmi Vám děkujeme za pochopení a spolupráci.

Věříme, že společně dokážeme na výzvu NSA reagovat v souladu s požadavky.

tisková zpráva GŘ HZS, Praha 21. března 2024

Pro členy dobrovolných jednotek požární ochrany pracujících „na dohodu“ od dnešního dne začíná nově platí výjimka. Není tak povinností zaměstnavatele jim předem rozvrhnout pracovní dobu. Změnu zákona se povedlo prosadit v rekordně krátkém čase.

Obecně platí povinnost zaměstnavatelů plánovat zaměstnancům dobu výkonu práce nejpozději 3 dny předem v případě, že s nimi mají uzavřené dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Nově se však tato povinnost netýkají členů dobrovolných jednotek pracujících na dohodu, tedy „Dohodu o provedení práce“ či „Dohodu o pracovní činnosti“. (Tuto povinnost zaměstnavatelům ukládá novela zákoníku práce od října 2023, která vznikla na základě transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2019/1152.)

V případě jednotek kategorie JPO II a JPO III je pracovně právní vztah založený na DPP nebo DPČ optimální forma vázaného vztahu využívaná minimálně posledních 20 let. Členové JSDH obcí za činnost u zásahu, případně za odbornou přípravu a další činnosti v jednotce (konané mimo dobu jejich běžné pracovní doby u zaměstnavatele, kde je nastaven systém refundace mzdy) získávali jasně definovanou odměnu. Změnou zákona o požární ochraně a nastavením výjimky pro členy dobrovolných jednotek požární ochrany, bude nastaven optimální stav v oblasti plánování doby výkonu práce“ vysvětil genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA, generální ředitel HZS ČR.

Ministerstvo vnitra-generální ředitelství HZS ČR v prosinci 2023 zpracovalo výjimku, kterou výše zmíněná směrnice EU umožňuje mimo jiné pro veřejné záchranné služby: „Pokud je činnost členů dobrovolných jednotek požární ochrany v souvislosti se zásahem vykonávána na základě dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, zaměstnavatel není povinen rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu.“ 

Následně tuto tento návrh úpravy byl předložen v Senátu k již předložené poslaneckému návrhu změny zákona o požární ochraně, jež vznikla v reakci na změny ve stavebním zákoně. Tento pozměňovací návrh pak Poslanecká sněmovna schválila jednomyslně; 127 poslanců bylo pro a žádný proti. Ve Sbírce zákonů byl publikován dne 7. března 2024 a nabývá účinnosti 15 dní poté, tedy zítra, tj. 22. března 2024.  

 

kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich

tiskový mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

mobil: 602 105 376

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.    

 

Žádná z mezinárodních smluv nebo ujednání neupravuje provoz na zpoplatněných silnicích a dálnicích. Ve smlouvě mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách jsou uvedeny pouze případy při přejezdu státních hranic (smlouva byla podepsána ještě před vstupem obou zemí do Schengenského prostoru). V této době také ještě nebyl zprovozněn elektronický systém mýta. Upozorňujeme, že zařazení vozidel do IZS je úprava platná pouze v České republice, a nelze ji aplikovat na pohyb hasičských vozidel v zahraničí. V rámci mezinárodní spolupráce je zavedena vzájemná součinnost v tomto směru, ale jedná se o výjimky, o které je potřeba předem žádat. Tyto výjimky jsou především určeny při poskytování pomoci nebo při cvičení. Při zásahu v rámci přeshraničních spolupráce (nebezpečí z prodlení) – bychom mohli očekávat problémy pouze na dálnici D2, v jiných regionech zatím nejsou placené úseky silnic a dálnic. Dle informace HZS Jihomoravského kraje – nebyly obdrženy pokuty při zásahové činnosti. 

      V případě družební návštěvy u hasičů na Slovensku, doporučujeme kontaktovat své protějšky, které by popř. měly výjimku z placení mýta zařídit prostřednictvím Sekce krizového řízení Ministerstva vnitra Slovenské republiky nebo Prezidia Hasičského a záchranného zboru SR. V opačném případě je potřeba mýto uhradit, a to jak pro vozidla do 3,5 tuny, tak pro vozidla nad 3,5 tuny.

V případě, že zřizovatel JPO obdrží pokutu v rámci zásahové činnosti, prosíme o postoupení této informace vedoucí oddělení IZS a humanitární pomoci MV-GŘ HZS ČR plk. Ing. Ivě Brejzové (email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Recykloliga 2023 má své konečné vítěze. Výherci III. kola a super finále byli vylosováni ve středu 13. března v Hasičském domě. Ve třetím kole se losovalo ze 548 losů (svozů elektra), zapojeno bylo 546 SDH. Za každý svoz elektra v daném období získal SDH jeden los. Celkem se v Recyklolize odevzdalo 1 849 losů, zapojeno bylo 1 005 SDH. Vítězem III. kola se stal SDH Veselá u Semil, vítězem super finále se stal SDH Svobodné Heřmanice.
Nekončíme! Pokračujeme a recyklujeme i v roce 2024.

Recykloliga 2024

Každý sbor dobrovolných hasičů, který během jednoho ročníku zorganizuje a uskuteční sběr a objednávku svozu elektroodpadu, získá los. V průběhu roku se pak uskuteční losování o finanční výhry. První je za období duben až květen, druhé kolo za červen až září a třetí za říjen až prosinec. V každém kole je vylosováno celkem 10 výherců z řad sborů. Vylosované sbory v čtvrtém až desátém pořadí obdrží peněžitou odměnu ve výši 1 000 Kč, na třetím místě ve výši 2 000 Kč, na druhém jde od 3 000 Kč a na prvním 5 000 Kč. Ve čtvrtém kole je pak vylosován super vítěz a tento sbor obdrží 10 000 Kč.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS