SPOLEČNÍK a SPOLEČNICE

Vážení vedoucí kolektivů mladých hasičů, Vážení trenéři sportovních oddílů mládeže SDH,

letošní rok pro nás pro všechny připravil těžkou zkoušku.

Nemůžeme se scházet s našimi hasičaty, nemůžeme sportovat, tvořit, chodit do přírody, výletit ani jezdit na víkendovky. Nemůžeme zkrátka dělat to, co tolik milujeme, bez čeho je náš život poloviční. Ano, nemůžeme to dělat všichni společně tak, jak jsme zvyklí, jak je to pro nás běžné. ALE…

Jsme spolek, jehož výsadou je pomáhat, spolupracovat, být odvážní a obětavíJsme spolek, který si umí poradit právě ve chvílích nelehkých. A právě takové všichni prožíváme. Pandemie Covid-19 nám všem vzala svobodu života. Přesto vy všichni dokazujete, že být dobrovolným hasičem je poslání.

S pomocí sociálních sítí hledáte cesty, jak být s „vašimi dětmi, dorostenci a dorostenkami“, hledáte cesty jak je motivovat, aby byli odpovědní a dodržovali stanovená opatření, hledáte cesty,  jak „být spolu“. Vedete  mládež k pomoci bližnímu, využíváte 3D tiskárny, šijete s dětmi roušky, roznášíte letáčky… Mnozí z vás se i letos zapojili do dobrovolnických a charitativních projektů Květinový den Ligy proti rakovině nebo 72 hodin České rady dětí a mládeže a dalších.

Velmi vám za to děkujeme!

Na jaře jsme se pokusili vám podat pomocnou ruku projektem Společník, který v podstatě má své využití v jakékoliv době. Věříme, že i nyní vám může být oporou a motivací. 

V současné chvíli přicházíme s Projektem SPOLEČNICE, kamarádkou Společníka. Našim cílem je občas, v nepravidelných intervalech, představovat vaše náměty a nápady, jak se se současnou situací u vás v kolektivu či oddíle vyrovnáváte, jakou formu volíte kontakt s dětmi, co připravujete dál, co chystáte na adventní čas apod. Pište nám svoje nápady, zkušenosti, posílejte odkazy především na vaše webové stránky, či facebookové příspěvky. SPOLEČNICE velmi ráda zprostředkuje vaše náměty dalším kolegům. Pomozme si vzájemně, má to smyl!

Úsek mládeže SH ČMS v současné době připravuje podklady pro podání žádosti o dotaci na rok 2021 do výzvy Programů na podporu práce s dětmi a mládeží pro NNO (volný čas, vzdělávání, tábory a další). I v tomto případě se na vás obrátíme s žádostí o pomoc, abychom mohli projekt připravit kvalitně v souladu s vašimi plány práce v kolektivech. V nejbližších dnech zveřejníme google dotazník, prosíme vás o jeho vyplnění, aby údaje, které uvedeme v projektu na rok 2021 byly co nejrelevantnější. Děkujeme!

Uspěli jsme ve výzvě Investice, ze které bude pořízen materiál pro táborovou základnu Bílé Poličany a další. Zároveň je vyhlášena výzva Můj klub pro sbory dobrovolných hasičů, která je určena pro sportovní oddíly SDH, které pracují s dětmi a mládeží do 23 let. Ano, málokdo má asi v této době náladu a chuť tvořit dotační žádosti. Přesto, nepodceňujme možnosti finančního zabezpečení naší budoucí činnosti s dětmi a mládeží. Buďme odpovědní a uvážliví. Chceme-li v budoucnu naši práci nastartovat v plné míře, musíme ji finančně zajistit! Nebojte se a pojďte do toho! Jsme tu pro vás kdykoliv budete potřebovat.

Své náměty do projektu Společnice i dotazy k Můj klub směřujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.606 683 699

Milí vedoucí, trenéři,

děkujeme vám za práci, kterou odvádíte pro naši hasičskou mládež i pro společnost. Jsme přesvědčeni, že ač je zkouška, kterou procházíme velmi těžká, společně ji zdoláme a zapíšeme si do našich pomyslných indexů: SLOŽENO, USPĚL/USPĚLA, A*.

Přejeme vám pevné zdraví a udržme si víru ve společný radostný a spokojený život.

Za ÚORM

Monika Němečková, náměstkyně starosty SH ČMS pro úsek mládeže

Josef Bidmon, vedoucí ÚORM


Milí mladí hasiči a hasičky, Vážení vedoucí,

je polovina března a my všichni jsme se velmi těšili, jak rozjedeme první část halové sezóny, společně vyběhneme do přírody, na hřiště či do lesa. Bohužel, někdy se naše přání nepotkají se skutečností. Když už v této obecně napjaté chvíli nemůžeme dělat to, co nás baví a především nemůžeme být spolu, pokusili jsme se s mými kolegy z ústřední rady a dalšími kamarády připravit pro vás malý experiment, který jsme nazvali SPOLEČNÍK.

Je to dílo momentální myšlenky, rychlých reakcí a obětavých a ochotných lidiček kolem nás. Jsme si vědomi, že zdaleka není a nebude dokonalé, přesto jdeme do toho. Každý den vám prostřednictvím www.dh.cz a facebooku SH ČMS přineseme námět na drobnou aktivitu či hru, kterou, když se vám bude líbit, si můžete vyzkoušet. Budeme střídat činnosti pro menší i větší mladé hasiče, možná si troufneme i na dorost. Naše zaměření: vytvoř si, pohybuj se, zamysli se, namaluj si a další.

Za ÚORM

Monika Němečková

Na základě řady žádostí jsme pro vás dali dohromady vybrané náměty z projektu SPOLEČNÍK, který byl aktivitou ÚORM během jarní pandemie koronaviru v roce 2020. Všechny úkoly jsou pro vás k dispozici ke stažení v tiskové verzi.

SPOLEČNÍK a něco navíc - tisková verze ke stažení

PROJEKT SPOLEČNICE, NÁMĚT 19.

Pandemie Covid – 19 přinesla i obrovský zásah do vzdělanosti školáků a studentů. Při naší mimoškolní práci s dětmi a mládeží se snažíme reagovat i na tento negativní jev a ZMÍRNIT DOPADY COVID – 19 v této oblasti. Propojení formálního a neformálního vzdělávání je pro nás klíčem k úspěchu.

K tomuto námětu rádi uveřejňujeme práci vedoucích z SDH Svaté Pole z OSH Příbram.

K otestování vědomostí mladých hasičů zde využili Google forms, pomocí které lze tvořit ankety, dotazníky, či právě testy. 

„Do testů jsme použili vše, co děláme při trénincích nebo při soutěžích, a bylo to možné překlenout do podoby on-line testů. Nechyběla hasičská tématika, topografie, zdravověda, uzly, odznaky odbornosti, hra Plamen, historie hasičů atd.. Použili jsme otázky, spojovačky - přiřazovačky, praktické nácviky, pohyb venku atd. Některá cvičení vyžadovala zapojení rodičů či sourozenců, například při štafetovém "domácím" běhu všech členů rodiny. Největší radost a odezvu vzbudily testy u přípravky," uvádí vedoucí Josef Pecka.

Vzory testů:

PŘÍPRAVKA 1

PŘÍPRAVKA 2

PŘÍPRAVKA 3

MLADŠÍ ŽÁCI - TEST

MLADŠÍ ŽÁCI - VYHODNOCENÍ

STARŠÍ ŽÁCI - TEST

STARŠÍ ŽÁCI - VYHODNOCENÍ

HRA PLAMEN - TEST

HRA PLAMEN - VYHODNOCENÍ

HISTORIE HASIČŮ - UKÁZKA

 

Jedná se o poslední příspěvek do projektu Společnice.

Milí vedoucí mladých hasičů. Společnice se tímto s vámi loučí, děkujeme všem, kdo jste přispěli svými příspěvky. Přejeme vám klidné a spokojené vánoce a věříme, že v novém roce se již budete moci potkávat se svými kolektivy a společně se vrátíme k naší činnosti tak, jak ji máme rádi.

Vaše ÚORM

PROJEKT SPOLEČNICE, NÁMĚT 17.

Námět, který vám dnes, na čtvrtou adventní neděli představujeme, má k vánocům velmi blízko.

Vedoucí z SDH Kostěnice Jana Štěpánková námět více přibližuje: „Je to hra k blížícím se vánočním svátkům. Stačí kliknout na odkaz a hra funguje. My měli na konci pozvánku na vánoční setkání s živým betlémem a vánoční nadílkou. Teď jsem ji ale předělala na univerzální vánoční hru pro všechny malé hasiče"

Zachraňte hořící stromeček v jejich hře! :) Odkaz na hru: https://docs.google.com/presentation/d/1LOGvo_dKBH9OXZumhBJ2naVwpva_QUT5TSPuNW6VkXY/edit?usp=sharing

PROJEKT SPOLEČNICE, NÁMĚT 18.

Dnešní námět se jmenuje Stopovačka a pochází z SDH Želčany. Jedná se o stezku, při níž se plní úkoly a odpovídá na otázky. Cílem andělské stopovačky je projít po skupinkách celou označenou trasu (fáborky, šipkami namalovanými křídou  či z klacíků na zemi apod.) a plnit úkoly, které jsou různě ukryty po trase. V cíli na děti čeká ANDĚL, kterému každý řekne básničku a za to dostane malou odměnu.

„Stopovačka proběhla v rámci pravidelné schůzky, jako první akce po omezení činnost v říjnu, kvůli covidu," popisuje vedoucí Jana Škalová a dodává: „Stopovačku plánujme uspořádat ještě dvakrát, děti musí být nyní co nejvíce venku."

Ke stáhnutí:

PRŮVODCE - POKYNY KE HŘE

KARTA

PSANÍČKO

ÚKOLY

PROJEKT SPOLEČNICE, NÁMĚT 16.

Dnešní námět pochází od vedoucích ze sboru dobrovolných hasičů Hrobce.

„V nesnadné době, kdy se hasičské děti nemůžou setkat, jsme pro ně na tento víkend připravili akci Namaluj své hasičské auto. Namalované obrázky bylo možné pak vložit do připravené krabičky, která byla umístěná v autobusové čekárně v Hrobcích. Děti se moc snažily a za jejich obrázky jim moc děkujeme," uvedl sbor na svém facebooku.

V Hrobcích tak proběhla krásná výstavka kreseb. Ve svých kolektivech můžete vymyslet i jinou formu tvoření, kterou zadáte svým mladým hasičům. Nezapomeňte, že startuje POŽÁRNÍ OCHRANA OČIMA DĚTÍ 2021, do které se můžete ve svých kolektivech zapojit také (a co víc, třeba oba náměty zkombinovat!).

P.S.: Protože námětu není nikdy málo: na fotografiích z facebooku SDH Hrobce je zachycena tamní "knihobudka" (jednoduchá forma sdílení knih). Také už máte ve své obci takovou?

Hrobce 3

Hrobce 2

Hrobce 1