Současná situace, která postihla nejenom Českou republiku, ale i celou Evropu v souvislosti s rozsáhlou pandemií a šířením koronaviru, zasáhla všechny skupiny obyvatelstva bez výjimky věku nebo územní příslušnosti. Dobrovolní hasiči z celé ČR se zapojují do potřebné pomoci, ostatně jak už to dělají ve své historii celé tři století.

Mnoho sborů se zcela spontánně prostřednictvím jednotlivců, ale i provizorních „dobrovolnických skupin“ zapojilo do šití roušek, které jsou nezbytné k zakrytí nosu a úst a kterých je mezi lidmi zásadní nedostatek. Jedním z nich je i družstvo žen z SDH Zliv, které se také rozhodlo pro šití roušek zdarma. „Původně celý plán vznikl jako snaha zajistit roušky výjezdové jednotce obce Zliv, která by v případě potřeby zasáhnout venku, neměla dostatek ochranných prostředků. Následně se plán rozvinul i pro členy SDH, po nich hned následovali senioři, jakožto nejzranitelnější skupina, poté ostatní obyvatelé“, říká Markéta Tischlerová z SDH Zliv.

Kromě šití organizují „dobráci“ ve spolupráci s obcemi a městy i sbírky šňůrek, tkaniček, gumiček nebo stužek, které by byly vhodné pro výrobu roušek a další podpůrné aktivity. Mnoho jednotek i sborů nabízí pomoc seniorům, zdravotně indisponovaným lidem, lidem se sníženou imunitou a lidem v karanténě, ve formě zajištění běžného nákupu potravin a léků.

Důležitá pro řadu měst a obcí je i technická pomoc, kterou zajišťují JSDHO jako organizační složky samosprávy. Hasiči z města Nymburk pomáhali s demontáží stavebních buněk, místo kterých byla umístěna speciální mobilní buňka, která nyní slouží jako místo prvního kontaktu s pacienty přicházejícími do městské nemocnice. V nemocnici v Kyjově pro změnu členové jednotky doprovázejí potenciální rizikové pacienty na cévní ambulanci.

V souvislosti s avizovanými zásilkami ochranných pomůcek vznikl v Opočínku v Pardubickém kraji centrální sklad (za běžného režimu sklad Policie ČR) pro všechen dovezený materiál. Na letišti v Pardubicích pak v sobotu 21. března přistál letecký speciál Antonov An-124 Ruslan, který z Číny přivezl zakoupený zdravotnický materiál a který obsahoval především zdravotnické ústenky, respirátory, ochranné brýle a ochranné obleky. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický svolal jednání se zástupci dobrovolných hasičů v kraji v čele s krajským starostou Josefem Bidmonem, ohledně koordinace a následné distribuce dovezeného materiálu.

„Vzhledem k tomu, že bychom se již v tomto týdnu měli dočkat většího množství ochranných pomůcek z centrálních dodávek státu, tak je nutné posílit personálně také naše připravené sklady a dopravu materiálu. K tomu navíc začne naše Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích vyrábět až 1,5 tisíce litrů dezinfekce denně, kterou je nutné ihned po naplnění rozvážet do regionu, aby se dostala ke všem potřebným skupinám. Dobrovolní hasiči jsou nám plně k dispozici, jelikož disponují jak personálními kapacitami, tak také dopravními automobily, které mohou posloužit na převoz jednotlivého druhu materiálu ze skladů do obcí s rozšířenou působností,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že předpoklad nasazení je od soboty. Hasiči slíbili, že jsou plně připraveni pomoci se vším, co bude aktuálně nutné. Další plně naložený Antonov An-124 Ruslan přistane v Pardubicích v úterý 24. 3. s další zavážkou, následovat budou postupně další.

Děkujeme všem za pomoc, nejsme schopni o vás o všech napsat, ale to není v tuto chvíli důležité. Důležité je, že jste tam, kde je vás momentálně potřeba.

Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS