Až stovce rodin prchajících z Ukrajiny pomůže vedení Mostu. Nabídne jim ubytování a stravu v hotelu Cascade, který je v majetku města.
„V úterý 1. března navíc proběhne jednání s vlastníkem několika bytových jednotek, který je ochoten tyto poskytnout ukrajinským uprchlíkům. Rád bych ale apeloval na další vlastníky bytových jednotek, aby se ozvali vedení města a projednali možnost jejich poskytnutí pro tyto účely. Budeme také jednat s vlastníky hotelů či ubytoven na území města tak, aby se i oni zapojili do pomoci v této nelehké době,“ uvedl primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST).
Město je podle něj také připravené poskytnout metodickou pomoc občanům Ukrajiny s vyplněním potřebných dokladů, pomoc s překladem dokumentů do českého jazyka, pomoci s koordinací dopravy a zapojením neziskových organizací.„Vzhledem k tomu, že město je akcionářem společnosti Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, je připraveno na své náklady zajistit transport osob, které opustily území Ukrajiny,“ doplnila mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová.
Ivan Fedotov z Teplic vypravil o uplynulém víkendu se svými přáteli na hranice Ukrajiny devět aut, kterými dovezl potřebné věci, které darovali lidé. Včera již mířil s několika matkami a jejich dětmi zpět do Česka. Fedotov na facebooku uvedl, že se mu neustále ozývají dobrovolníci, kteří by se chtěli také zapojit do pomoci lidem prchajícím před válkou. Chce se s nimi domluvit na případné další výpravě, až přiveze první uprchlíky z Ukrajiny. „Také bychom chtěli požádat Tepličáky, jestli nevíte o někom, kdo by nám poskytl nějaké prostory pro skladování humanitární pomoci,“ vyzval obyvatele města dobrovolník.
 
Kvůli uprchlíkům ukončí očkování
Liberecký kraj chce kvůli pomoci uprchlíkům z Ukrajiny urychlit uzavření největšího očkovacího centra v kraji, které od loňského února funguje v budově D u Krajského úřadu v Liberci.
Původně mělo ukončit provoz 25. března a přestěhovat se do areálu liberecké nemocnice. V sousedních místnostech začne v úterý pracovat Krajské koordinační centrum pomoci pro Ukrajinu a kraj chce pro uprchlíky využít i tyto prostory, řekl včera novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
 
Sklad pomoci v České Třebové
Součástí systému centralizované humanitární pomoci pro Ukrajinu, který buduje Pardubický kraj, má být i centrální sklad, do kterého by byl svážen materiál z celého regionu. Na základě jednání hejtmana Martina Netolického (ČSSD) s vedením České Třebové zřejmě vznikne v bývalém průmyslovém areálu, který město získalo nedávno do svého majetku. V tomto objektu bude pomoc zaevidována, protříděna a připravena k převozu, a to i ve spolupráci s neziskovými organizacemi.
„Již ve středu chceme sklad otevřít. Svážet se sem budou sbírky z celého regionu, které se již na mnoha místech organizují,“ vysvětlil hejtman Netolický.
„V rámci nedělního jednání se nám jako vhodný jevil bývalý areál společnosti Böhm-Plast- -technik v Bezděkově. V současnosti je tento areál zcela prázdný bez využití, přitom zahrnuje vedle administrativní budovy také objekty bývalé lisovny a další prázdné haly. Je to ideální prostor, kam budou moci obce, dobrovolní hasiči i neziskové organizace dovážet humanitární sbírky potravin, hygienických potřeb, drogistického zboží,“ doplnil Martin Netolický.
 
zdroj: Právo-Severovýchodní Čechy, 1. 3. 2022, s. 10.