Další společné jednání zástupců GŘ HZS a SH ČMS, se uskutečnilo v úterý 6. prosince v Praze. Za profesionální hasiče se jednání zúčastnili generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček, dále jeho náměstci Petr Ošlejšek, Slavomír Bell, Daniel Miklós a František Vavera. Za dobrovolné hasiče byla přítomna starostka Monika Němečková, náměstci Zdeněk Nytra, Josef Bidmon, Jaroslav Salivar, Richard Dudek a Dana Vilímková. Přítomen byl rovněž vedoucí ÚKRR Jan Bochňák. Dalšími přizvanými hosty byl vedoucí pracoviště komunikace HZS ČR Tomáš Pořízek a tisková mluvčí SH ČMS Irena Špačková.

Jako první otevřela starostka otázku obnovy smlouvy o vzájemné spolupráci mezi HZS ČR a SH ČMS. Současná smlouva neobsahuje všechna aktuální témata, od doby jejího vzniku se vzájemná spolupráce značně posunula, zejména v souvislosti s řešením mimořádných událostí. Kromě spolupráce v oblasti sportu je žádoucí doplnit smluvní vztah o další oblasti jako je například participace na vzdělávání v oblasti humanitární pomoci nebo součinnost v oblasti komunikace a další. V návaznosti na předchozí jednání s GŘ HZS starostka uvedla, že se úspěšně rozběhla iniciativa ohledně skupin dobrovolníků ochrany obyvatelstva, v SH ČMS se této záležitosti věnuje ústřední odborná rada ochrany obyvatelstva, její vedoucí Pavel Říha a další kolegové již zahájili jednání se zástupci HZS.

Nezbytnost jednání vyvstala zejména v souvislosti s přímým zapojením členů sborů dobrovolných hasičů do pomoci obcím během covidové pandemie, ale i v souvislosti s požárem  v Hřensku či působením dobrovolných hasičů v KACPU (Krajská centra pomoci uprchlíkům). V. Vlček sdělil, že je pro tuto oblast nutné zvolit expertní tým z obou stran, aby pokračoval ve vzájemném jednání. Dále uvedl, že tato iniciativa přímo souvisí se zabezpečení civilní ochrany a musí probíhat v součinnosti s armádou. V. Vlček informoval o pilotním projektu Centrum bezpečí (Karlovy Vary), jehož cílem je preventivní výchova občanů k ochraně a obraně. Další podobný projekt se připravuje v Moravskoslezském kraji. V budoucnu je v plánu, aby kapacita těchto center v krajích obsáhla více než 50 tisíc osob ročně.

Vzájemnou shodu obě strany potvrdili v oblasti sportu, zejména v zachování společného MČR v požárním sportu, společné reprezentace a soutěží v jednotlivých krajích, jedná se o historický kontext a tradici. Náměstek Z. Nytra uvedl, že na mezinárodním poli došlo k pozastavení členství v MFHZ se sídlem v Moskvě, naopak se zintenzivnilo jednání v Mezinárodní organizaci CTIF, kde na podnět české strany vzešel návrh na zřízení komise požárního sportu, která by se oddělila od klasických disciplín CTIF.

Starostka apelovala na zlepšení a zrychlení vzájemné komunikace mezi GŘ HZS a SH ČMS, dle jejích slov to povede především k zefektivnění informovanosti směrem ke členům sdružení, popř. obcím, ale i široké veřejnosti. Dále vznesla otázku, zda se uvažuje o obnovení investičního grantu Ministerstva vnitra. Ředitel V. Vlček zmínil, že v tuto chvíli je nutné tyto investice řešit formou krajských dotací. Dále P. Ošlejšek uvedl, že nutné zpřesnit mezikrajskou komunikaci směrem k obcím, a to nejen v návaznosti na zkušenosti v souvislosti s dotací na mimořádné odměny za Hřensko. Všichni přítomní se dále shodli, že nutné apelovat na vzájemnou spolupráci a komunikaci především mezi veliteli jednotek a starosty sborů.

Ředitel V. Vlček rovněž sdělil, že ambicí HZS je posilovat personální stavy hasičského záchranného sboru ve výjezdových jednotkách, snaha je rozšířit služební zákon i o členy EU a další. Společnou základnou SH ČMS a HZS ČR zůstává participace na vzdělávání a výchově mladých hasičů.

Starostka v této souvislosti zmínila projekt RESCUE CAMPY, který je určen převážně mladým hasičům od 15 do 18 let a jehož cílem je nejen příprava, ale zejména motivace mladých právě na vstup do jednotky. Tento vzdělávací projekt, který je organizován ve spolupráci s technicky zaměřenými školami, běží již několik let, v roce 2022 probíhá v 11 krajích v ČR, na výuce se podílí lektoři z HZS, pedagogové a další odborníci. Cílem je rozšířit kempy do celé republiky.

Z. Nytra zmínil projednávání novely zákona č. 361, na základě které se  možnost předčasného odchodu do důchodu bez snížení důchodové dávky týká i podnikových hasičů.  

Na závěr jednání starostka poděkovala HZS ČR za spolupráci v roce 2022 a vyjádřila přesvědčení, že bude v této pozitivní atmosféře pokračovat i nadále ku prospěchu obou stran.

Další společné jednání je naplánováno na první polovinu roku 2023.

 

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS