Naše setkání se uskutečnilo tentokrát na hasičské zbrojnici v Braňanech u Mostu dne 14. 9. 2023. Účast 41 ZH byla nadprůměrná. Je vidět, že jsou naše setkání pro ně zajímavá a táhnou kolegy i ve vysokém věku k hojné účasti. Náš program byl bohatý a i velice zajímavý. K přivítání účastníků jsme po prezenci připravili malé občerstvení, čaj, kávu a obložené mísy, došlo i na koláčky a buchty. Během občerstvení byli účastníci přivítáni starostou KSH Ústeckého kraje panem Jiřím Hencem a seznámeni s programem setkání.

Po občerstvení jsme nasedli do připraveného autobusu, jež si pro nás zapůjčil  starosta OSH Ústí nad Labem Tomáš Mikšovský, kterému bych chtěl touto cestou moc poděkovat, protože tím přispěl k pohodlnější mobilitě účastníků. Vydali  jsme se do našeho prvního bodu zájmu a to na exkurzi nové požární stanice HZS Most.  Po vystoupení na nádvoří stanice, nás vřele přijal ředitel Územního odboru HZS Most a dva velitelé stanic, Mostu a Litvínova. Ti si nás rozdělili na 2 skupiny a provedli nás s dosti podrobným výkladem novými prostorami garáží PS s technikou. Dále pak celým zázemím pro sloužící příslušníky a také pro denní směnu. Během prohlídky padali zvídavé dotazy, na které páni velitelé odpovídali velice odborně. Po hodině a půl jsme museli diskusi ukončit, jelikož už na nás čekal další bod programu, návštěva Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech u Mostu na hlubinném dole Julius III. 

Po vystoupení z autobusu nás v bráně muzea přivítali tři průvodci v montérkách, na první pohled horníci. Ti si nás opět rozdělili na dvě skupiny a rozešli jsme se po rozsáhlém areálu muzea. Hornické prostředí z tohoto areálu jen čišelo! Byli jsme provlečeni sociálním zázemím horníků přes baterkárnu, kde se vedla evidence fárajících horníků. Následně jsme byli naloženi do kodrcajícího vláčku, jež kdysi rozvážel horníky po štolách v podzemí. Pro mne úchvatné místo byla ovšem strojovna kde za pomoci mosazných parních strojů.  Strojník tam pomocí lan spouštěl horníky, či vozíky na uhlí nahoru a dolů do podzemí a to do několika pater dolu. Magické místo, evokovalo tu zodpovědnost strojníka za životy svých kolegů, horníků. Pak následovala procházka mezi důlními stroji usazených přímo na ražbu uhlí, jen je spustit!       Z dolu jsme se pak dosti nepohodlně dostali za pomoci zavěšeného vláčku u stropu štoly, který nás vyvezl na světlo boží. Nakonec jsme si ještě prohlédli výstavu záchranářské techniky a modely rozložení budov po celém areálu. Ti kteří ze zdravotních důvodů s námi prohlídku neabsolvovali, měli možnost posedět u občerstvení v recepci u výstavy Báňské záchranné služby. Připojili se k nám až na závěr, když jsme děkovali průvodcům za odborný výklad a péči jež nám věnovali. Před odjezdem jsme pořídili ještě, pro dokumentaci, společné foto s kterým bychom se rádi na závěr pochlubili.

Opět autobusem, jsme se dále jeli podívat na mostecké moře, jezero, jež vzniklo zatopením bývalého dolu Ležáky. Vzniklo jako výsledek rekultivace bývalého hnědouhelného dolu a bylo pojmenováno k uctění památky královského města Most. Přednášku nám při prohlídce poskytla mluvčí státního podniku DIAMO. Po seznámení se s historií vzniku jezera jsme se opět vrátili na hasičskou zbrojnici Braňany. Na připravený oběd se již všichni, po vykonaném maratonu, moc těšili a předložený gulášek byl tak výborný, že byl často vyžadován přídavek. Na samotný závěr vedoucí aktivu poděkoval za příkladnou kázeň a za zájem o účast na tomto aktivu. Seznámil přítomné s termínem dalšího setkání a to 12. 9. 2024. 

Krajský starosta Jiří Henc na úplný závěr seznámil přítomné se splněnými úkoly krajského sdružení hasičů a také s těmi jež nás ještě splnit čekají.                     

Poděkoval všem a popřál přítomným šťastnou cestu domů.

Vedoucí aktivu ZH KSH ÚL

Václav Hančar