Mimořádnou odvahu projevil liberecký strážník Josef Konývka v pondělí 29. ledna. Byl jedním z prvních, kdo doběhl k baru Černý panter, který se ocitl v plamenech. Někteří lidé z baru vybíhali, mnozí byli popálení, další však byli uvězněni uvnitř. Josef Konývka neváhal a vydal se pro ně. Pomohlo mu i to, že je dobrovolným hasičem. Nyní za svůj čin obdržel medaili.
V pondělí 29. ledna kolem desáté hodiny večerní seděl s kolegou ve služebně v ulici 1. máje v Liberci. Náhle uviděli na ulici skupinku lidí. „Začali křičet, že hoří. Hodili jsme na sebe obleky, seběhli dolů a už byl na ulici cítit kouř. Někteří lidé byli popálení,“ vzpomněl strážník.
Jen pár chvil před tím muž v baru Černý panter vytáhl kanystr s hořlavinou, kterou pomocí látky zapálil a kanystr vhodil dovnitř. Z místa utekl, v baru se ale rozpoutalo ohnivé peklo.
Od svědků se přibíhající strážníci dozvěděli, že v baru zůstaly dvě ženy. „Šel jsem dovnitř. Dostal jsem se jen do první místnosti, v celém baru byla spousta kouře. Nebylo nic vidět. Dal jsem vědět kolegovi a začal se plazit po zemi dovnitř. Jako dobrovolný hasič jsem věděl, že nejméně kouře je u země,“ popsal zásah Josef Konývka.
Doplazil se do rohu, kde si lehl tak, aby nepřekážel přijíždějícím hasičům. „Vzadu, za plameny byly dvě dívky. Vůbec jsem je neviděl, křičel jsem na ně, ať si lehnou na zem, že tam zůstává vzduch. Pak přijeli hasiči, já se vyplazil ven a chlapi je vyvedli.“
O tom, že se do hořícího baru proplazí, ani na chvíli nezapochyboval. „Věděl jsem, že tam jsou lidé. Ty dívky si myslely, že tam zůstanou, lidský hlas je určitě podpořil. A holky to zvládly,“ doplnil Konývka.
Prvními z hasičů, kteří vstoupili do hořícího baru, byli Miroslav Herčík a Tomáš Rybalo. „Velitel zásahu nám řekl, že musíme dovnitř co nejdříve, že jsou uvnitř lidé. Popadli jsme hadici a šli dovnitř,“ popsal Herčík. Josefa Konývky ležícího v rohu si při zásahu ani nevšimli. Strážník se dostal ven bez jejich pomoci.
V prostorách baru nebylo vůbec vidět. Oba hasiči postupovali za sebou, hadice jim sloužila i jako ústupová cesta. Do pěti minut našli obě uvězněné dívky. „Pak jsme prováděli průzkum ještě několikrát dokola, aby tam náhodou nebyl ještě někdo,“ dodal Herčík.
Herčíkův kolega Tomáš Rybalo je služebně starší. Podobných zásahů už pár zažil. „Nejhorší jsou zásahy ve sklepních prostorách. Oheň a kouř jde vždycky proti nám. Nezvyklé bylo to, že osoby byly v prostorách za ohněm, to bylo pro mě něco nového. Naštěstí vše dopadlo dobře,“ popsal Rybalo.
Oba hasiči i liberecký strážník obdrželi medaile HZS Libereckého kraje za mimořádné nasazení při zásazích.
 
15 ZRANĚNÝCH
Při požáru v baru Černý panter (Black Panther) se zranilo 15 osob z 30 přítomných, z toho sedm vážně. „Na místo vyjeli profesionální hasiči z Liberce. Ještě před jejich příjezdem se z budovy samo evakuovalo několik desítek osob. Hasiči po příjezdu na místo z objektu zachránili další dvě osoby,“ řekla mluvčí HZS Libereckého kraje Jaroslava Benešová.
Jedenáct pacientů záchranáři převezli do Krajské nemocnice Liberec, kde byl aktivován traumaplán 2. stupně. Zapojila se Letecká záchranná služba Hradec Králové, která jednoho zraněného transportovala do královéhradecké Fakultní nemocnice. „Pomohli nám kolegové ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, která si převzala jednoho pacienta, který skončil v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, a dva pacienti byli pozemní posádkou transportováni do Prahy do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev.
Samotný bar, do kterého se vcházelo ze dvora, nemá dobrou pověst, podle mnohých se jedná o drogové doupě, které přitahuje podivné existence.
Případem údajného žháře se zabývají krajští kriminalisté. „Zadrželi jsme osobu odpovídající popisu. S ohledem na okolnosti tohoto případu můžeme veřejnost uklidnit, že nehrozí žádné další nebezpečí,“ uvedla krajská policejní mluvčí Klára Jeníčková.
Soud poslal 2. února 33letého muže, který měl čin spáchat, do vazby. „Bude se zodpovídat ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy ve stádiu pokusu a obecného ohrožení. Muži hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest,“ dodala Jeníčková.
 
autor: Jan Sedlák
zdroj: Liberecký deník, 17. 2. 2024