Dobrovolný hasič, ten tvrdý chleba má. Běžně zvládá vykonávat své povinnosti na pracovišti a ve svém volném čase pak navleče hasičský mundúr a upaluje na sraz dobrovolníků, na cvičení, školení, a když je potřeba, tak i k výjezdu, aby pomohl profesionálním hasičům. Čelit přitom musí stejnému riziku a nebezpečí jako ti, pro které je tato činnost jejich povoláním. Letňanští dobrovolníci se takto schází pravidelně jednou týdně. Mají špičkové zázemí a nejmodernější techniku. Pomáhali při řadě mimořádných událostí, ať už to byl požár v Českém Švýcarsku nebo likvidace škod po tornádu na Moravě.
Pracovní náplní muž zákona, ve svém volném čase dobrovolný hasič. Velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Letňanech JAN KOŠŤÁL se rozhodně nenudí. S partou hasičů se schází většinou každé pondělí, kdy s nimi provádí pravidelné cvičení. Do jejich řad se po splnění podmínek můžete klidně přihlásit i vy.
 
Co je podmínkou přijetí?
Podmínek přijetí do jednotky je hned několik: • Dovršení plnoletosti • Adekvátní fyzická kondice • Adekvátní zdravotní stav Toto jsou ty základní podmínky. My ale po svých členech chceme daleko víc. Hledáme týmové hráče, kteří jsou připraveni na sobě pracovat. Hledáme optimisty, kteří neztrácejí dobrou náladu, ani když se vše okolo hroutí. Hledáme ty, kteří nečekají za svou dobrovolnou práci odměnu, ale kterým je tou největší satisfakcí sama možnost pomáhat. Hledáme ty, co mají dobré srdce a pevný charakter.
Komu není ještě 18 let, ten se sice členem jednotky zatím stát nemůže, ale může se stát členem SDH (Sbor dobrovolných hasičů) a pod ním zřízeného kroužku mladých hasičů. Až se začne věk adeptů k této magické hranici blížit, přibereme je přímo k výcviku. Mladí lidé tak mají možnost si k hasičině „přičuchnout“ o něco dřív. „Pod majákem“ se ale ven podívají až po dovršení hranice 18 let.
 
Jaké jsou benefity toho být dobrovolným hasičem? Je nám jasné, že to nebudou ty finanční.
Benefi tů je několik. Patří k nim bezplatný vstup do bazénu a posilovny. Dále je to dobrý tým, dobré zázemí, moderní technika a možnost se neustále rozvíjet. Členové jednotky procházejí množstvím kurzů a školení. Je zde možnost udělat si řidičské oprávnění skupiny C. Dle mého osobního názoru je ten největší benefit v tom, že člen jednotky na sobě neustále pracuje, sbírá zkušenosti a jako jedinec tak neustále roste. Postupem času vykonává různé funkce – od strojníka až po velitele. S tím taky rostou jeho vlastní zodpovědnost a schopnosti, což já za sebe hodnotím jako nedocenitelné.
 
Jak často probíhají výjezdy? S jakým časovým fondem mají zhruba uchazeči počítat?
Počet výjezdů se pohybuje někde mezi 40–100 výjezdy ročně. Každý rok je jiný a každý rok se musíme prát s jiným nepřítelem. Jednou jsou to povodně, jindy zase lesní požáry. Další rok je to uprchlická krize nebo tornádo. Některé roky je mnoho krátkých výjezdů, jindy jsou to výjezdy několikadenní. Počet výjezdů je tedy čistě abstraktní číslo. Naší činností však nejsou pouze výjezdy. Většinu času trávíme výcvikem, údržbou nebo podporou komunitních akcí naší městské části, jako jsou např. čarodějnice a všechny ostatní akce především pro ty naše nejmenší, tedy děti.
Množství času, které do činnosti člen investuje, vychází z jeho časových možností a množství ochoty, které do této činnosti investovat chce. Jsou zde samozřejmě nějaká časová minima, spojená s některými výcviky, ale ta jsou zanedbatelná. Na druhou stranu, do člena výjezdové jednotky jsou vloženy nemalé investice, a to v podobě výzbroje a výstroje. V tomto ohledu si pojďme rovnou říci, že nepodporujeme někoho, kdo se dostaví s velkou pompou třikrát za rok. Investujeme svůj čas a prostředky raději do někoho, kdo to myslí vážně a nějaký adekvátní čas investovat chce.
 
Proč si je dobré zvolit zrovna vaši pobočku?
Letňany jsou nejlepší… Není o čem přemýšlet.
 
Jaký jste tým?
Někdy lepší, někdy horší. Někdy máme rozdílné názory nebo představy, to se pak umíme i pořádně pohádat. Důvodem je fakt, že to děláme ve svém volnu a bez nároku na odměnu. Proto to všichni bereme dost osobně. A to je dobře. Nakonec se ale vždy dohodneme. Za každého člena jednotky bych dal ruku do ohně… A kupodivu mám stále ještě obě, takže to nebude tak špatné.
 
Jaký jste šéf?
Špatný… Má to ale výhody. Můžu se zlepšovat!
 
Co od svých kolegů osobně očekáváte právě vy?
Očekávám charakter a dobré srdce. Očekávám spolehlivost. Očekávám jistou úroveň duševní vyspělosti. Hlavně ale očekávám, že nikdo nikoho nenechá ve štychu. Jsem náročný.
 
Jak probíhá zaškolení? Můžete nám zhruba představit časový harmonogram?
Poté co zájemce přijde a projeví svůj zájem o vstup do našich řad, tak ho necháme chvíli uležet. Dáme mu čas se seznámit s kolektivem a rozmyslet se, jestli si stále za svým rozhodnutím stojí. Následně má před sebou 40 hodin základního vzdělávání. To probíhá zejména v pondělí. Vychází to cca na půl roku. Následně se ho opět zeptáme, jestli jeho rozhodnutí stále platí. Pokud ano a pokud i my stojíme o něj, tak se podepisuje smlouva s MČ na dobu jednoho roku. Od té doby je zájemce členem jednotky na dobu určitou a v průběhu roku si dodělává kurzy, které do té doby nemohl absolvovat, například kurz nositele dýchací techniky. Pak se již může účastnit represivní činnosti a konečně i „vyjet“. Poslední fází je prodloužení smlouvy na dobu neurčitou. V takovém případě je již s daným zájemcem konec a stane se jedním z nás.
 
Co byste ještě zásadního vypíchl pro ty, kteří by měli zájem stát se součástí vašeho týmu?
Asi nic, slov už bylo dost. Teď jsou potřeba činy.
 
Děkujeme za rozhovor!
zdroj: Letňanské listy (Praha 18), číslo 4, 11. dubna, strana 4-5.