Dobrovolní hasiči slaví v tomto roce už 160. výročí své existence. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) jako hlavní organizátor u této příležitosti pořádá Celostátní setkání historických praporů sborů dobrovolných hasičů, které se uskuteční 15. června na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči.

Celorepubliková akce se bude konat pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky RNDr. Miloše Vystrčila. Očekáváno je téměř 8 tisíc dobrovolných hasičů, kteří přivezou svých 760 praporů. Každý sbor si přiveze buď originální prapor, nebo jeho repliku (např. SDDH Litomyšl má originální prapor z roku 1872 uložen v muzeu). Na programu je slavnostní průvod z místního Panského dvora a následné dekorování historických praporů přímo na náměstí. V rámci oslav bude probíhat i udělování Záslužného řádu českého hasičstva, nejvyššího vyznamenání SH ČMS za mimořádné zásluhy o rozvoj dobrovolného hasičstva a záchranářů v České republice. Řád bude letos u příležitosti výročí udělen Václavu Holáskovi. 

V rámci doprovodného programu se představí Žesťový sextet Ústřední hudby Armády ČR, Velký dechový orchestr Letovice, kapela Le Granda nebo šermířská škola Ballestra Telč. Připraveny jsou ukázky výškové techniky Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina, územního odboru Telč, stejně jako přehlídka historické techniky.

Historie hasičstva se počítá od vzniku prvního českého sboru dobrovolných hasičů, který byl založen 22. května v roce 1864 v Hostinci Na Sladovně ve Velvarech. Jednalo se o skutečně první český organizovaný sbor se všemi doklady, jehož zakladatelem byl mladý obchodník Karel Krohn. Dobrovolných hasičů bylo tehdy při svém vzniku 51. V druhé polovině 19. století bylo obecně velmi v módě být členem spolku a možná proto se hasiči nezrodili náhodně a najednou a často existovali v rámci jiných spolků nebo jako samostatná jednotka k ochraně proti ohni.  Jen těžko jde určit přesná časová hranice, kdy konkrétně některé sbory vznikly, a tak jsou určující data přijetí stanov nebo jejich schválení úřady.

Sdružení těmito akcemi chce kromě oslav svého vzniku i připomenout svou dlouhodobou zásluhu na činnosti ve veřejném neziskovém sektoru. Prostřednictvím spolkové činnosti, kterou vykonává, pomáhá vyhledávat a vychovávat členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, udržovat společenský a kulturní život v obcích a zejména podporuje vzdělávání a sportovní aktivity mladých hasičů. V mimořádných situacích v uplynulých letech vždy pomáhali naši jednotlivci i dobrovolnické skupiny včetně dětí, všude tam, kde bylo potřeba lidské pomoci.

 

Kontakty:

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS

tel: 776 270 514

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.