Někteří lidé, se kterými se potkáváte celý život, ve vás velkou stopu nezanechají, některé potkáte párkrát za život a nikdy na ně nezapomenete. Takový otisk zanechal v mnohých dobrovolných hasičích i dlouholetý starosta KSH Královehradeckého kraje JIŘÍ ORSÁK, který zemřel v úterý 9. února 2021. Rázný chlap s patřičným důrazem, neustále sršící vtipem a optimismem, který ale i dokázal v nutných situacích zachovat potřebnou vážnost a klid. V roce 2008 získal titul Zasloužilý hasič, byl dlouholetým členem Výkonného výboru SH ČMS, nejvyššího rozhodovacího orgánů sdružení, i organizátorem Mistrovství ČR v klasických disciplínách CTIF ve Dvoře Králové.

Kromě práce u hasičů se věnoval i organizaci dětských táborů v Dobřanech, Bílých Poličanech a Stárkově a hasičskému kroužku v Malých Svatoňovicích. Starosta obce Malé Svatoňovice Vladimír Provazník byl jedním z těch, který si prošel jeho výchovou a navázal s ním spolupráci i jako starosta. „Na Juru jsem se mohl vždy a se vším obrátit. Rád pomohl, poradil nebo zajistil vše potřebné. V životě obce byl důležitou a výraznou osobností, několik let působil v zastupitelstvu a radě obce. Staral se o kulturní dění v obci, ve spolupráci se členy místního SDH zajišťoval organizaci mnoha akcí. V posledních letech technicky a svou zručností zajišťoval instalaci velikonočních a vánočních výstav, kterými je naše obec vyhlášená. Byl neodmyslitelnou osobností Studáneckého masopustu, současně i iniciátorem zavedení této tradice u nás.“

Zapálení pro hasičské sdružení bylo u Jiřího Orsáka velice neobvyklá. Díky svému charismatu si dokázal podmanit všechny ve svém okolí. Dobrovolní hasiči v Královehradeckém kraji jsou mu za mnohé vděčni, především i díky jeho úsilí bylo hasičstvo v tomto kraji posouváno dopředu a respektováno jako jedna ze základních složek IZS. Starosta Orsák se přičinil o vznik řady dotačních programů, které byly hasičům „šité na míru“. „Myslím, že by se dalo říct, že byl „Otcem“ všech hasičů v Královehradeckém kraji“, dodává starosta Provazník.

Z odezvy na jeho úmrtí je patrné, že dobrovolní hasiči jsou Jiřímu Orsákovi za mnohé vděčni a nikdy na něj nezapomenou.

Čest jeho památce.

Autor: Mgr. Irena Špačková (tisková mluvčí SH ČMS)