Nejpozději za dva měsíce dokončí stavbaři poslední práce na novém běžeckém tunelu a dalším zázemí u benešovského atletického stadionu v areálu Sladovka. Dvoupodlažní budova měla být podle původních plánů hotová do konce roku. „Dokončení bylo posunuto na 30. dubna kvůli pandemii covidu-19 a z důvodu složitosti a změny základů. Hladina spodní vody se ukázala být na vyšší úrovni, než bylo prokázáno u stavby atletického oválu,“ vysvětlila Pavla Novotná z odboru investic benešovské radnice.
 
Nová tribuna
Stavba na sportovišti začala loni v květnu. V přízemí dvoupodlažního objektu bude tréninková běžecká čtyřdráha s tartanovým povrchem, pískovým doskočištěm, šatnou a sociálním zázemím, které až dosud na stadionu sportovcům chyběly. Dalších šest samostatných šaten s umývárnami, kanceláří, společenskou místností, recepcí a hygienickým zázemím pro veřejnost budou v patře. Součástí objektu je také zastřešená tribuna s terasou pro 260 návštěvníků. Do budovy se podle projektu dostanou i hůře pohybliví lidé, protože je úplně bezbariérová.
Ve sportovně relaxačním areálu Sladovka byl zatím jen atletický ovál s víceúčelovým travnatým hřištěm pro fotbal, ragby či atletické disciplíny, dále pumptracková dráha nebo workoutové hřiště. Nedaleko je také zimní stadion a plavecký bazén. „Běžecký tunel je určený především na zimní tréninky. Budeme ho využívat nejen my, atleti, ale také přípravkoví fotbalisté. Před pandemií s námi běžně trénovali na venkovním stadionu,“ řekla předsedkyně benešovského atletického oddílu a manažerka stadionu Lenka Křížová.
Nový běžecký tunel se šatnami a tribunou bude pro tamní atlety dárkem k pátým narozeninám jejich oddílu. Nyní má téměř tři sta členů ve věku od 3 do 19 let. „Plus máme několik starších členů, kteří v oddíle sice nevyrostli, ale běhají za něj,“ doplnila Křížová.
Na venkovním atletickém stadionu běžně trénují rovněž volejbalisté, hokejisté a další sportovci. Také oni se v zimě přesunou do běžeckého tunelu. „Budeme rádi, když do něj budou chodit trénovat i děti z mateřských a základních škol a sportovní kluby z okolí,“ uvedla manažerka stadionu. V určitých časech budou kryté dráhy přístupné také pro rekreační sportovce z řad veřejnosti.
Ve středních Čechách trénují atleti v běžeckých tunelech ve Vlašimi, Českém Brodě, Příbrami, Nymburku nebo Kolíně. Kolínští atleti využívají šedesátimetrovou stavbu na zimním stadionu pro běhy na krátkou trať a skoky do dálky. Tunel si pronajímají i stolní tenisté nebo plavecký oddíl ke svým suchým tréninkům. Běžně se v něm rozcvičují i hokejisté.
 
Zatrénují si i hasiči
V Nymburku se v krytém tartanovém tunelu scházejí přes zimu na tréninky například i vyznavači hasičského sportu ze Sdružení hasičů ČechMoravy a Slezska, které zastřešuje sbory dobrovolných hasičů.
Jeden z posledních atletických tunelů ve středních Čechách začal fungovat před dvěma lety ve Staré Boleslavi na stadionu v Houštce, kde zaběhl čtrnáct rekordů olympijský běžec Emil Zátopek. Jeho následovníci sice netrénují v těžkých vojenských botách jako on, ale běhat mohou za každého počasí na kryté čtyřdráze.
Podobná bude ta, která už se rýsuje v Benešově v areálu Sladovky. „Dodělané je dřevěné podbití nad velkou diváckou tribunou a všechny zámečnické prvky,“ popsala Pavla Novotná.
Až dělníci položí vrchní tartanovou vrstvu v běžeckém tunelu, dokončí technici všechny vnitřní povrchy. Namontují vybavení šaten a společných prostor. Osadí dále vnitřní dveře, vymalují a dokončí nátěry. Pak budou následovat další úpravy venkovní komunikace a terénní úpravy kolem celého tunelu.
Za dvoupodlažní budovu s běžeckým tunelem u atletického stadionu zaplatí město 59,7 milionu korun. Od ministerstva školství na její výstavbu dostalo dotaci vy výši 27,9 milionu.
 
Více soutěží
Vedle velkého rozšíření tréninkových možností budou mít benešovští atleti díky novému běžeckému tunelu s pískovým doskočištěm také více závodních možností. Po jeho zprovoznění totiž budou moci pořádat okresní, krajské, ale i republikové soutěže.
Pro sportovce i diváky V nové dvoupodlažní budově u benešovského atletického stadionu najdou zázemí kromě sportovců také diváci. Z nové venkovní tribuny (obrázek nahoře), kam se vejde naráz až 260 diváků, bude možné sledovat soutěžní disciplíny a sportovní zápasy na venkovním travnatém hřišti i atletickém oválu. Uvnitř nové stavby bude v prvním patře recepce se společenskou místnostní (oblázek vpravo) a hygienické zázemí pro veřejnost. Sportovci zde budou mít k dispozici šest samostatných šaten s umývárnami. Tréninková běžecká čtyřdráha s tartanovým povrchem (obrázek vpravo dole) a pískovým doskočištěm bude v přízemí společně s dalšími ze šaten a sociálním zařízením pro trénující atlety. 3x foto: MÚ Benešov
 
Autor: Jaroslava Šašková redaktorka MF DNES
 
zdroj: MF dnes – Střední Čechy, 26. února 2021