Na podzim roku 2017 znovuobnovili mladé hasiče, kteří pokračují v tradici , jenž v Leskovicích vždy byla. „V současné době máme 28 aktivních dětských hasičů, kteří k nám na tréninky jezdí z Leskovic, Radomyšle, Klínovic a Chrašťovic. Tréninky probíhají vždy v neděli v odpoledních hodinách. Nejedná se pouze o práci s hasičskou mašinou a trénováním požárního útoku, ale rozvíjíme i všeobecné znalosti jako je například práce s buzolou a mapou, znalost topografických značek, vázání uzlů a mnohé další,“ říká za leskovické hasiče Michaela Kadečková a dodává: „Soutěžíme v kategorii přípravka a mladší žáci, naši mladší žáci jsou již také zapojeni do okresního kola hry Plamen.“
ZASÁHL COVID
Rok 2020 hasiče nejen výrazně zaskočil, ale hlavně pozastavil v rozletu následkem vládních omezení z důvodu šíření nákazy koronaviru.
Soutěží se sbor účastní již od roku 2018. Jako všude, tak i v Leskovicích byly začátky poměrně těžké a na hasiče čekala dlouhá cesta, v průběhu času ale nasbírali spoustu zkušeností a poprali se i s velkými věkovými rozdíly dětí ve vesnici, kde je opravdu někdy zajímavé postavit soutěžní družstvo tak, aby splňovalo věkovou hranici od do. Děti jsou ale velcí bojovníci a za velké podpory vedoucích i rodičů se snaží umísťovat na lepších a lepších pozicích, ale co je pro sbor důležité tak stále je tato aktivita baví.
BEZ TRÉNINKŮ
Po první účasti na podzimním kole hry Plamen bylo zrušeno jarní kolo a i celkové umístění nebylo dokončeno. „Celé jaro jsme bohužel netrénovali. Byli jsme rádi, že konec léta byl vzhledem k rozvolnění trošku klidnější a mohli jsme 23– 24. srpna zorganizovat každoroční stanování, kde děti trénují Běh požární všestrannosti, navíc ještě zpříjemněný nejrůznějším doprovodným programem,“ doplnila Michaela Kadečková.
autor: Petr Škotko