Jana Peroutková – MODERÁTORKA, PARTNERKA JAKUBA PODANÉHO
 
6. LISTOPADU 1989 V BENEŠOVĚ V lednu nahradila Danielu Písařovicovou v hlavní zpravodajské relaci České televize Události. S novinařinou se seznámila už při studiu sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, v ČT začínala jako asistentka editora, poté působila v několika pořadech. Nyní dokončuje politologii na Metropolitní univerzitě v Praze.
CO MI ŘÍKÁ FOTBAL
Jako spoustu dalších sportů jsem ho hrála na základce i na gymnáziu. Později jsme s kamarádkami chodily víc na stadiony než do divadel a měly jsme přehled. Rozhodně jsem se v lize orientovala víc než teď, kdy fotbal beru hlavně jako Jakubovu práci.
NÁŠ ŽIVOTNÍ RYTMUS
Kuba jezdí každé ráno do Jablonce, ale stihne se vrátit, než odejdu do práce. Některé dny se tolik nevídáme, ale já zase nepracuju denně. Jakub ovšem nemá volné víkendy, ale to mi nevadí, umím si udělat vlastní program. Vynahrazujeme si to tím, že fotbalisti mají dvakrát ročně delší volno, takže tam směřujeme společnou dovolenou.
JAKUBŮV VZTAH K MOJÍ PRÁCI
Kuba politiku sleduje. Často bývá rozezlený a snaží se mi radit: „Proč se nezeptáš na tohle? Tohle mu vytmav.“ Samozřejmě se nenechám ovlivnit ani jím.
ČÍM JSOU PRO MĚ UDÁLOSTI
Beru je jako odměnu za dosavadní práci. Je to taková trofej nebo medaile. Přitom Události nepatří mezi nejnáročnější disciplínu, tou jsou pro mě až večerní Události, komentáře. Tam je mnohem víc náročných rozhovorů, na které se musím pečlivě chystat.
MOJE TELEVIZNÍ ZAČÁTKY
Neměla jsem žádné zkušenosti, ale fascinovala mě mravenčí práce ve zpravodajské směně. Obdivovala jsem, jaký mají redaktoři přehled a co stihnou tak rychle vytvořit. Tak jsem to zkusila taky. Potom sehrály roli náhoda, štěstí a snad i nějaký můj talent. Jenom jsem se chvíli bála, že s dětmi nedokážu udržet pracovní tempo jako kolegové muži, ale sedlo si to, i když je to dřina.
CO JE V MOJÍ PRÁCI DŮLEŽITÉ
Novinář by měl být hladový po informacích a chtít, abychom se jako společnost měli dobře. Ozvat se, když se děje bezpráví. Moje práce se neobejde bez sebevědomí. Můžete být sebelépe připravena, ale pokud vám chybí sebejistota a bojíte se politika, dobrý rozhovor nevedete.
JAK MĚ OVLIVNILA PANDEMIE
Vrátila jsem se do práce poměrně brzy po rodičovské, jenže pak to začalo. Najeli jsme na speciální režim, dva týdny práce od rána do noci, dva týdny volna. Doma jsem si připadala jako zombie.
MOJE HASIČSKÁ ETAPA
Pocházím z Čechtic, venkov je mi blízký a dobrovolní hasiči jsou jeho součástí. Protože jsem několik let dělala atletiku, byla jsem ve sboru nejrychlejší článek – proudař. Spojila jsem hadice a s proudnicí běžela k terčům, které se musejí naplnit vodou.
 
Zkráceno, zdroj: MF DNES, magazín, číslo 10, 11. 3. 2021
Autor: TEXT SCARLETT WILKOVÁ FOTO MICHAL SVÁČEK, MAFRA