Sbor dobrovolných hasičů Březiny získal od Nadace Agrofert dotaci ve výši 40 000 Kč, za které pořídil vybavení pro místní jednotku. Díky tomu, že nadace podpořila náš záměr na zakoupení hasičského vybavení, bylo možné pořídit pro potřebu jednotky kvalitní zásahový žebřík a také termokameru Reval FirePro.

 

Kvalitní zásahový žebřík je nedílnou součástí vybavení každé jednotky, a tak jsme velice rádi, že tento nový typ zásahového žebříku s označením HN3L2 od SWS Tauchman nahradí již nevyhovující žebřík, kterým naše jednotka disponovala. Jedná se o novinku, která byla atestována začátkem roku 2021 a jde o upravený model HN3L z roku 2010.

 

 

I nadále je velkou výhodou tohoto žebříku jeho nízká hmotnost 38 kg. Žebřík nyní vykazuje menší prohnutí a vyšší stabilitu v mezních situacích oproti svému předchůdci.

Může se zdát, že pro jednotku zařazenou jako JPO V je termokamera nadstandartním vybavením. Vzhledem k tomu, že jednotka disponuje starší CAS a je vybavena dýchací technikou, byl nákup termokamery po dovybavení o třívrstvé obleky PATRIO ELITE a kvalitní přilby Dräger pro větší bezpečí zasahujících hasičů, na které také v roce 2018 přispěla Nadace Agrofert, jen dalším logickým krokem, jak posunout vybavení jednotky a její činnost zase o něco dále.

Velikostí a cenovou dostupností nemá tato termokamera na trhu v současnosti konkurenci. To jí však nijak neomezuje v technických parametrech. Termokamera má k dispozici celkem 3 režimy zobrazení – oheň, vyhledávání a barevný režim. Díky své nízké hmotnosti a malým rozměrům nijak neomezuje pohyb hasiče, který ji může volně nosit zavěšenou na zásahovém oděvu nebo v kapse.

Vysoce odolná a jednoduše použitelná – Reveal FirePRO kombinuje vysokovýkonný termální senzor s rozlišením 320x240 pixelů s intuitivním softwarem. Všechny tyto funkce pomáhají hasičům bojovat s ohněm efektivněji a rychleji. Pokud je potřeba, je k dispozici 300 lumenové světlo, které lze zapnout stlačením tlačítka. Reveal FirePRO termovizní kamera přináší ve své cenové kategorii nepřekonatelné termovizní zobrazení ve vysokém rozlišení. Najdi horká místa, podívej se skrz dým, promysli si další postup a zasáhni.

Rozsah měření je od –20 až po +550°C při celkové době použití přibližně 4 hodiny. Zároveň termokamera umožňuje zaznamenávat termosnímky do své interní paměti s velikostí 4 GB (cca 4000 snímků). Ty navíc jednoduše pomocí USB kabelu zkopírujete do počítače a můžete tak zpětně vyhodnotit samotný zásah. Díky robustnímu pogumovanému tělu má termokamera odolnost IP67. Nevadí jí tudíž ani stříkající voda. Displej je chráněn odolným ochranným sklem. (volně převzato z webu Požáry.cz)

Chceme tímto poděkovat Hasičskému fondu Nadace Agrofert za poskytnutí finanční dotace a podporu, kterou nejen našim hasičům v této nelehké době dává.

Naším cílem i do budoucna bude získávat finanční prostředky na vybavení naší hasičské jednotky, a to jak pro zvýšení bezpečí našich zasahujících hasičů, tak aby bylo možné poskytovat našim spoluobčanům v případě zásahu pomoc na co nejvyšší úrovni.

Proto je naší další metou vybavit jednotku automatizovaným externím defibrilátorem (AED). Tento přístroj (pokud je dostupný) tvoří nedílnou součást základní neodkladné resuscitace.

AED je mikroprocesorem řízený přístroj, který mohou obsluhovat jak nevyškolení, tak trénovaní zachránci. Po zapnutí přístroje se zachránce okamžitě řídí hlasovou a obrazovou nápovědou.

V čase srdeční zástavy je řada osob postižena život ohrožující poruchou srdečního rytmu – komorovou fibrilací. Prostřednictvím AED je možné dodat kontrolovaný elektrický výboj nazývaný defibrilace, který může obnovit normální srdeční rytmus.

 

Pokud je defibrilace provedena 3-5 minut od náhlého kolapsu, zvyšuje se pravděpodobnost obnovení srdečního oběhu na 50-75 %. Veřejný přístup k AED tak představuje šanci časného provedení defibrilace před příjezdem záchranné služby.

Rozhodně se nejedná o malé finanční prostředky které bude třeba sehnat, ale podle našeho názoru by právě tento přístroj měl být ve všech obcích a v případě potřeby resuscitace být okamžitě dostupný.

Za SDH a JSDH Březiny

Pavel Říha