Stejně jako před rokem v případě distribuce roušek, respirátorů či dezinfekce se do služby hlásí dobrovolní hasiči. Ti budou až do konce školního roku distribuovat antigenní testy do škol v celém kraji. První dodávka čítá 221 tisíc testů pro přibližně 550 škol. Další závoz by měl proběhnout za 14 dní.

„V souvislosti s předpokládaným návratem části žáků do škol od 12. dubna řešíme distribuci antigenních testů. Ty je nutné doručit ze Správy státního hmotných rezerv až do jednotlivé mateřské či základní školy. Domluvili jsme se s krajským starostou dobrovolných hasičů, že využijeme jejich personálních a technických kapacit vždy jednou za 14 dnů, což je frekvence, ve které by měly testy od státu do škol chodit, a zajistíme společnými silami rozvoz v našem regionu. V tomto týdnu se jedná o 221 tisíc testů pro přibližně 550 škol. Počty budou postupně narůstat v souvislosti s rozvolňováním v oblasti školství,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.

Podle hejtmana Martina Netolického je výhodou dobrovolných hasičů jejich organizovaná struktura a technické kapacity, ke kterým v posledních letech přispěl také kraj. „Od roku 2016, kdy vznikl státní dotační titul na nákup dopravních automobilů, jsme podpořili nákup 214 automobilů, z nichž celá řada sloužila již minulý rok v rámci krajského systému distribuce a zapojí se i letos. Prozatím jsme domluveni na fungování tohoto systému do konce školního roku,“ sdělil hejtman Netolický.

Antigenní testy dorazí prostřednictvím profesionálních hasičů na centrální sklad do Pardubic a následně budou rozvezeny je jednotlivé stanice. „V rámci každé obce s rozšířenou působností určíme na každý závoz dvě vozidla s posádkou našich dobrovolných hasičů a ty následně budou distribuovat testy přímo do určené školy, jejichž seznam nám předá krajský odbor školství. Zájem pomoci je velký a jsme připraveni i na vyšší počty dodávek. Již na jaře jsme si ověřili, že obdobný distribuční systém je funkční, operativní a spolehlivý,“ řekl krajský starosta dobrovolných hasičů Josef Bidmon.

Mgr. Dominik Barták

tiskový mluvčí Pardubického kraje

 

distribuce_pardubice07.jpgdistribuce_pardubice06.jpg

distribuce_pardubice_04.jpgdistribuce-pardubice.jpgdistribuce-pardubice_2.jpgdistribuce_pardubice05.jpgdistribuce_pardubice03.jpg