Život přináší mnoho nečekaných okamžiků, ale pokud člověk zachová chladnou hlavu, je schopen obstát i v náročné situaci, kterou by nikdy nepředvídal. Mladí hasiči Jakub Bureš (13) a Robert Lebeda (13) z SDH Cholupice se v takové situaci ocitli a díky jejich klidnému a uváženému rozhodnutí se jim podařilo zachránit život starší paní. Událost se stala v pátek 4. června na rozhraní ulice Havlovického a Vítovcova na Praze 4–Hodkovičkách. Přímo na silnici zkolabovala paní (asi 75 let) a oba mladí hasiči šli náhodou okolo. Paní byla dezorientovaná a zmatená, od pádu měla poranění na hlavě. Pomohli jí opatrně vstát a dovedli ji z vozovky stranou, neustále s ní komunikovali, jestli bere nějaké léky, jestli jí něco bolí a jak se jí to stalo. V komunikaci s ní vytrvali až do příjezdu sanitky a předali ji do péče záchranářů. Dáma naštěstí nebyla v bezprostředním ohrožení života.

Zároveň kluci stihli informovat i své rodiče, aby o ně neměli strach, že budou mít zpoždění. Zvládli náročnou situaci po všech stránkách bez stresu, s klidem a rozvahou jako opravdoví profesionálové. Pro Roberta Lebedu to byl už druhý obdobný čin. V roce 2019 doslova zachránil život svého kamaráda, který po úderu hlavy ztratil ve vodě vědomí. Robert ho vytáhl z vody a rozdýchal, navzdory tomu, že se kamarád pozvracel. V nemocnici mu lékaři řekli, že mu zachránil život. Byl nominován za dětský čin roku 2019, který vyhrál.

Oba dobrovolní hasiči si zaslouží velké poděkování a respekt, jsme velice rádi, že máme mezi sebou takové členy. Přejme jim, ať je v jejich životě potkává takových situací co nejméně, a pokud přijdou, ať se zachovají stejně odpovědně, se stejnou mírou odvahy. Jejich příběh zveřejňujeme proto, že doufáme, že se stane inspirací a motivací pro další mladé hasiče a hasičky.