Ve čtvrtek 12. srpna 2021 se sešli po delší " covidové pauze " Zasloužilí hasiči okresu Rychnov nad Kněžnou. Sraz účastníků byl v kanceláři OSH a přítomné přivítal vedoucí aktivu ZH Josef Netík. Z dvanácti pozvaných se setkání zúčastnilo deset, dva členové se pro nemoc omluvili. Bylo podáno malé občerstvení a promítnuto video ze Slavnostního setkání všech hasičů okresu Rychnov nad Kněžnou spojené s požehnáním nového praporu OSH.

Následně jsme se společně se přesunuli do Liberka v Orlických horách, kde jsme si prohlédli národní kulturní památku, dřevěný barokní kostel Petra a Pavla. S jeho historií nás seznámila paní průvodkyně, která vyzdvihla prvky lidové architektury a to především sedlovou střechu včetně stropu, nádherný barokní interiér a obrazy malované na dřevě. Měli jsme i možnost zaslechnout zvuk historických varhan, na které si zkusil zahrát jeden ze Zasloužilých hasičů. Součástí této národní kulturní památky je i vedle stojící dřevěná zvonice a roubená fara.

Za stále krásného počasí jsme odjeli do nedaleké Rampuše, kde v penzionu "Sokolí hnízdo" byl pro nás připraven oběd. K dobrému jídlu patří také dobré pivečko, povídání a vzpomínání. Nezapomněli jsme také uctít minutou ticha památku tří Zasloužilých hasičů, kteří naše řady od posledního setkání opustili.

Nechyběla ani harmonika při které jsme si společně zazpívali, a doplnila tak hezkou pohodu a atmosféru setkání. Přitom všem nám čas utekl jako voda a přišla chvíle návratu. Ještě společná fotografie před penzionem, poslední písnička na parkovišti, rozloučení a odjezd domů.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu setkání, a budeme se těšit na příští.

ZH Jan Hartman