TISKOVÁ ZPRÁVA - KE STAŽENÍ 

116 dobrovolných hasičů, 11 měsíců spolupráce a neuvěřitelných téměř 8 000 odpracovaných hodin.

Za pomoc na onkologickém oddělení krajské zdravotní a při startu očkovacího centra v Litoměřicích bylo 44 dobrovolných hasičů oceněno v sále Ústeckého kraje již 4.5.2021. Již v tu chvíli se rozbíhala daleko rozsáhlejší spolupráce a mnohem větší výzva, která měla prověřit naši připravenost pomoci ve větším rozsahu.

Zatímco během spolupráce na první fázi se za 6 měsíců odpracovalo úctyhodných 2 056 hodin, po startu velkokapacitních center, od května 2021, se díky zapojení dalších 72 dobrovolných hasičů podařilo tuto hodnotu překonat téměř za jeden měsíc. Koordinaci směn a organizaci měli na starost za Krajské sdružení hasičů i v této části Matěj Prošek a Robert Viceník.

Dobrovolní hasiči z našeho kraje měli ve velkokapacitních centrech v Ústí nad Labem a Litoměřicích na starosti primárně pomoc s koordinací očkovaných od května do srpna letošního roku. Za celou dobu spolupráce se za téměř 11 měsíců (od 20.10.2020 do 29.8.2021) zapojilo 116 dobrovolných hasičů ze 40 sborů z 6 okresů našeho kraje. Během té doby jsme dle našich výpočtů potkali více něž 100 000 lidí a odpracovali téměř 8 000 hodin. Každé hodiny je třeba si vážit o to více, protože ji dobrovolní hasiči odpracovali v době osobního volna případně pak o dovolené či neplaceném volnu.

Dnes bylo z rukou hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera a starosty Krajského sdružení hasičů Ústeckého kraje Jiřího Hence oceněno 72 dobrovolných hasičů, kteří dostali od krajského sdružení hasičů speciální covid medaili. Dalších 34 dobrovolných hasičů, kteří se zapojili do druhé části, ale dostali již tuto medaili za první část, dostalo nyní čestné uznání KSH.

Za ty, kteří nemohli dorazit přebrali ocenění starostové příslušného okresního sdružení a předají tak ocenění později. Covidovou medaili dostaly od starosty KSH, jako poděkování za spolupráci, i hlavní sestra krajské zdravotní paní Markéta Svobodová a koordinátorky očkování ze strany nemocnice Martina Pospíšilová a Kamila Pacáková.

Na slavnostní odpoledne bylo dále pozváno 6 reprezentantů, kteří nás kraj úspěšně reprezentovali na letošním Mistrovství světa dorostu v požárním sportu v Čakovci a Mistrovství České republiky.

Na závěr poděkoval starosta KSH koordinátorům, kteří začali s celou pomocí a dodal, že nikdo neví, jestli by bez jejich iniciativy na začátku vůbec spolupráce vznikla.

Jsme moc rádi, že i pro tuto příležitost bylo možné si od kraje vypůjčit tuto krásnou reprezentativní místnost a moc si vážíme podpory pana hejtmana, který na závěr poděkovat nejenom dobrovolným hasičům, ale i všem složkám IZS a vojákům, kteří se do covid pomoci zapojili a stále zapojují.

Ocenění sportovci Ústeckého kraje

Mistrovství světa dorostu v požárním sportu Čakovec 2021

účast za Ústecký kraj -  Adam Šíp SDH Duchcov (okres Teplice) a Petr Loukota SDH Lhenice (okres Teplice)

  • Adam Šíp – stříbrná medaile ve výstupu na cvičnou věž
  • Petr Loukota - člen družstva štafety 4 x 100 m, stříbrná medaile
  • Adam Šíp a Petr Loukota členy družstva v požárním útoku, mistři světa v této disciplíně

Mistrovství České republiky

dorost jednotlivci – 3. – 5. 7. 2021 – Zábřeh

  • Daniel Vrba – SDH Cítoliby (okres Louny) – starší dorostenci - místo
  • Kateřina Kubíková – SDH Lhenice (okres Teplice) – starší dorostenky – 3. místo

výstup na cvičnou věž – 22. 8. – Široký Důl

  • Michal Jindrák – SDH Vědomice (okres Litoměřice) – mladší dorostenci – 3. místo
  • Adam Šíp – SDH Duchcov (okres Teplice) – střední dorostenci – 1. místo
  • Petr Loukota – SDH Lhenice (okres Teplice) – starší dorostenci – místo

Mistrovství České Republiky TFA

  • Eliška Vrbová – SDH Cítoliby (okres Louny) – místo