TISKOVÁ ZPRÁVA - KE STAŽENÍ

V úterý 16. listopadu odborná porota ocenila padesát jednotek a sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky za profesionálně provedené zásahy a preventivní a společensky prospěšnou činnost. Toto prestižní ocenění se udílí jednou ročně, na základě posouzení provedených zásahů a činnosti. Díky partnerům tak finalisté, kteří se umístili na prvních třech místech, získali finanční a věcné ceny v hodnotě 2 400 000 korun.

Zapojení se do boje s šířením nemoci covid-19, pomoc při povodních, tornádu nebo i osamoceným a nemocným lidem, to vše byly zásahy a činnosti, se kterými se přihlásili letošní finalisté do 11. ročníku ankety. O titul Jednotka nebo Sbor dobrovolných hasičů roku se ucházelo 120 zájemců z celé České republiky. Padesáti z nich pak veřejnost poslala rekordních téměř 58 tisíc hlasů, na základě kterých vzešlo jejich výsledné pořadí.

Vyhlášení ankety a udělené ocenění dobrovolným hasičům je důstojným poděkováním za jejich obětavý aktivní přístup, profesionalitu při zásahu a preventivní a výchovnou činnost. „Velmi si vážíme nasazení hasičů obzvlášť v této mimořádné době. Jsme hrdí na to, že můžeme už 11 let stát po jejich boku a podporovat jejich činnost. Při pročítání přihlášek si vždy uvědomím, jak široký celospolečenský význam dobrovolní hasiči plní a jsem rád, že jim můžeme prostřednictvím Ankety vyjádřit svůj respekt a poděkování,“ uvedl Pavel Káčer, provozní ředitel společnosti GasNet a člen Odborné poroty.

Jedním z cílů ankety je posílit veřejné povědomí o nenahraditelnosti 360 tisíců aktivních členů dobrovolných hasičů v rámci integrovaného záchranného systému. Díky regionální působnosti to jsou právě dobrovolní hasiči, kdo přijíždí jako první a řeší prvotní zákroky při požárech, dopravních nehodách nebo povodních. „Rozmanitost posuzovaných zásahů a činností byla široká. Hlavními motivy příběhů byly požáry, dopravní nehody i pomoc po tornádu na Hodonínsku, která nám připomněla, že síla živlů je nezkrotná a každá dobrovolná pomoc k nezaplacení. Přesto, že v rámci ankety můžeme zviditelnit a vyzdvihnout jen malou část práce dobrovolných hasičů, vyjadřujeme skrze ní naše uznání a podporu všem,“ řekl Radek Benčík, jednatel společnosti NET4GAS a člen odborné poroty.

Finanční dary a záchranářskou techniku v celkové hodnotě přesahující 2 400 000 Kč obdrží oceňovaní finalisté na prvních třech místech díky partnerům Ankety, jimiž jsou: společnosti GasNet, generální partner, hlavní partneři, společnosti Net4Gas, Lesy ČR, Skupina ČEZ, Ford Motor Company a společnost DCom. Partnerskou strukturu rozšiřují společnosti Česká pošta, ČEPS, EG.D, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, Medsol, Požární bezpečnost, Patrol, Techsport, Vinařství Prokeš, Teleskopické stožáry, Rescop a MP Buď Fit.. Oceňování dobrovolných hasičů probíhá pod záštitou Generálního ředitele HZS ČR generálmajora. Ing. Vladimíra Vlčka, Ministra vnitra Jana Hamáčka, Ministryně financí JUDr. Aleny Schillerové, Ph.D., Ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc.

S ohledem na riziko covid-19 se vyhlašování 11. ročníku Ankety Dobrovolní hasiči roku konalo za zpřísněných ochranných opatření. Vyhlášení i příprav se mohli účastnit pouze osoby s platným negativními testy. Oceňování jednotek a sborů dobrovolných hasičů natáčely také kamery České televize, která byla hlavním mediálním partnerem večera: Diváci pořad budou moci vidět už 4.12. ve 14:30 na programu ČT2. Ta nejlepší zásahy a skutky představí prostřednictvím zábavného televizního pořadu široké veřejnosti. V rámci programu se mohou diváci těšit také na spoustu hudební zábavy v podání Ilony Csákové, Tomáše Kluse s kapelou a Romana Vojtka.

Účastníkům letošního ročníku ankety blahopřejeme.

Jiří Bezděk prezident spolku

FOTOGALERIE - KE STAŽENÍ