V dubnu roku 1998 nastoupil Václav Beníšek do Sboru dobrovolných hasičů v Horšovském Týně jako patnáctiletý dorostenec. Hasičina mu přirostla k srdci tak, že se v osmnácti letech ihned zapojil do výjezdové jednotky a v současné době působí již sedmým rokem jako její hlavní strojník. Za svou poctivou práci a důvěru všech okolo získal služební byt v hasičské zbrojnici v Horšovském Týně. Zanedlouho začal žít s Petrou, která se pak stala jeho ženou a také členkou sboru hasičů v Horšovském Týně.
Z harmonického soužití se narodila dnes tříletá Anežka a roční Matýsek. Krátce po narození syna se u Petry Beníškové projevila zákeřná nemoc, které i přes velké úsilí ve svých 40 letech podlehla. Vašek zůstal s dětmi sám, dočasně opustil zaměstnání a naplno se potomkům věnuje.
„Uvědomujeme si situaci, do které se Vaškova rodina dostala, a bereme jako naši povinnost pomoci bližnímu v nouzi. Protože jako správní hasiči ctíme heslo, které je na všech hasičský praporech -'Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci', vyhlašujeme sbírku a prosíme všechny, aby podle svých možností přispěli Vaškovi, který to v následujících letech nebude mít opravdu jednoduché,“ sdělil Petr Lahoda, starosta SDH Horšovský Týn.
Číslo transparentního účtu, na který můžete posílat své dary: 301753452/0300.
QR kód, přes který je možné zadat platbu na pomoc rodině Beníškových. Foto: SDH Horšovský Týn
Z alba. Václav, Anežka, Petra a Matýsek Beníškovi. Foto: Archiv rodiny
 
autor: Zuzana Němejcová
zdroj: Týdeník Domažlicko, 1. 12. 2021, s. 3.