Vážení a milí členové a členky

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Přála bych si, aby mé první novoroční přání bylo jen a jen plné dobra a příznivých zpráv. To by ale nebylo upřímné a pravdivé. Ráda bych, aby bylo aspoň malým poselstvím pro nás pro všechny. Poselstvím o naději, o lidskosti, o odvaze a přátelství.

Již druhým rokem se všichni snažíme vypořádat s nepřítelem, který sice není vidět, nemá početnou armádu, o to více je nebezpečný a zákeřný.

Za ten dlouhý čas mnozí z vás odvedli velký kus dobré práce, mnozí jste se zachovali statečně, někteří dokonce hrdinsky. Každý dle svých možností a schopností, v té které oblasti naší dobrovolné práce, kterou jste si zvolili.

Každá odvedená práce a každý pozitivní čin jsou pro mě důležité a záslužné skutky. Od zásahové činnosti našich členů v jednotkách sborů dobrovolných hasičů obcí, přes výchovu mladé generace, sportovní a pohybovou zdatnost, běžnou spolkovou činnost, která utváří komunitní i veřejný život v našich městech a obcích, až po spontánní dobročinnost a péči o naši historii.

Oceňuji každého z vás, za vaši odvahu, vytrvalost a víru v dobré věci.

***

V červenci roku 2021 se v Brně uskutečnil VI. sjezd našeho sdružení.

Zvolil nové vedení, výkonný výbor a ústřední kontrolní a revizní radu.

Na jakékoliv hodnocení této volby je z mého pohledu příliš brzy, o to více, že nenáleží mně, ale vám.

Za sebe mohu s klidným srdcem i svědomím říci, že mým klíčovým motivem bylo, je a bude nebýt lhostejná a pokusit se měnit věci k lepšímu, aby se každému v našem spolku žilo dobře a za co nejlepších podmínek.

Máme před sebou důležité úkoly. Nemůžeme a ani nechceme předstírat, že vše zvládneme bez vás. Potřebujeme vaši pomoc, podporu a důvěru v cíle a systém, které jsme si vytyčili. Potřebuje ji celé SH ČMS, všichni kdo nezištně pomáhají naší společnosti.

Je pro nás důležité vědět co chceme a jak toho můžeme dosáhnout. Proto jsme připravili Zaměření činnosti SH ČMS 2021+. Je odrazovým můstkem pro jednotlivé koncepce odborných oblastí i klíčem ke Strategii SH ČMS 2022+. Věřím, že v nadcházejícím roce společně zvládneme nejen vytyčit naši dlouhodobou vizi, ale že najdeme i dostatek sil a vůle ji naplňovat.

K naplnění našich záměrů máme silného pomocníka, který tu s námi je, i když si to často neuvědomujeme. Máme demokracii. A demokracie je diskuse, jak pravil náš první československý prezident. Jeho slova podtrhuji.

Diskutujme, argumentujme, vyslovujme své názory, jen prosím, čiňme tak ve vzájemné úctě, toleranci a lidskosti.

Jsme komunita, která vždy dokázala být tam, kde to bylo potřeba, nezištně a dobrovolně. Udržme si svůj vysoký morální kredit, rozvíjejme ho. Naše smýšlení a naše postoje mohou být užitečným příkladem ostatním.

Dovolím si však vyslovit názor, že příkazy, nařízení a povinnost nejsou živnou půdou pro zdravý rozvoj dobrovolnictví.

***

Vánoční čas je období, které pro mnohé z nás není jen o klidu a radosti.

Co dokáže v tomto čase zabolet více než kdy jindy, jsou vzpomínky na ty, kteří již nejsou mezi námi. Přesto je utužujme. Jsou pro nás jediným věčným pojítkem k uchování všeho dobrého, co nás naši blízcí naučili.

***

Milé hasičky a milí hasiči,

přeji dostatek zdraví, lásky a porozumění nejen vám, ale i vašim blízkým a rodinám.

Nacházejme radost z maličkostí. Nechť se nám daří budovat klidné a láskyplné rodinné prostředí, respektující pracovní zázemí a přátelskou atmosféru všude a s každým, kde to máme rádi.

Čeká nás nový rok, který symbolizují tři dvojky. Pro mě osobně byla dvojka vždycky šťastné číslo. Chci věřit, že rok 2022 bude šťastným pro nás pro všechny.

S úctou

Monika Němečková