Téměř třináct milionů korun chce olomoucké hejtmanství poskytnout letos na činnost a akce dobrovolných hasičů či na obnovu a pořízení požární techniky. Jde o přibližně stejnou částku, jakou kraj poskytl dobrovolným hasičům loni.
„Cílem těchto dotačních titulů je podpora činnosti spolků dobrovolných hasičů, podpora požárního sportu, reprezentace požární ochrany veřejnosti nebo udržování hasičských tradic. Na dobrovolné i profesionální hasiče se může Olomoucký kraj vždy spolehnout. Svoji nenahraditelnou roli dokázali a dokazují také v době epidemie koronaviru,“ uvedl olomoucký hejtman Josef Suchánek (piráti a STAN).
Peníze rozdělí hejtmanství v rámci dvou dotačních programů. V prvním půjde o podporu na činnost neziskového a obecně prospěšného charakteru v oblasti požární ochrany, zejména požárního sportu. Ve druhém programu pak kraj umožní obcím čerpat finanční podporu například na pořízení či opravy cisternových stříkaček, dopravních a ostatních zásahových vozidel, ale i pořízení osobních ochranných pomůcek hasičů.
„Kromě toho bude možné žádat o dotaci na získání řidičského oprávnění skupiny C nebo na kurzy bezpečné jízdy pro členy hasičských jednotek,“ doplnil hejtman. Řidičský průkaz skupiny C je nutný k řízení většiny vozidel dobrovolných hasičů. Kvůli vysoké ceně tohoto oprávnění není dostatek řidičů.
 
autor: Miloslav Hradil
zdroj: Právo - Střední a Východní Morava, 12. 1. 2022, s. 10.