Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s krajským ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR Alešem Černohorským, starostou Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje Josefem Bidmonem, členy výkonného výboru a jednotlivými okresními starosty dobrovolných hasičů. Řeč byla především o nastavení dotační podpory Pardubického kraje na pořízení dopravních automobilů či další potřebné techniky. Od roku 2016 podpořil kraj pořízení 214 dopravních automobilů částkou 64 milionů korun.

„Od roku 2016, kdy vznikl dotační titul na pořízení dopravních automobilů pro zřizovatele jednotlivých sborů dobrovolných hasičů, tedy města a obce, jsme podpořili nákup celkem 214 automobilů částkou 64 milionů korun z krajského rozpočtu. Pro letošní rok máme navíc vyčleněno dalších 14,1 milionů korun, což je částka, která se ustálila od roku 2019,“ řekl hejtman Martin Netolický. Dotační program vyhlášený generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky je určen na pořízení nových dopravních automobilů jednotek sborů dobrovolných hasičů. „Dotace státu je garantována na maximální možné výši 450 tisíc korun. Krajský příspěvek je ve výši 2/3 dotace státu, tedy 300 tisíc korun na jeden dopravní automobil,“ vysvětlil hejtman Netolický.

Ten poděkoval jak profesionálním, tak dobrovolným hasičům za spolupráci nejen v loňském roce. „V době koronavirové pandemie se ukázalo, že modernizace a posilování vybavenosti dobrovolných hasičů je správným krokem, protože díky novým dopravním automobilům jsme schopni zajišťovat systém distribuce osobních ochranných pomůcek, dezinfekce či testů do škol. Tento systém je v našem kraji velmi dobře funkční. Je však otázkou, do jaké míry budeme schopni rozvozy zajišťovat i nadále, pokud by se jednalo o závozy několikrát týdně,“ řekl hejtman s tím, že v tuto chvíli probíhá rozvoz přibližně jednou za 14 dní, což je pro dobrovolné hasiče bez obtíží zvládnutelné. „Kromě náhrad na pohonné hmoty, které standardně poskytujeme zřizovateli jednotky, chceme v případě intenzivnějších rozvozů ocenit nejaktivnější jednotky například pořízením technického vybavení,“ uvedl hejtman Netolický.

zdroj: ODKAZ NA ČLÁNEK