Obec koupila od sousedů pro hasiče vůz. A nyní spřádají plány na novou hasičárnu. Stavbu zbrusu nové hasičské zbrojnice chystají v Bítovčicích na Jihlavsku. Půjde o největší investiční akci za poslední dobu, která má spolknout okolo deseti milionů korun. Obci nabídl vhodný pozemek pro výstavbu jeden ze členů tamního sboru dobrovolných hasičů.
„Máme hotovou studii a pracuje se na projektu, který v sobě zahrnuje stavební povolení nutné k realizaci stavby,“ vysvětluje starostka Eva Bendová. Vedení tamního úřadu řeší otázku, jestli se do realizace pustí výhradně ze svých zdrojů, nebo požádá o dotaci. V takovém případě je ale pravděpodobné, že se termín realizace bude muset posunout, což předpokládá i starostka. „Pokud bychom požádali o dotaci, tak vím od kolegů, že čekali i čtyři nebo pět let,“ přibližuje starostka. Letos se se stavbou podle starostky ještě nejspíš nezačne. Nejblíže vidí rok příští. Obec má pro rok 2022 schválený vyrovnaný rozpočet okolo 16 milionů korun. Sbor dobrovolných hasičů své zázemí má i v této chvíli, ale starostka souhlasí s tím, že je krajně nevyhovující.
„Nic se do ní nevejde. Mají tam jen malilinkaté autíčko a nic dalšího. Pak už jsou tam jen police. Sotva tam člověk projde,“ přibližuje. Hasiči v Bítovčicích se navíc už zanedlouho budou moci pochlubit novým zásahovým vozidlem. Obec jim ho jako zřizovatel pořídila, když odkoupila Tatru od dobrovolných hasičů z Kamenice. „Nabídli nám ho. Domluvili jsme se a už je vůz i zaplacený,“ podotýká starostka. Problém nastane ve chvíli, až starší Tatru přivezou do obce. Hasiči ji totiž nebudou mít kde zaparkovat. „Budeme muset udělat garáž,“ uvědomuje si Bendová. A právě v té souvislosti chce obec vystavět novou hasičárnu ušitou přesně na míru aktuálním potřebám hasičů.
Původně se s výstavbou hasičárny počítalo na obecním pozemku, jenže z toho nakonec z nejrůznějších důvodů podle starostky sešlo, a tak se do boje za její výstavbu rozhodl vstoupit jeden ze členů sboru a nabídl svůj soukromý pozemek. Svůj nový zásahový vůz budou hasiči prozatím parkovat, než se postaví nové zázemí, v takzvané plachtové hale, kterou obec už má také zakoupenou. „Auto je zatím ještě stále v Kamenici. V létě postavíme halu, auto převezeme a pak snad začneme stavět už i tu hasičárnu, aby mělo auto kde stát,“ nastiňuje časovou osu starostka.
Nová hasičárna by měla vyrůst na pozemku prakticky v samém centru obce. V těsném sousedství stávající zbrojnice. „Je to vlastně přes uličku směrem na Kamenici,“ přibližuje starostka, která už má plán, jak využije původní hasičárnu. Zatím to ale prezentovat odmítá s tím, že projekt je v této chvíli ještě zahalen pod rouškou tajemství.
 
autor: David Kratochvíl, Bítovčice
zdroj: Jihlavské listy, 28. 1. 2022, s. 14.