Významné životní jubileum oslavil ve čtvrtek 10. 2. 2022 zasloužilý hasič JOSEF PETR z Nové Paky.  Členem dobrovolných hasičů je neuvěřitelných 73 let, práci ve sboru dobrovolných hasičů zasvětil tedy celý svůj aktivní život.

Josef Petr se narodil 10. února 1932 v Uhlířích nedaleko Nové Paky, kde se také stal v roce 1949 členem tamního hasičského sboru. Po přestěhování do obce Hřídelec v roce 1956 se i nadále věnoval hasičskému poslání, zde také začal pracovat jako funkcionář sboru – několik let vykonával funkci starosty sboru dobrovolných hasičů Hřídelec.

V roce 1972 se Josef Petr přestěhoval do Nové Paky, kde působí dodnes. Dlouhá léta se věnoval hlavně práci v oblasti prevence. Absolvoval tříletý kurz prevence v Bílých Poličanech, kde úspěšně složil závěrečné odborné zkoušky DIPO a stal se z něj dobrovolný inspektor požární ochrany. Následovaly další doškolovací kurzy.  Dále až do roku 1991 zastával pozici v okresním štábu CO-PO okresu Jičín.

Mezi lety 1991 až 2015 byl vedoucí odborné rady prevence okresního sdružení hasičů Jičín a zároveň i členem odborné rady prevence krajského sdružení hasičů KH kraje. Zapojil se i do činnosti OSH Jičín – dlouhých 32 let (1983 – 2015) byl členem výkonného výboru OSH Jičín, v letech 2005 až 2015 náměstkem starosty OSH Jičín. Zde organizoval činnost okresního sdružení hasičů Jičín, pomáhal při zajištění okresních i krajských kol postupových soutěží, činnosti mládeže a prevence.

I v našem novopackém sboru působil hned od začátku především v oblasti prevence. Dlouhé roky zastával funkci preventisty MěÚ v Nové Pace.  V roce 1980 byl zvolen starostou SDH Nová Paka a tuto funkci vykonával až do roku 2005, dalších deset let byl náměstkem starosty. Ze své pozice se zasadil o zřízení výjezdové zásahové jednotky MěÚ Nová Paka, která v roce 1995 byla jedna z prvních v celé ČR. Roku 2002 byl společně se starostou města P. Kuříkem oceněn na hradě Bouzov medailí Za vzornou spolupráci.

Josef Petr získal mnoho svazových vyznamenání, to nejvyšší – titul Zasloužilý hasič – mu byl slavnostně udělen 15. listopadu 1996 v centru hasičského hnutí v Přibyslavi.  Pepa je také nositelem odznaku Vzorný hasič.

Josef Petr se vždy snažil vytvářet kamarádskou a přátelskou atmosféru kolem sebe, problémy vyřešit ke spokojenosti všech. Proto byl oblíben i mezi mladší generací, které postupně předával své bohaté, nejen hasičské zkušenosti. Važme si takových lidí.

Za sbor dobrovolných hasičů Nová Paka bychom Ti, milý Pepo, chtěli do dalších let popřát hlavně mnoho zdraví, štěstí a optimismu, který Ti nikdy nechyběl. Přejeme Ti, abychom se ještě dlouho společně potkávali na různých hasičských slavnostech i soutěžích.

S gratulací se přidávají i členové okrskového výboru a VV OSH Jičín.

    

Za hasiče jičínského okresu SDH Nová Paka

Eva Steinerová